Šport > Kolesarstvo
5086 ogledov

Roglič navil tempo, nato počakal na pravi trenutek

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je osvojil prvo etapno zmago po lanski dirki po Španiji.

Slovenski kolesar Primož Roglič je zmagovalec četrte etape na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Na trasi od Greccia do Tortorete (218 km) je slavil v sprintu na zadnjem vzponu, ciljno črto pa je prečkal pred Francozom Julianom Alaphilippom in Britancem Adamom Yatesom.

V zadnjem delu trase, ko so morali kolesarji premagati tri krajše kroge s končnim vzponom, je ritem hitro narasel. Roglič (Jumbo-Visma) se je sprva še držal v ozadju, na zadnjem prečkanju klanca do Tortoreta pa je ves čas sledil najboljšim.

V zadnjih 500 m je še sam navil tempo, v zadnjih 200 m pa je čakal na pravi trenutek in se odpeljal mimo takrat vodilnega Yatesa (UAE Team Emirates) in za sabo zanesljivo zadržal še Alaphilippa (Soudal-Quick Step).

Primož Roglič Tirreno-Adriatico Šport Roglič varno v glavnini, zaostanek za vodilnim se ni spremenil

Ekipa Jumbo-Visma je imela v zaključku pripravljen načrt za Belgijca Wouta Van Aerta, a je ta v zadnjem krogu padel in nekoliko načet ostal brez boja za etapno zmago. To je po etapi za organizatorje priznal tudi Roglič.

"Naš načrt je bil, da danes dirkamo na zmago, sam pa nisem bil v prvem planu. Ob normalnem poteku smo imeli pripravljen načrt za Van Aerta, ampak na žalost je padel. Sam sem imel v tistem trenutku srečo, ker sem bil bolj na strani in se padcu izognil. Hitro smo spremenili načrt in se vseeno podali na zmago," je v prvi izjavi dejal Kisovčan.

"Vedno je lepo zmagati, res je fantastično videti, kako sem okreval. Trdo smo garali za to in veliko žrtvovali, vsi okoli mene in v družini. Vesel sem, da sem nazaj in uživam v kolesarjenju," je še zaključil.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

To je bila 66. zmaga za Kisovčana in prva po četrti etapi na lanski dirki po Španiji. Na preizkušnji med obema morjema je to druga etapna zmaga za Rogliča, Neptunov trizob pa je ob končnem slavju v skupnem seštevku prejel leta 2019. V letih 2021 in 2022 je dirko dobil njegov rojak Tadej Pogačar.

V skupnem seštevku je Roglič z enajstega mesta napredoval na drugo. Za vodilnim Nemcem Lennardom Kämno (Bora-Hansgrohe) zaostaja še šest sekund. Tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja osem sekund. Prva deseterica je sicer strnjena v vsega 27 sekund.

Na dirki nastopa še en Slovenec, Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa kot sprinter in pomočnik v ekipi ni posegel v boj za visoka mesta.

V petek bo na Tirreno-Adriaticu na vrsti peta, kraljevska etapa med Morro d'Orom in Sassotettom (168 km). Ob koncu etape, v kateri bodo morali kolesarji premagati 3800 višinskih metrov, sledi 13,1 km dolg zaključni vzpon s povprečnim naklonom 7,4 odstotka.,

Komentarjev 2
  • francek 16:41 09.marec 2023.

    Bravo Primož.

  • Ender3 16:24 09.marec 2023.

    Kolesarstvo je, slovencelnjem pisano na kožo, je naša moč in ponos. Pogačar, Roglič ...so naši športni ambasadorji..

Sorodne novice