Šport > Kolesarstvo
1083 ogledov

Mohorič in Pogačar napadla na zadnjem vzponu

Mathieu van der Poel Profimedia
Prvi kolesarski spomenik sezone se ni izšel po slovenskih željah. Po skoraj štirih desetletjih so slavili Nizozemci.

Dirka Milano - San Remo je tradicionalno prvi spomenik v sezoni, gre za eno izmed petih največjih enodnevnih dirk (sledile bodo še dirka po Flandriji, Pariz - Roubaix, Liege - Bastogen - Liege in dieka po Lombardiji), lanskega zmagovalca Mateja Mohoriča pa je tokrat nasledil Mathieu van der Poel.

Dobrih 25 kilometrov pred ciljem prvega spomenika sezone so se ob vzponu na slovito Cipresso sicer v ospredje pričakovano postavili kolesarji ekipe UAE Emirates in začeli narekovati tempo za Tadeja Pogačarja. Najboljši sprinterji, ki bi lahko računali na uspeh, če bi glavnina skupaj prišla do cilja, so večinoma odpadli, a preostali favoriti večjih težav s postavljenim ritmom niso imeli.

S samostojnim begom je nato poizkusil Nils Pollit, vendar je bil ujet že pred vzponom na Poggio (10 km pred ciljem), ki je že velikorat odločil zmagovalca dirke. Ob vznožju klanca sta bila v ospredju tudi Pogačar in Mohorič. Za slednjega so tempo navili pri moštvu Bahrain - Victorious, pozicija pred začetkom klanca je bila še kako pomembna. 

Osem kilometrov pred ciljem je Pogačarja povsem na čelo popeljal njegov moštveni kolega Tim Wellens. Glavnina se je razdelila, v osmerici najboljših sta bila oba Slovenca. 

Ko je Wellens omagal, je na pedala stopil Pogačar in še pospešil tempo. V prvi skupini so poleg njega ostali le še Mathieu van der Poel, Wout van Aert in Filippo Ganna. 

Nato je pet kilometrov pred ciljno črto 'skočil' van der Poel in si hitro prikolesaril nekaj sekund prednosti, po 62 letih pa bi lahko ponovil uspeh svojega dedka Raymonda Poulidorja, ki je prav tako zmagal na dirki Milano - San Remo. Njegov oče Adri van der Poel je bil sicer dvakrat sedmi.

Trojica za Nizozemcem je skušala sodelovati, vendar tekmeca ni uspela ujeti.

V obračunu za drugo mesto je bil najmočnejši Ganna, tretje mesto je zasedel van Aert, četrti pa je ciljno črto prečkal Pogačar, v cilj so prišli s 15 sekundami zaostanka. 

 "Ni obžalovanja. Ekipa je opravila popolno delo, pripeljala me je v zadnji napad, a nisem imel dovolj moči za samostojen napad. Van der Poel je bil premočan, nisem mu mogel slediti. Hitro je naredil razliko, tudi na spustu je bil boljši, sprintal je, mi trije zasledovalci pa nismo mogli narediti česa podobnega. Najboljši mož je danes zmagal. Vedel sem, da bo težko, imam pa visoka pričakovanja na tej dirki v prihodnjih letih," je po dirki povedal Pogačar.

Mohorič se je uvrstil na osmo mesto, za zmagovalcem je zaostal 26 sekund. "Ni bilo dosti drugače kot lani, le da tokrat malenkosti niso bile na moji strani. Pričakovali smo napad Pogačarja, žal nisem imel pravih nog, da bi lahko sledil četverici," je na cilju povedal Gorenjec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice