Šport > Kolesarstvo
4488 ogledov

Pogi na zmenku z zgodovino, tekmec pravi: ni me strah, ugnal sem tudi Rogliča

Tadej Pogačar Profimedia
Največja favorita za zmago na spomeniku Liege - Bastogne - Liege sta Tadej Pogačar in Remco Evenepoel.

Tadej Pogačar bi z nedeljsko zmago na spomeniku Liege - Bastogne - Liege postal šele četrti kolesar z zmago na treh ardenskih klasikah v eni sezoni. Pred njim so Amstel Gold Race, Valonsko puščico in LBL v enem letu osvojili le Davide Rebellin (2004), Philippe Gilbert (2011) in v konkurenci kolesark Anna van der Breggen (2017).

"Že kar nekaj časa sem v polnem pogonu, po dirki Pariz - Nica sem se osredotočil na enodnevne klasike in šlo mi je boljše in boljše. Videli bomo, če sem fizično še na najboljši ravni, psihično pa se počutim dobro, sem motiviran," je za cyclingnews.com dejal Pogačar.

Klasika LBL, ki je bila na sporedu prvič že leta 1892, je slovenskemu asu zelo pri srcu: "Gre za eno najlepših dirk v sezoni, tu sem leta 2021 tudi prišel do svoje prve zmage na spomenikih (kasneje je dvakrat osvojil še Lombardijo, letos pa je bil najboljši tudi na dirki po Flandriji, od peterice spomenikov mu tako manjkata le še uspeha na Milano - San Remo in Pariz - Roubaix; op.p.), že leto prej pa sem stal na stopničkah in takrat odkril, da sem lahko uspešen tudi na klasikah." 

Tokrat je na papirju njegov najvećji tekmec svetovni prvak Remco Evenepoel, ki je prav tako že slavil na La Doyenne (Stara dama; op.p.). Pogačar pričakuje 'zabaven boj', a opozarja, da se lahko za zmago bori še kar nekaj kolesarjev.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Med te sodi tudi Matej Mohorič, ki je tu že osvojil četrto mesto v letu 2020, ko je bil prvi Primož Roglič, drugi Švicar Marc Hirschi (zdaj Pogačarjev moštveni kolega), tretji Pogačar, četrti pa Mohorič.

"Vesel sem, da je Remco tu, njegova prisotnost naredi dirko še zanimivejšo za navijače. Je izjemen kolesar, rad bi bil tako aerodinamičen na kolesu kot on, na ravnini je lahko neverjetno hiter," je o Evenepoelu dejal Pogi.

Temu bi tako ustrezal podoben razplet kot na dirki po Flandriji in Amstel Gold Race, ko se je tekmecev otresel že na vzponih pred zadnjimi kilometrti. Manj bi mu šel na roko sprint manjše skupinice favoritov, ki pa se na Stari dami pripeti velikokrat. Tudi leta 2021, ko je slavil prav Pogačar. Ta je naslednje leto manjkal, saj je njegovi zaročenki Urški Žigart umrla mama.

Tadej Pogačar in Mathieu van der Poel Rivala in prijatelja Šport Noro! Pogačar razložil, kako mu je največji rival pomagal do zmage Tadej Pogačar Zmaga ni čista? Šport Kolesarski svet besen zaradi Pogačarja, imel naj bi nedovoljeno pomoč

Evenepoel je lani dobil dirko ob svojem prvem nastopu na La Doyenne. Tokrat je na njo prišel direktno s priprav za Giro, kjer bo njegov največji tekmec Roglič. Slednji je tokratne klasike izpustil prav z mislijo na dirko po Italiji. 

"Kar nekaj fantov je v dobri formi, je pa povsem logično, da Pogačar sodi med največje favorite. A tudi sam sem v dobri formi in pripravljen sem na boj," je za Cyclingnews dejal Evenopel.

Remco Evenepoel | Avtor: Epa Epa

"Sevedai mi godi, da sodim med dva največja favorita na eni izmed največjih preizkušenj v letu. Ostati moram miren in verjeti v svoje sposobnosti," je še dodal Belgijec, ki je lani prav tako slavil s samostojnim napadom in se sam pripeljal v cilj. 

"Seveda bi bilo najboljše, če bi tudi tokrat sam zapeljal proti ciljni črti, a me ni strah sprinta proti Pogačarju. Roglič ga je že premagal v sprintih, jaz pa sem premagal Rogliča," je sklenil Evenepoel.

Ta je sicer na dirki po Kataloniji moral priznati premoč Rogliču, pred Zasavcem pa je slavil v zadnji etapi, ko sta skupaj pobegnila glavnini. A vsaj na oko se je takrat zdelo, da se je Roglič zadovoljil s skupno zmago in proti Belgijcu v zaključku ni 'resneje stopil na pedala'.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 19:18 22.april 2023.

    Tale naduvani Remko naj bo raje tiho,je imel prekleto veliko sreče,da je lani dobil Vuelto!!!

Sorodne novice