Šport > Kolesarstvo
26557 ogledov

Van Aert premagal Tadeja na nedovoljen način, sodniki zamižali na eno oko

Wout van Aert Tadej Pogačar Profimedia
Pomoč, ki jo je Van Aert prejel na E3 Saxo klasiki s strani svojih mehanikov, je poskrbela za precejšen škandal.

Potem ko je kolesar Jumbo-Visme Wout van Aert v petek v samem sprintu tako imenovane "male dirke po Flandriji" na sloviti enodnevni E3 Saxo klasiki premagal Mathieua van der Poela (Alpecin-Fenix) in našega Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates), so se morali pri nizozemski ekipi braniti pred številnimi očitki zaradi sporne pomoči mehanikov.

Tadej Pogačar 'Mala Flandrija' Šport Pogi v obračunu treh velikih za zmago, odličen tudi Mohorič

22 kilometrov pred ciljem, tik pred zadnjim vzponom dneva na Tiegemberg, je namreč belgijski šampion zapeljal ob bok ekipnega vozila, iz katerega se je nagnil mehanik ter podmazal verigo na Van Aertovem kolesu. Pravila Mednarodne kolesarske zveze (UCI) pa namreč strogo "prepovedujejo podmazovanje verig iz premikajočega vozila". Kazen za takšno početje pa naj bi bila finančna ter tudi diskvalifikacija z dirke. Res pa je, da Van Aert s svojo potezo ni vplival na razplet dirke ali pridobil kakšno nepošteno prednost. Takšna pravila obstajajo predvsem iz varnostnega vidika.

Toda s strani sodnikov nista niti osebje Jumbo-Visme, niti Van Aert, prejela nobene kazni za svoje početje na E3 Saxo klasiki, kar je dvignilo mnoge obrvi. Celo pri sami ekipi so namreč priznali, da so resnično kršili pravila, a so svoje dejanje opravičili z dejstvom, da naj bi šlo za zelo pogost pojav med dirko. V pogovoru za Cyclingnews je tako Arthur van Dongen, športni direktor iz ekipe Jumbo-Visma, ki se je nahajal v vozilu, katero je pomagalo Van Aertu, ovrgel vsako misel o kakšni kontroverzni odločitvi.

"Že 33 let opravljam vlogo športnega direktorja. Letno opravim 150 dirk in na vsaj 100 vidim nekaj podobnega. Normalno je, da se na socialnih omrežjih iz česa takšnega naredi veliko zgodbo, ampak naredili nismo ničesar posebnega. To se dogaja pogosto, le da tega televizijske kamere po navadi ne ujamejo. Tako pač je," je o incidentu spregovoril Van Dongen.

Športni direktor Jumbo-Visme je potrdil, da je Van Aert začutil, da mu veriga "poka" ter da je zaprosil za mazivo iz moštvenega avtomobila, a da naj ne bi s tem pridobil nobene nešportne prednosti glede na svoja nasprotnika. Prav tako je poudaril, da UCI-jeva pravila ne bi smeli jemati kot bela ali črna, temveč se lahko o njih presoja subjektivno.

"Vodstvo dirke je sprejelo pravo odločitev. Niso ubili kolesarstva. Resnično ni pridobil nobene prednosti zaradi tega. Drugače bi bilo, če bi se nato vozil v zavetrju našega avtomobila. Toda temu ni bilo tako. UCI ima mnogo pravil, toda po moje, se morate igrati s temi pravili. Morate se vprašati, ali je pridobil s tem prednost. Ali je to igralo pomembno vlogo v dirki? Ja, ali ne? S tem se morate ukvarjati," je zaključil športni direktor ekipe, za katero sicer nastopata tudi Slovenca Primož Roglič in Jan Tratnik.

Tadej Pogačar Že danes Šport Pogačar presenetil z nenadno spremembo načrtov dirka po Sloveniji 2022 Šport Katera mesta bodo gostila dirko po Sloveniji? Tu je odgovor
Komentarjev 2
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:35 25.marec 2023.

    Pogačar je pokvarjenc po načelu :"Malom kurcu i dlaka smeta!"

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 11:55 25.marec 2023.

    Vseeno bi ekipo cepil finančno. Reda radi. Pravila so, da se jih upošteva. Ne bi pa Van Aerta diskvalificiral, ker s to asistenco iz vozila resnično ni pridobil nobene prednosti. Drugo bi bilo, če bi vozil v zavetrju ali malo ...prikaži več počival držeč se za vozeči avto.

Sorodne novice