Šport > Kolesarstvo
17230 ogledov

Eden najmočnejših ljudi kolesarstva močno zbodel Pogačarja

Mauro Vegni Profimedia
Direktor Dirke po Italiji je ponovno zbodel najboljšega kolesarja minulega leta, naj poizkusi dobiti dvojček Giro-Tour.

Sloviti direktor ene izmed treh največjih kolesarskih dirk na svetu Gira d'Italie, Mauro Vegni, postaja čedalje bolj zaskrbljen nad izbiro ekip, katere kolesarje bodo poslali na to legendarno dirko.

Iz ekipe Bahrain Victorious je namreč prišel zadnji udarec, ko so javnost obvestili, da se dva izmed največjih italijanskih kolesarskih zvezdnikov letos ne bosta udeležila Dirke po Italiji.

Damiano Caruso, ki je lani osvojil drugo mesto in zaostal le Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) bo namreč na željo ekipe letos nastopil na Touru, na Giru pa ne bo niti spektakularnega zmagovalca dirke Pariz-Roubaix, Sonnyja Colbrellija. Poleg omenjene dvojice bo ekipa Bahrain Victorious na Tour poslala še Jacka Haiga, Giro pa naj bi namenila Mikelu Landi. A brez pomoči največjih italijanskih imen.

Že pred tem je bilo jasno, da se bo na Tour skoncentriral tudi lanski zmagovalec Bernal, kjer naj bi v boju za skupno zmago poizkušal povzročati preglavice glavnima favoritoma in najboljšima kolesarjema zadnjih let, našima Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates) in Primožu Rogliču (Jumbo-Visma).

Vegni se tako boji, da bo kot v letu 2020 (ko je na koncu senzacionalno slavil Tao Geoghegan Hart) Giro ponovno ostal brez največjih kolesarskih imen, čeprav sta svojo udeležbo že potrdila Simon Yates (BikeExchange-Jayco) in Vincenzo Nibali (Astana), prav tako pa vse kaže, da bi na dirki znali nastopiti tudi nedavni zmagovalci Richard Carapaz in Geoghegan Hart (oba Ineos Grenadiers) ter Tom Dumoulin (Jumbo-Visma).

A kljub kar solidni zasedbi Vegni cilja še višje. Za svojo dirko, ki je po prestižu takoj za Tourom, si želi tudi najboljše od najboljših, zato je ponovno zbodel Pogačarja, da če je resnično tako dober kot največji vseh časov, naj vendar poizkusi napasti legendarni dvojček Giro-Tour.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Še vedno sem mnenja, da bi takšen šampion, kot je Pogačar, bolje pokazal ves svoj talent, če bi dobil v istem letu tako Giro, kot tudi Tour, ne pa samo zbirajoč uspehe v Franciji," je bil neposreden Vegni, ki je Pogačarja tako znova zbodel s slovitim dvojčkom Giro-Tour, katerega so do sedaj osvojili le Fausto Coppi (1949, 1952), Jacques Anquetil (1964),  Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), Bernard Hinault (1982, 1985) Stephen Roche (1987) ter Miguel Indurain (1992, 1993), medtem ko je bil poslednji s tem zgodovinskim dosežkom Marco Pantani, kateremu je to uspelo leta 1998.

Omenjeni dosežek tako ni nikomur uspel že 23 let in Pogačar bi se s takšno zmago resnično zapisal med imena največjih vseh časov, a se vseeno zdi, da sta si ob današnji konkurenci oba dogodka preprosto preblizu ter da ostaja omenjeni dvojček misija nemogoče. Tudi Alberto Contador in Chris Froome sta ga v svojih najboljših letih neuspešno napadala.

Res pa je, da se takšen talent, kot je Tadej Pogačar, le redko pojavi...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.