Šport > Kolesarstvo
1541 ogledov

Slaba novica za Pogija, Vingegaard povečal prednost

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
14. etapo Toura je dobil Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), Tadej Pogačar drugi, Jonas Vingegaard pa tretji. A v skupnem seštevku je Vingegaard nekoliko povečal prednost pred Pogačarjem.

Na kolesarski dirki po Franciji je bila danes na vrsti prva alpska etapa, ki je tekmovalce popeljala od Annemassa do Morzina (151,8 km). Kolesarji so opravili s petimi kategoriziranimi vzponi (skupno 4200 višinskih metrov). Začelo se je s skupinskim padcem na samem začetku, zaradi česar je bila etapa nekaj časa celo prekinjena, nato pa je v nadaljevanju odstopilo kar šest kolesarjev zaradi posledic padca.

Odločitev o zmagovalcu etape je pričakovano prišla na zadnjem vzponu na strm prelaz Joux Plane (11,6 km/8,6 %) ter na zaključnem spustu do cilja. Na vrhu omenjenega vzpona so se delile bonifikacijske sekunde, nato pa je sledil še 12 km dolg spust do cilja v Morzinu. 3,6 kilometra do vrha vzpona je napadel Tadej Pogačar in se hipoma odpeljal v malenkostno prednost pred Jonasom Vingegaardom (okoli 20–30 metrov), časomerilci so 2,7 kilometra do vrha prelaza pokazali 5 sekund razlike. Vsi ostali kolesarji karavane niso mogli slediti ubijalskemu tempu Pogačarja in Vingegaarda.

1,7 kilometra do vrha prelaza je Vingegaard uspel ujeti Pogačarja, nato pa sta oba kolesarja pošteno spustila v tempu in se začela malce spogledovati. Dobrih 500 metrov do vrha vzpona je silovito napadel Pogačar, a sta mu motorista (s snemalcem oz. fotografom) preprečila napad, zaradi česar se je moral Tadej prisilno zaustaviti. Vse skupaj je znal izkoristiti Vingegaard, ki je 150 metrov do gorskega cilja navil pedala in prišel na vrh prelaza prvi ter si tako prislužil osem bonifikacijskih sekund, Pogačar jih je vzel pet.

Do konca 14. etape je sledil spust, kjer je mladi, 22-letni Carlos Rodriguez pokazal največ moči in ujel vodilna kolesarja ter si privozil etapno zmago. Pogačar je nato dobil ciljni sprint z Vingegaardom in si za drugo mesto priboril dodatnih šest bonifikacijskih sekund, Danec pa jih je osvojil štiri, kar pomeni, da je razlika po današnji etapi narasla z devetih na deset sekund v korist Vingegaarda. Kaj lahko pa bi bilo precej drugače, če bi motoristi na zadnjem vzponu opravljali svoje delo, tako kot bi morali.

"Nisem mislil, da bom lahko zmagal, potem ko sem odpadel na zadnjem vzponu. Ni mi preostalo drugega, kot da grem na svoj ritem, nato pa sem skušal kar najhitreje peljati na spustu. Ko so se malce pogledovali med sabo, sem to izkoristil. Seveda sem tvegal in bil nekajkrat blizu padcu," je dejal zmagovalec etape Rodriguez.

1/5
Profimedia

V skupnem seštevku je lanski zmagovalec zdaj deset sekund pred Pogačarjem, daleč zadaj na tretjem mestu pa je po novem Rodriguez. Ta za vodilnim zaostaja 4:43 minute, pred Avstralcem Jaijem Hindleyjem (Bora-hansgrohe) pa ima vsega sekundo naskoka. V nedeljo bo na sporedu nova zahtevna gorska etapa v Alpah s 4100 višinskimi metri ter petimi kategoriziranimi klanci. Karavano bo trasa peljala od Les Getsa do Saint-Gervaisa pod Mont Blancom (179 km).

 Izidi, 14. etapa, Annemasse - Morzine, 151,8 km:
  1. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 3:58:45
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 0:05
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) isti čas
  4. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates) 0:10
  5. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 0:57
...
151. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) 37:57
157. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) isti čas

Skupno (14/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 57:47:28
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 0:10
  3. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 4:43
  4. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe) 4:44
  5. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates) 5:20
...
 71. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 2:27:22
123. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) 3:25:59

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Anja1956 21:39 15.julij 2023.

    Če zmaga Pogi , potem drugo leto napada Roglič ! Če zmaga Vingegard , Roglič menja klub !

  • Avatar pantani
    pantani 19:31 15.julij 2023.

    Ma dej spel se s takim naslovom!!! Pridobil je 1. sekundo,pa še to na račun dveh motoristov,ki sta ovirala Pogačarja!!! Poden od podna ste ratal novinarji!!!