Šport > Kolesarstvo
3717 ogledov

Pogačar pred Girom lovi še eno prestižno zmago

Profimedia
Najboljši slovenski kolesar Tadej Pogačar se bo danes podal v boj za drugo zmago na prestižni enodnevni dirki Liege - Bastogne - Liege.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo danes na startu prestižne enodnevne dirke Liege - Bastogne - Liege. Na njej bo 25-letnik s Klanca pri Komendi lovil drugo zmago, skupno pa že šesto zmago na spomenikih oz. največjih petih enodnevnih dirkah.

Obenem bo to zadnja dirka, ki jo bo prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze odpeljal pred začetkom Gira. Boj za rožnato majico se bo v Italiji začel 4. maja.

Tadej Pogačar Ob prizoru Šport Pogi je bil v šoku: Strmela sva v TV-ekran

Še pred tem pa bo Pogačar skušal na cestah v belgijskih Ardenih zabeležiti drugo zmago. Tam je slavil leta 2021, nato naslednje leto zaradi bolezni v družini njegove izbranke v Liegeu ni dirkal, lani pa je grdo padel in si zlomil zapestje.

Letos težav s poškodbami ali zdravjem ni imel, obenem pa je sijajno začel sezono. Ima namreč šest zmag ob zgolj devetih tekmovalnih dneh na kolesu. Marca je dobil klasiko Strade Bianche, nato pa je do skupnega slavja po Kataloniji zbral še štiri etapne zmage.

Njegov največji tekmec v Belgiji bo bržčas Nizozemski as Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Ta sicer na ardenskih klasikah doslej ni posegel po večjih uspehih, leta 2020 je bil šesti, a je pred tem brez večjih težav dobil prestižni klasiki po Flandriji in Pariz - Roubaix ter števec zmag na spomenikih pomaknil na šest.

S Pogačarjem sta tako med najuspešnejšimi kolesarji svoje generacije. Na večni lestvici je van der Poel s šestimi zmagami deseti, Pogačar pa z enim uspehom manj 17.

Jasper Philipsen, Tadej Pogačar Velika okrepitev? Šport Za najuspešnejšega kolesarja v boju tri ekipe, tudi Pogijeva in Rogličeva

Od Slovencev bo na startu le še Domen Novak (UAE Team Emirates), saj Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) po padcu na dirki po Flandriji še ni 100-odstotno pripravljen.

Že 110. izdaja Liegea se bo začela ob 10.15 in končala okoli 16.30 po skupno 254,5 km ter 4000 višinskih metrih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.