Šport > Kolesarstvo
255 ogledov

Etapna zmaga Uranu, Evenepoel obdržal rdečo majico

Rigoberto Uran Epa
Vodilni kolesar na dirki po Španiji Remco Evenepoel je v 17. etapi nadziral dogajanje v glavnini in boj za zmago prepustil tekmecem, ki niso nevarni v skupnem seštevku.

Kolumbijec Rigoberto Uran je zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Španiji. Etapo od Aracene do Monasteria de Tentudie, dolgo 162,3 km, je dobil v zaključnem sprintu. V vodstvu je ostal Belgijec Remco Evenepoel, medtem ko je poškodovani slovenski zvezdnik Primož Roglič iz ekipe Jumbo-Visma že pred startom etape odstopil.

Pred startom 17. etape je Roglič kot drugi v seštevku zaostajal 1:26 minute. A je bilo že dopoldne jasno, da ne bo več lovil zmage na španski pentlji, posledice padca na torkovi etapi so bile prehude in Kisovčana danes ni bilo na startu.

Dvaintridesetletni Zasavec je v torek napadel v zadnjih kilometrih 16. etape, nato pa grdo padel tik pred koncem v boju za etapno zmago. Povsem okrvavljen in načet je nato ciljno črto v Tomaresu prečkal kot 35., a zaradi sprinterskega pravila zabeležil čas zmagovalca.

Kljub temu, da je pridobil osem sekund v primerjavi z Evenepoelom, so iz moštva že takrat sporočili, da je nadaljevanje Vuelte za trikratnega zaporednega zmagovalca vprašljivo.

Primož Roglič Vuelta Šport Šok! Uresničile so se najbolj črne napovedi

Danes zjutraj pa so pri Jumbo-Vismi na družbenih omrežjih objavili pričakovano novico o odstopu Zasavca. "Na žalost Primoža Rogliča ne bo na startu 17. etape zaradi posledic včerajšnjega padca. Hvala za vse lepe trenutke na letošnji Vuelti. Imel si velike načrte za prihodnje dni, ampak na žalost ti to ni bilo usojeno," so zapisali na Twitterju.

Remco Evenepoel | Avtor: Epa Epa
Evenepoel je tako izgubil glavnega tekmeca v boju za končno zmago. Danes je ohranil skupno vodstvo, zahtevno gorsko preizkušnjo s ciljnim vzponom pa je v svoj prid odločil Uran. Kolesar ekipe EF Education-EasyPost je po ostrem boju v zadnjem kilometru slavil pred Francozom Quentinom Pacherjem (Groupama-FDJ) in Špancem Jesusom Herrado (Cofidis), ta skupinica si je privozila 15 sekund naskoka pred ostalimi.

Za 35-letnega veterana je to prva etapna zmaga na španski pentlji, s čimer je zaokrožil uspehe na vseh velikih večetapnih dirkah, saj je pred tem na etapnih preizkušnjah že slavil na Touru in Giru.

Skupno je Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), čeprav je etapo končal z več kot petimi minutami zaostanka v drugi zasledovalni skupini, brez večjih težav obdržal skupno vodstvo. Njegov najbližji zasledovalec je zdaj domačin Enric Mas (Movistar), ki zaostaja dve minuti in sekundo.

Belgijec je nadziral dogajanje v glavnini in pustil boj za etapno zmago tekmecem, ki niso nevarni v seštevku. Zmagovalec etape Uran se je sicer zdaj prebil med deseterico, a tudi zaradi odstopa Rogliča. Belgijec pa je, tudi zaradi enega tekmeca manj, zdaj pravzaprav še bolj trdno v vodstvu. Z Masom sta sicer ostala približno na istem, saj je Španec prišel v cilj tik za njim s sekundo večjim zaostankom. Že tretji v seštevku dirke, še en Španec Juan Ayuso iz ekipe UAE Emirates, pa ima za Evenepoelom že 4:51 minute zaostanka.

Evenepoel je etapo sicer končal na 14. mestu, 15. je bil Mas, 16. pa Ayuso.

Na dirki tako od Slovencev ostaja le Jan Polanc. Član ekipe UEA Emirates je bil danes v etapi 24., zaostal je 6:23 minute, skupno pa je (zaradi Rogličevega odstopa) pridobil eno mesto, zdaj je 12., zaostaja pa dobrih 16 minut za Evenepoelom.

V četrtek bo na sporedu 18. etapa od Trujilla do Alta de Piornala, dolga 192 km.

Izidi, 17. etapa (Aracena - Monasterio de Tentudia, 162 km):
 1. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-EasyPost)  3:42:28
 2. Quentin Pacher (Fra/Groupama FDJ)           isti čas
 3. Jesus Herrada (Špa/Cofidis)                  + 0:02
 4. Marc Soler (Špa/UAE Emirates)                  0:15
 5. Kenny Elissonde (Fra/Trek Segafredo)           0:26
 6. Clement Champoussin (Fra/AG2R)                 0:29
 7. Alessandro De Marchi (Ita/Israel Premier Tech) 0:46
 8. Bob Jungels (Luk/AG2R)                         0:55
 9. Elie Gesbert (Fra/Arkea Samsic)                1:09
10. Lawson Craddock (ZDA/Bike Exchange)            1:30
...
24. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                  6:23

odstop: Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)

- skupno (17/21):
 1. Remco Evenepoel (Bel/Quick Step)           65:14:05
 2. Enric Mas (Špa/Movistar)                    +  2:01
 3. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)                  4:51
 4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos)                   5:20
 5. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                5:33
 6. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                6:51
 7. Thymen Arensman (Niz/DSM)                      7:46
 8. Ben O'Connor (Avs/AG2R)                        9:11
 9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-EasyPost)     9:33
10. Jai Hindley (AvsS/Bora Hansgrohe)             11:40
...
12. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                 16:20
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.