Šport > Kolesarstvo
5547 ogledov

Drama Pogačarja! Padec odnesel sanje o ardenskem hat-tricku

Profimedia
Tadej Pogačar je zaradi posledic padca v 85. kilometru odstopil z dirke Liege-Bastogne-Liege.

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je moral po padcu odstopil z dirke Liege-Bastogne-Liege, je sporočilo vodstvo tekmovanja. 24-letnik s Klanca pri Komendi je padel po 84,5 km dirke s traso v dolžini 258,1 km.

Pogačar je na zadnji dirki pred pripravami na dirko po Franciji lovil ardenski trojček, potem ko je slavil na dirki Amstel Gold in Valonski puščici.

Po doslej znanih informacijah je 24-letni član UAE Team Emirates utrpel poškodbo zapestja"Več informacij o njegovem zdravstvenem stanju bomo sporočili, ko jih bomo imeli," je zapisalo njegovo moštvo.

Znanih je tudi več podrobnosti glede samega padca. Kolesarski portal Cyclingnews je poročal, da je padel med spustom, Eurosport pa prek belgijske televizije RTBF, da je padec povzročil Danec Mikkel Honore (EF Education-EasyPost), ki je na spustu predrl gumo in na tla nehote pokosil še Pogačarja. Oba sta morala kasneje odstopiti.

V napovedih četrtega spomenika sezone je bil poleg Pogačarjevega lova na zgodovino v ospredju tudi težko pričakovani spopad dveh zadnjih zmagovalcev te prestižne preizkušnje - Pogačarja, ki je slavil leta 2021, in branilca lanske zmage ter aktualnega zmagovalca dirke po Španiji Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step), ki pili formo pred prihajajočim Girom (6. - 28. maj)

Na zadnji ardenski klasiki sta po Pogačarjevem padcu ostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in debitant Jan Tratnik (Jumbo-Visma).

Pogačar je bil v tej sezoni tako rekoč nepremagljiv, saj je kar 12-krat slavil, nazadnje v sredo na Valonski puščici. S tem si je odprl vrata, da bi postal prvi kolesar v zgodovini, ki bi v eni sezoni dobil spomenik po Flandriji in vse tri ardenske klasike.

Kaj to pomeni za Tour?

Po padcu je predčasno sklenil sezono spomladanskih klasik, za zdaj pa ni jasno, kako bo to vplivalo na priprave za glavni cilj sezone, dirko po Franciji. Ta se bo začela 1. julija, še pred tem pa ima prvi kolesar svetovne lestvice načrtovan nastop na dirki po Sloveniji, ki se bo začela 14. junija.

Od leta 2019, ko se je pridružil ekipi UAE Team Emirates, šestkrat ni končal dirke, tokrat pa prvič zaradi padca. Pred tem je zaradi slabše pripravljenosti odstopil na dirkah Amstel Gold (2019), klasiki San Sebastian (2019, 2022), bretanski klasiki v Plouayju (2021) ter na dirki po Emiliji (2021).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • mitja35 15:12 23.april 2023.

    Lepo je vedno samo zmagovati....

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 14:40 23.april 2023.

    No končno je tut sam probal, kako je, če te skipa bicikl!!