Šport > Kolesarstvo
21432 ogledov

Kuss odgovoril na očitke v zvezi z Rogličem in Vingegaardom

Roglič Kuss Profimedia
Nekdanji moštveni kolega Primoža Rogliča se je v samo treh tednih iz nepogrešljivega pomočnika povsem nepričakovano prelevil v zmagovalca tritedenskih dirk.

Po koncu zgodovinske sezone, v kateri je Jumbo-Visma osvojila vse tri najprestižnejše dirke, v kolesarski javnosti še naprej odmeva razplet dirke po še vedno odmeva razplet dirke po Španiji, kjer se je s pomočjo ukazov moštva skupne zmage veselil Sepp Kuss.

Dirko sta sicer v vlogi sokapetanov začela Primož Roglič in Jonas Vingegaard, favoririzrani dvojici pa se je z dobrimi predstavami v uvodnem delu tritedenske preizkušnje pridružil Kuss. 

Ker pri Jumbo-Vismi niso pričkakovali, da bodo imeli v igri za zmago kar tri kolesarje, je imela vodilna trojica nekaj časa proste roke za obračunavanje v zaključkih etap, dokler niso ob naraščajočem pritisku javnost šefi moštva vendarle popustili ter Rogliča in Vingegaarda "izključili" iz boja za skupno zmago. 

Vingegaard Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia
Slovencu to ni bilo najbolj povšeči, a je bil ob koncu dirke iskreno vesel uspeha ameriškega kolega, ki je v preteklosti veliko pripomogel k Rogličevim dosežkom na Grand Tourih.

Čeprav je bila navijaška skupnost v pretežni meri naklonjena zmagi Kussa, ki je bil s tem na nek način poplačan za vse, kar je naredil za moštvena kolega, pa nekateri še vedno ne morejo mimo 'dejstva', da bi se dirka razpletla drugače, če ne bi vodstvo Jumbo-Visme določilo vrstnega red pri vrhu.

Kuss: "Zmago sem si zaslužil"

"Pred začetkom dirke nismo vedeli, da bomo najmočnejši. To je bilo neprecedenčno razkošje, da smo lahko zasedali prva tri mesta v skupnem seštevku. Vse to je bilo veliko presenečenje, na katerega se je bilo nemogoče pripraviti. Vsi smo si želeli, da bile stvari v teh okoliščinah bolj jasno določene, kar smo tudi dosegli. Toda zaslužil sem si zmago na Vuelti," je v intervjuju za nizozemski Wielerrevue kritikom odgovoril Kuss.

"Zmaga mi je bila v veliko zadovoljstvo. Vuelta je moja najljubša dirka. Odkar sem postal profesionalni kolesar, nisem zamudil niti ene izvedbe. Vedno se je zelo veselim. Nenazadnje tudi zato, ker tam živim in ker moje dekle prihaja iz Španije," je razkril Američan in dodal, da je v dirko vstopil brez večjih rezultarskih pričakovanj.

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pred Vuelto nisem razmišljal o zmagi. Mislil sem, da bom pomagal Jonasu in Primožu ter morda osvojil kakšno etapo. Zdaj vem, česa sem sposoben. V treh tednih sem dokazal, da lahko tekmujem na najvišjem nivoju in celo osvojim Grand Tour. Ne vem, kaj to pomeni za mojo prihodnost. Rad bi osvojil še kakšno veliko dirko, vendar ne želim delati stvari bolj zapletenih, kot so," je povedal in dodal, da bo tudi v prihodnje rade volje opravljal vlogo ključnega pomočnika.

Dotaknil se je tudi etape z vzponom na Angliru, kjer v zaključku ni mogel slediti tempu Rogliča in Vingegaarda, a vseeno storil dovolj, da je ohranil rdečo majico. "Ne, zagotovo takrat nisem izgubil upanja. To ni bil slab dan. Jonas in Primož sta se odpeljala v zadnjem kilometru, jaz pa sem poskušal čim prej priti do cilja. Želel sem omejiti izgube, kar mi je tudi uspelo. V cilju sem mislil, da sem izgubil rdečo majico in s tem sem bil pomirjen. Presenečen sem bil, ko sem izvedel, da jo še vedno imam," je razkril Kuss.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.