Šport
78 ogledov

Kocijančič po škandalu edini kandidat

kocijančič oks olimpijski komite slovenije Boštjan Tacol
Od vršilca dolžnosti do predsednika Evropskega olimpijskega komiteja.

Nekdanji dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Kocijančič je edini kandidat za vodenje Evropskega olimpijskega komiteja (EOC). Volitve predsednika in drugih organov bodo danes v poznih popoldanskih urah prvega dneva zasedanja 46. generalne skupščine EOC v Zagrebu.

Šestinsedemdesetletni Kocijančič je 17. avgusta lani postal vršilec dolžnosti predsednika EOC; dotedanji predsednik Patrick Hickey se je začasno umaknil s te funkcije, potem ko so ga v Riu de Janeiru med olimpijskimi igrami aretirale brazilske oblasti zaradi suma nezakonite preprodaje olimpijskih vstopnic. Primer še ni končan, Hickey pa je moral zapustiti že vse položaje v športu, tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju.

V hrvaški prestolnici bodo v petek volili tudi podpredsednika, kandidata sta Danec Niels Nygaard in Nizozemec Andre Bolhuis, za generalnega sekretarja je tudi samo en kandidat, Italijan Raffaele Pagnozzi, za mesto blagajnika pa se prav tako poteguje le Ciprčan Kikis Lazarides; slednja sta bila že doslej na omenjenih funkcijah. Za člane izvršnega odbora je 23 kandidatov.

Pravnik, politik in gospodarstvenik, rojen 20. oktobra 1941, je bil med člani iniciativnega odbora za ustanovitev OKS, ki so ga sestavljali še Ivo Daneu, Rajko Šugman, Janez Stele, Miroslav Cerar ter pokojna Evgen Bergant in Milan Jerman. Od leta 1974 do 1984 je bil predsednik Smučarske zveze Slovenije in od leta 1984 do 1988 Smučarske zveze Jugoslavije. Član predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis) je od leta 1981, od leta 2010 je njen podpredsednik. V izvršni odbor EOC je bil izvoljen leta 2005, leta 2013 pa je postal podpredsednik evropskega olimpijskega gibanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice