Šport
162 ogledov

Primož Kozmus, najuspešnejši slovenski atlet, končuje kariero

Primož Kozmus Stanko Gruden/STA
Primož Kozmus na olimpijskih igrah v Riu ne bo branil srebrne kolajne iz Londona. Nekdanji olimpijski prvak v metu kladiva se je odločil za konec športne kariere.

Primož Kozmus je najuspešnejš slovenski atlet v zgodovini kraljice športov. V svoji karieri je osvojil zlato (Peking 2008) in srebro (London 2012) na olimpijskih igrah, poleg tega pa se ob zaključku kariere lahko pohvali tudi s kompletom kolajn na svetovnih prvenstvih.

Najprej je osvojil srebro (Osaka 2007), nato zlato (Berlin 2009), po enoletnem tekmovalnem premoru pa se je vrnil še z bronom (Daegu). Blizu bronastega odličja je bil tudi na SP 2013 v Moskvi, do uvrstitve na zmagovalni oder mu je zmanjkalo 16 centimetrov, bil je četrti. Že leta 2003 je bil na SP v Parizu peti.

Pred slabim mesecem dni je dopolnil 36 let, v zadnjih sezonah pa je imel precej težav s poškodbami. V tej sezoni tako zaradi zdravstvenih težav ni veliko treniral, v celotni sezoni pa ni tekmoval. Čeprav ima normo za OI v Riu, to bi sicer v prihodnjem letu še moral potrditi, se je zdaj odločil, da ne bo nastopil. Na največjem športnem dogodku je sodeloval že v Sydneju 2000 (38. mesto), v Atenah je bil štiri leta kasneje peti, nato pa sta sledili omenjeni kolajni.

Najboljši slovenski športnik v letih 2007, 2008 in 2009 se je sicer v Brežicah najprej ukvarjal s skokom v višino, nato pa je šel po sledeh sestre Simone in presedlal na met kladiva. Leta 2009 je postavil državni rekord, kladivo je vrgel 82,58 metra daleč. Le mesec dni kasneje se je odločil za prekinitev kariere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.