Šport > Kolesarstvo
1349 ogledov

Izjemen zaključek, Roglič za las zmagal, prvi tudi skupno

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič do druge zmage v dveh dneh.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je po četrti dobil še peto etapo na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Zasavec je bil tokrat najmočnejši v sprintu najboljših, za dolžino kolesa je na vrhu zadnjega vzpona premagal Italijana Giulia Cicconeja. Z osvojenimi bonus sekundami je prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi.

Roglič se je v močnem vetru, ki je nekatere lažje kolesarje skoraj zbil s kolesa, vseskozi pametno vozil nekoliko v zavetrju, na koncu pa mu je tako ostalo dovolj moči za nov uspeh. Na zadnjem vzponu je sicer prvi napadel kolesar ekipe Bahrain Victorious Damiano Caruso, ki si je prikolesaril nekaj več kot 20 sekund prednosti. A ta se je hitro stopila, ko je v krogu favoritov napadel Enric Mas (Movistar). Caruso je bil ujet v zadnjem kilometru, kolesarji pa so se v sprintu pomerili z zmago. Roglič je po zunanji strani prehitel Ciccineja in Taa Geoghegana Harta. Kolesar Ineosa je bil na koncu tretji.

Tadej Pogačar Pariz-Nica Šport Etapa odpovedana, Pogačar še korak bližje skupni zmagi! To je razlog ... Primož Roglič Bo držal obljubo? Šport Noro, kaj je v primeru zmage obljubil Roglič! Zdaj bo moral držati besedo ...

Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), ki je pred etapo nosil modro majico in imel šest sekund prednosti pred Rogličem, je v cilj prišel kot peti in tako ostal brez bonus odbitka pri sekundah. Deset sekund, ki jih je z zmago pridobil slovenski šampion, je tako zadoščalo za zamenjavo v vodstvu dirke. V boju za Neptunov trizob ima 33-letnik zdaj štiri sekunde prednosti pred Kämno Tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja 12 sekund.

"Noro, še ena zmaga. Lepo je, zabavam se," je v prvi izjavi po dirki na novinarski konferenci dejal Roglič. "Odlično je. Samo uživam in sem tudi presenečen. Seveda je noro. Ko se vrneš nazaj in imaš dve etapni zmagi, je res super. Zdaj smo lahko bolj sproščeni, že včeraj smo lahko bili, danes pa še bolj. Dosegel sem več, kot sem upal, da bom tukaj dosegel. S fanti, ki jih imamo, se bomo tudi jutri potrudili po najboljših močeh," je novinarjem še dodal 33-letni Kisovčan.

Neptunov trizob je ob končnem slavju s skupnem seštevku Roglič prejel že leta 2019. V letih 2021 in 2022 pa je dirko dobil njegov rojak Tadej Pogačar.

Na dirki tokrat nastopa še en Slovenec, Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa kot sprinter in pomočnik v ekipi spet ni posegel v boj za visoka mesta. V cilj današnje etape je pripeljal na 147. mestu.

Wilco Kelderman, Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • Detel5ica 17:46 10.marec 2023.

    Bravo Rogla. Le tako še naprej

  • Ender3 17:31 10.marec 2023.

    Rogla je zakon in velik športnik !💪✌✌

Sorodne novice