Šport > Kolesarstvo
9210 ogledov

Mezgec in Pogačar uprizorila šov, smetano pobral slednji

Pogačar Profimedia
V Radovljici in njeni okolici je danes na državnem prvenstvu kolesarstvu potekala cestna dirka. Po pričakovanjih je na 156 kilometrov dolgi trasi zmagal Tadej Pogačar, ki je naslovu v kronometru dodal še naslov prvaka na cestni dirki.

Po letu 1997 smo tako znova dobili dvojnega državnega prvaka, ki mu je uspelo združiti zmago v kronometru in na cestni dirki. Nazadnje to uspelo Sašu Svibnu.

Drugo mesto je pripadlo Luki Mezgecu, s katerim sta več ur skupno bežala pred konkurenti, na koncu pa se jim tako oddaljila, da ju nihče več ni mogel ogroziti. Pogačar je Mezgeca napadel v zadnjih treh kilometrih na manjšem vzponu, kjer je bilo vidno, da so Mezgecu popustile moči.

Po zmagi je Pogačar spregovoril tudi o stanju svojega zapestja in priznal, da stanje ni idealno. Dodal je tudi, da mora pred dirko Tour de France znova na slikanje. Več o tem tukaj.

Test pred Dirko po Franciji je Tadej Pogačar, sicer prvo kolo sveta ta hip, opravil z odliko. Pred dnevi je prepričljivo dobil kronometer, danes pa je z odlično taktiko in pobegom dodal naslov v cestni dirki, naslov, ki ga do zdaj še ni imel. 

Skupni napad Mezgeca in Pogačarja

Pogačar in Mezgec sta pravzaprav napadla že v prvi polovici prvega od skupno osmih krogov v dolžini 19,5 km. S tem sta izzvala agresivno dirkanje tudi v ozadju, hitro pa so se po trasi razkropile številne manjše skupine kolesarjev.

Pogačar in Mezgec sta imela tako že po uvodnih krogih veliko prednost, po tretjem pa je ta pred dvojcem Matevž Govekar/Mohorič narasla že na dobre tri minute. Tudi za njima so v dvojicah ali trojicah kolesarji kapljali skozi središče Radovljice, številni pa so zaradi zaostankov ostali brez uvrstitve.

Oba najboljša sta vztrajala v ospredju z ogromno prednostjo, Pogačar pa je nato v zaključnem delu zadnjega kroga dober kilometer pred ciljem le napadel in se Mezgeca otresel. Zadnjih nekaj sto metrov je odpeljal sam in potrdil dobro pripravljenost pred dirko po Franciji. Ta se bo začela v soboto v španskem Bilbau.

Ciljno črto je 24-letnik s Klanca pri Komendi prečkal 38 sekund pred Mezgecem ter pred Mohoričem, ki je zaostal več kot štiri minute.

Za Pogačarja je bil to prvi naslov na cestnih preizkušnjah, tri ima v vožnji na čas (2019, 2020). Z naslovom v kronometru v četrtek s Pokljuke je najboljši z lestvice Mednarodne kolesarske zveze ponovil dosežek iz leta 1997, ko je Sašo Sviben prav tako osvojil oba naslova.

Med mlajšimi člani je slavil Teo Pečnik (KK Kranj), žensko preizkušnjo pa je zgodaj popoldne dobila Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott) pred Urško Žigart (Jayco-AlUla) in Špelo Kern (Cofidis).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.