Šport > Kolesarstvo
3829 ogledov

Pogačar se je s to zmago postavil ob bok največje legende kolesarstva

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar osvojil svoj tretji 'spomenik'. Slovenci zdaj niso zmagali le še na dirki Pariz - Roubaix.

Dirka po Flandriji sodi med največje vrhunce v kolesarski sezoni, poleg dirk Milano - San Remo, Pariz - Roubaix, Liege - Bastogne - Liege in dirke po Lombardiji sodi med 'spomenike' kolesarstva. Doslej so Slovenci že zmagali na treh od petih največjih enodnevnih dirkah, a ne še na 'Ronde van Vlaanderen'.

Primož Roglič, ki je tako kot Tadej Pogačar že dobil Liege - Bastogne - Liege, tokrat ni nastopil, Matej Mohorič, zmagovalec lanske preizkušnje od Milana do San Rema pa je bil tokrat dobrih 70 kilometrov pred ciljem udeležen v grd padec. Slovenski ljubitelji kolesarstva so od nekdanjih zmagovalcev 'spomenikov', Pogačar je osvojil tudi Lombardijo, tako ostali le še z enim železom v ognju.

Padec Mateja Mohoriča, dirka po Flandriji Video Šport Grd padec slovenskega asa na dirki po Flandriji

In Pogi ni razočaral. Petinpetdeset kilometrov pred ciljem je silovito napadel in se sam začel približevati ubežnikom, ki so si sicer prikolesarili že dve minuti naskoka.

S precejšnjimi težavami in s pomočjo pomočnikov sta se mu kasneje pridružila tudi favorita Mathieu van der Poel in Wout van Aert. Ob naslednjem napadu Pogačarja sta slednja ostala brez pomočnikov. 

Devetintrideset kilometrov pred ciljem je razlika do najboljših ubežnikov, ostalo jih je še 11, znašala le še 40 sekund, trojica je dobro sodelovala.

V ospredju se je 30 kilometrov pred ciljem za samostojen napad odločil Mads Pedersen, van der Poel in Pogačar pa sta se v ozadju otresla van Aerta. Pet kilometrov kasneje je imel Pedersen 15 sekund naskoka pred sedmerico zasledovalcev, dvojec favoritov je zaostajal pol minute, še 10 sekund več pa van Aert.

Pogačar in van der Poel sta ujela sedmerico pred sabo, to je hitro zapustil Nathan Van Hooydonck, ki je počakal van Aerta in ga skušal povleči do tekmecev.

Slovenski as je znova močneje pritisnil na pedala 18 kilometrov pred ciljem, znova je izkoristil nekaj klanca. Ostal je sam, zaostal je tudi van der Poel, Pogi pa je hitro ujel tudi Pedersena in se odpeljal mimo Danca.

Petnajst kilometrov pred ciljem je imel Slovenec prav toliko sekund prednosti pred zdaj drugim Nizozemcem, ki je enako ostal povsem sam.

Po zadnjem vzponu je bila razlika še enako, na ravnini proti cilju pa se je začela večati. Devet kilometrov pred ciljno črto je znašala 21 sekund, štiri kilometre kasneje še pet sekund več, skupina zadaj pa je zaostajala že več kot minuto. Dvoboj je bil odločen.

V zadnjih metrih je Pogi lahko nekoliko popustil in mirno slavil zmago.

Pogačar je ponovil dosežek legendarnega Eddyja Merckxa, ki je kot edini doslej osvojil tri različne spomenike pred starostjo 25 let. Slovenec je tudi šele tretji kolesar v zgodovini, ki se lahko pohvali z zmago na Touru in tudi dirki po Flandriji. Poleg njega in Merckxa je to uspelo le še Francozu Louisonu Bobetu. Po letu 1969 in prav tako Merckxu je prvi, ki je dobil v istem letu Pariz - Nico in 'Ronde van Vlaanderen'.

Van der Poel je zaostal 17 sekund, v boju za tretje mesto pa je bil najmočnejši Pedersen, ki je za las ugnal van Aerta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice