Šport
40 ogledov

Kolajne bo hranil na gradu

Primož Kozmus, kolajne M. Grošelj, Grad Rajhenburg
Grad Rajhenburg bo v svojih sobanah hranil poseben zaklad. Po koncu sijajne kariere se je Primož Kozmus odločil svoja najžlahtnejša odličja postaviti na ogled ter zaupati v hrambo upravljavcem zbirk na gradu.

Olimpijsko zlato in srebro, trojček medalj s svetovnih prvenstev ter najpomembnejša državna odlikovanja, ki jih je osvojil odlični metalec kladiva in najuspešnejši slovenski atlet, so odslej del stalne razstave, ki je postavljena na gradu Rajhenburg v Brestanici, kraju, kjer je tudi njegov Hostel.

Primož Kozmus, ki tudi na ta način želi tudi svoje športno ime združiti s športno in turistično ponudbo Posavja, je ob odprtju razstave povedal: "Lepa udeležba na prireditvi je pokazatelj, da sem odličja zaupal v prave roke. Prepričan sem, da bodo moje lovorike dale še dodaten sijaj Brestanici in gradu Rajhenburg. Z ženo sva se odločila, da bova odslej živela v Brestanici, kjer sem preživel otroštvo. Celotno športno kariero sem bival v Brežicah, kjer sem preživel dve sijajni desetletji, a v Brestanico se je lepo vrniti."

Razstavo so v okviru dneva kulture odprli v četrtek, dogodek pa je sodil v sklop prireditev Ta veseli dan kulture, ko sicer po Sloveniji obeležujemo Prešernov rojstni dan, kulturni hrami po vsej Sloveniji pa obiskovalcem omogočijo brezplačne oglede razstav in drugih prireditev.

"Danes je za nas prav poseben večer, ko odpiramo razstavo odličij, s katerimi je Primož pozlatil ime Posavja in Slovenije. Vsako odličje zase nosi svojo zgodbo, Primožu pa bi se ob tej priložnosti rad zahvalil za vse, kar nam je dal, ter za vzor, ki ga daje mladim, da gredo po plemeniti poti športa," je ob odprtju razstave dejal župan občine Krško Miran Stanko.

Direktorica kulturnega doma Krško Katja Ceglar pa je poudarila, da gre v sicer dokaj temačni zgodovini gradu pri zbirki "Odličja" za eno najsvetlejših vsebin gradu, ki na lep način bogato zgodovino kraja povezuje s sedanjostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.