Šport > Kolesarstvo
4440 ogledov

Legenda o nameri Jumbo-Visme: "To je katastrofa za kolesarstvo"

Jumbo-Visma Profimedia
Potencialna združitev Jumbo-Visme in Soudal-QuickStepa še naprej buri duhove v svetu profesionalnega kolesarstva.

V začetku tedna je odjeknila novica, da naj bi se kolesarski ekipi Jumbo-Visma, katere člani so v letošnji sezoni osvojili vse tri Grand Toure, in Soudal-QuickStep pripravljali na odmevno združitev, s čimer bi ob izjemno močno kadrovski zasedbi nastala nekakšna "super ekipa".

Do združitve obeh moštev naj bi po napovedih nizozemskih novinarjev prišlo že leta 2024, vendar pa o zadevi, ki bi lahko močno krojila nadaljevanje kariere Primoža Rogliča, ni znano še nič konkretnega.

Na dan je zdaj prišla vsebina zasebnega elektronskega sporočila, ki ga je na svoje kolesarje naslovil šef Soudal-QuickStepa Patrick Lefevere. Ta je Remcu Evenepoelu in drugim članom ekipe potrdil interes za sodelovanje z investitorji, a poudaril, da združitve z Jumbo-Visme za zdaj še ni na vidiku.

Patrick Lefevere | Avtor: Profimedia Profimedia
"Pišem vam v zvezi z nedavnim medijskm poročanjem. Zavedam se, da je to povzročilo kar nekaj negotovosti, za kar se vam opravičujem. V zadnjih mesecih sem bil v stalnih pogovorih z vsemi, ki bi lahko investirali v našo ekipo in nam pomagali napredovati. To ni nobena skrivnost," je zapisal šef moštva.

"V nasprotju z navedbami trenutno nimamo nobenih konkretnih načrtov. Če pride do sprememb, vas bom o tem obvestil. Dotlej vas naprošam, da še naprej izkazujete ekipni duh in povezanost, ki sta značilna za našo ekipo," je dodal Lefevere.

Če bi se Jumbo-Visma in Soudal QuickStep res združila v eno ekipo, bi se Evenepoel kar naenkrat lahko znašel ob boku Rogliču, Jonasu Vingegaardu in Seppu Kussu, obenem pa bi z izpopolnjenimi metodami dela, po katerih slovi nizozemska ekipa, še dvignil svojo tekmovalno raven.

"Tega res nisem pričakoval," je glede napovedane združitve dejal nizozemski novinar in kolesar Thijs Zonneveld. "Tudi sam sem zavrtel nekaj številk in očitno je to zelo resna možnost. V bistvu bi bilo to lahko dobro za Evenepoela. Seveda mu bo težko osvojiti Grand Tour, vendar bo imel boljše vodenje, boljši prehranski načrt, itd. Če pride do tega, bo pristal v ekipi, kjer je za te reči odlično poskrbljeno," meni Zonneveld.

Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Težavo vidi v tem, da gre za dve diametralno nasprotni ekipi, kar zadeva mentaliteto, komunikacijo in delovne metode. "Zelo sta si različni. Jumbo-Visma je najboljša ekipa na svetu. Pri njih vse deluje. Jumbo dejansko ne potrebuje Evenepoela. Soudal-QuickStep ima dobre kolesarje, vendar niso boljši od Jumbovcev. Kako bodo to uskladili? Edini razlog, zakaj bi se Jumbo-Visma združila, je pridobitev novega pokrovitelja."

Zonneveld se boji, da bi propad ene ekipe povzročil verižno reakcijo. "To je slaba novica za kolesarstvo. Z ukinitvijo enega moštva nastane manj prostora za kolesarje. Očitno Jumbo ne najde sponzorja. Če ima tako velika ekipa težave z iskanjem sponzorja, je to zelo slabo za kolesarstvo. Morda se bojijo, da bodo kolesarji zahtevali več denarja, sicer bodo odšli. Če je to ena izmed redkih rešitev, ki so na voljo, potem naj to storijo. Upam pa, da tega ne počenjo iz ugodja. To bi bilo zelo zaskrbljujoče," je ocenil Zonneveld.

Združitvi moštev zelo odločno nasprotuje nekdanji profesionalni kolesar Philippe Gilbert. "Združitev Jumbo-Visme in Soudal-QuickStepa bi imela katastrofalne posledice za ekonomske razmere v kolesarstvu," je na omrežju X opozoril nekdanji svetovni prvak (2012).

Jumbo-Visma | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 11:00 27.september 2023.

    S to združitvijo bo prišlo samo do pogreba ekipe! Kdo od teh štirih (Roglič, Vindegard, Kuss, Evenepoel) bo pa želel biti v ekipi samo pomočnik?

  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:06 26.september 2023.

    Kar se Primoža tiče, v kolikor dejansko pride do združitve Visma - Soudal, se omenja 3 glavne kandidate, Movistar, Lidl - Trek, ter INEOS, kjer pa so v tej kombinaciji dosti bolj zagreti za prihod Evenepoela, saj Remco ne želi ...prikaži več biti del ekipe, kjer za najpomembnejše dirke ne bi imel status prvega kapetana. To pri Visma - Soudal odpade! Torej Primožu ostaneta le še Movistar in Lidl - Trek? V Pro Touru pa se vse pogosteje govori, da za Rogliča te ekipe niso prva izbira, ampak je to ekipa Bahraina!?

  • fuckZ24 13:38 26.september 2023.

    Še aktualni nr. 1 jim fali.