Šport > Kolesarstvo
2061 ogledov

Pogačarju se že smeji! Noro, kakšen bo zaključek Toura 2024!

Tadej Pogačar Profimedia
Organizatorji so za konec Toura 2024 pripravili dve zahtevni trasi v okolici domovanja Tadeja Pogačarja, kjer je nedavno deklasiral najboljše kolesarje sveta.

Organizatorji kolesarske dirke po Franciji so za leto 2024, ko se bo Tour prvič po letu 1905 končal zunaj Pariza, pripravili zahteven zaključek v okolici Nice. Ta bo najprej predzadnji dan gostila gorsko etapo, za konec pa še razgibano vožnjo na čas, so danes na družbenih omrežjih sporočili organizatorji.

Zaradi olimpijskih iger v Parizu, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom 2024, bodo po dolgih 119 letih konec dirke organizatorji gostili zunaj francoske prestolnice. Obenem pa bo tretjič v zgodovini na sporedu zaključna vožnja na čas, prvič zunaj Pariza, so danes sporočili na družbenih omrežjih.

Trasa Tour de France 2024 | Avtor: ASO ASO

Kolesarje predzadnji dan Toura 2024 čaka zahtevna 20. etapa, ki se bo začela v Nici in bo dolga 132 km. V njej bodo morali premagati kar 4400 višinskih metrov ter vzpone na prelaz Braus (10 km/6,6 %), Turini (20,7 km/5,7 %), Colmiane (7,5 km/7,1 %) in zaključni Couillole (15,7 km/7,1 %).

Zadnji vzpon so morali prevoziti tudi nastopajoči na v nedeljo končani dirki Pariz-Nica. Sedmo etapo z drugačno traso, a istim ciljnim vzponom je dobil slovenski as Tadej Pogačar. Štiriindvajsetletnik je slavil tudi skupno zmago ob prvencu na dirki proti soncu, v karieri pa je dvakrat dobil tudi slovito francosko pentljo (2020, 2021).

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 2020 je v vožnji na čas v predzadnji etapi na Planche des Belles Filles ugnal rojaka Primoža Rogliča in slavil skupno zmago. Leta 2024 bo kronometer na vrsti še dan pozneje, v zadnji etapi. To se bo zgodilo tretjič v zgodovini, prvič zunaj Pariza.

Leta 1968 je Nizozemec Jan Janssen po seštevku vseh etap za 38 sekund ugnal Belgijca Hermana Van Springla. Za skupno zmago na Elizejskih poljanah pa sta se 21 let kasneje udarila Američan Greg LeMond in domačin Laurent Fignon. Za vsega osem sekund je takrat v skupnem seštevku po zmagi v zadnji vožnji na čas slavil LeMond.

Trasa Tour de France 2024 | Avtor: ASO ASO

Prihodnje leto bo kronometer na sporedu med Monakom in Nico, dolg pa bo 35 km. V njem bodo morali kolesarji premagati vzpona na Turbie (8,1 km/5,6 %) ter krajši klanec do prelaza Eze (1,6 km/8,1 %), po katerem sledi spust do obale in cilja v Nici. Pogačar sicer živi v Monaku in zelo dobro pozna vse okoliške prelaze in ceste, kar je tudi dokazal s suvereno zmago na Pariz-Nici. Vsaj na papirju bi mu moral takšen zaključek zelo ustrezati.

111. izdaja Toura se bo prihodnje leto začela v Firencah v Italiji, preostalo traso pa bodo predstavili po koncu sezone 2023. Letošnja francoska pentlja pa bo na sporedu med 1. in 23. julijem.

Komentarjev 1
  • res.no 07:41 14.marec 2023.

    A ta človek je za tolk nadut da si kar vnaprej predstavlja sebe kot zmagovalca... ze za letos so v njegovi ekipi vnaprej ze pred sezono trdili da bo zmagal. Se letos ni mimo pa se ze kaj za drugo ...prikaži več leto tako nosi? Ze to da je nekdo kar vnaprej preprican da bo zmagal, zbuja sume... Sicer pa tip je nadut, odbijajoc, da se prikloni na ciljni crti... grozno naduto... ocitn si pa na noben drug gt ne upa, tud to zbuja sume...

Sorodne novice