Šport > Kolesarstvo
2721 ogledov

Remco med etapo spet nezadovoljen, Roglič mirno do skupne zmage

Remco Evenepoel, Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je dobil prvi letošnji dvoboj proti Remcu Evenepoelu. Udarila se bosta tudi na Giru.

Tudi zadnja etapa dirke po Katoliniji je ponudila zanimiv obračun med Primožem Rogličem in Remcom Evenepoelom. Krožna vožnja po Barceloni s šestimi vzponi na Montjuic v zadnjih 45 kilometrih je namreč Belgijcu še ponujala možnosti za napad na Slovenca.

Evenepoel se je zvezdnika moštva Jumbo-Visma skušal otresti 28 kilometrov pred ciljem med vzponom na Montjuic, a je Roglič svojemu edinemu konkurentu za skupno zmago, pred zadnjim dnevom ju je ločilo 10 sekund, zlahka sledil.

Tako kot dan prej je svetovni prvak nato želel, da mu Zasavec pomaga pri narekovanju tempa, vendar mu je Roglič le redko ponudil pomoč in po pričakovanjih mirno pustil, da se je v iskanju etapne zmage 'na vetru' vozil njegov tekmec ter tako porabil več moči.

Obema se je sicer že na spustu z Montjuica pridružil kolesar moštva UAE Emirates Marc Soler. Tudi slednji ni imel pretiranega interesa, da pomaga Belgijcu, saj je na skupnem tretjem mestu zadaj kolesaril njegov moštveni kolega Joao Almeida.

Trojica si je 15 kilometrov pred ciljem prikolesarila že okoli 45 sekund naskoka pred ostanki glavnine.

Pred zadnjim osemkilometrskim krogom sta se šampiona otresla tudi Solerja. Jasno je postalo, da bosta sama odločila o zmagovalcu. Tudi če bi Belgijec kot prvi prečkal ciljno črto, bi Slovencu za skupno zmago zadostovalo, da bi za njim zaostal manj kot šest sekund. Prvi na cilju namreč prejme 10 sekund bonusa, drugi pa šest.

Ob zadnjem vzponu na Montjuic je Evenepoel prvi prečkal najvišjo točko in z osvojenimi petimi točkami za točko v boju za majico najboljšega hribolazca ugnal Rogliča.

Oba kolesarja sta se nato udarila v sprintu, vsaj na oko pa se je zdelo, da je Slovenec Belgijca nagradil za ves trud, ki ga je ta vložil v zadnjih dneh. Na zadnji napad Evenepoela namreč ni resno odgovoril, zadovoljl se je s skupno zmago. Na koncu je slavil s šestimi sekundami razlike.

Soler je uspel obdržati nekaj prednosti pred zasledovalci, za dvojcem pa je zaostal 53 sekund. Skupno je tretje mesto osvojil njegov moštveni kolega Almeida.

To je bila že 23. zmaga na španskih tleh za Rogliča, šesta v skupnem seštevku. Pred tem je bil trikrat najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021) in dvakrat na dirki po Baskiji (2018, 2021).

Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem dosegel v tem letu. Skupno je pri 18 zmagah na večdnevnih dirkah, kar ga med aktivnimi tekmovalci uvršča na drugo mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice