Šport > Kolesarstvo
3917 ogledov

Spopad titanov! Primož in Remco sta se udarila za zmago, tako se je končalo ...

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je v sprintu navkreber premagal svojega velikega rivala Remca Evenepoela za zmago na prvi etapi dirke po Kataloniji. Slovenec je tudi oblekel majico vodilnega.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagovalec prve etape dirke po Kataloniji. Na 164,6 kilometrov dolgi razgibani trasi s štirimi kategoriziranimi vzponi po okolici Sant Feliu de Guixolsa je dobil sprint na rahlo vzpenjajočem terenu, ki je bil na koncu prezahteven za čistokrvne sprinterje.

Roglič je bil v zaključnem sprintu za las močnejši od svojega velikega rivala z lanske dirke po Španiji Belgijca Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step), medtem ko je tretje mesto osvojil Nizozemec Ide Schelling (Bora-Hansgrohe).

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V zmagovalni skupini, ki je prečkala ciljno črto v času zmagovalca, je sicer bilo 25 kolesarjev. Deset sekund za zmagovalcem pa je v cilj prikolesarila velika skupina približno petdesetih kolesarjev, v kateri so bili tudi Richard Carapaz, Jack Haig in Egan Bernal, ki so si tako že po prvi etapi privozili nekaj zaostanka za najboljšimi.

Primož je sicer z zmago in bonifikacijskimi sekundami tudi prevzel vodstvo na dirki in je prvi nosilec rumene majice na letošnji dirki po Kataloniji. Evenepoel in Schelling zaostajata štiri in šest sekund, medtem ko večina ostalih konkurentov za Slovencem zaostaja deset sekund. Roglič je po prvi etapi tudi v vodstvu za najboljšega kolesarja po točkah.

"Noro. Veliko ljudi, veliko navijačev. Uživam. Vedno si želim najboljše, ampak potem moraš to tudi narediti. Fantje so opravili dobro delo, na koncu sem imel dovolj v nogah. Je komaj prvi dan, sledi še šest zelo napornih dni. Bomo videli, kako bo dan po dan," je v cilju dejal današnji zmagovalec.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa se je sicer začela zelo eksplozivno, napadi pa so si sledili eden za drugim. Na koncu se je le uspela izoblikovati peterica današnjih ubežnikov, katero so sestavljali Jetse Bol, Rune Herregodts, Alessandro De Marchi, Paul Miquel in Oscar Onley.

Toda glavnina se je zavedala kvalitete petih kolesarjev v begu, tako da jim je dovolila vsega štiri minute prednosti, ubežniki pa so se tako oropani priložnosti za etapno zmago udarili vsaj za točke na gorskih ciljih in pikčasto majico najboljšega hribolazca.

Na prvem vzponu je bil najmočnejši Herregodts, na drugem Bol in na tretjem Miquel. A je nato mlademu Špancu zmanjkalo moči, tako da je med vzponom na zadnji kategoriziran vzpon odpadel. Znova je bil najmočnejši Bol, ki si je tako vsaj za eno etapo privozil pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih.

Ubežniki so bili na koncu ujeti 6,2 kilometrov pred ciljem, tako da so za zmago na etapi med seboj obračunala največja kolesarska imena na dirki. Roglič je nekoliko zgodaj začel s svojim sprintom, Evenepoel se mu je nevarno bližal, a na koncu vseeno ni imel moči, da bi prehitel izjemnega Slovenca, ki je tako postal prvi vodilni kolesar letošnje dirke po Kataloniji.

Roglič je sicer uvod v sezono in vrnitev po operaciji ramena načrtoval prav na dirki po Kataloniji, a se je presenetljivo pojavil že na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, katero jo je 33-letnik tudi dobil. Zdaj pa je uspešno začel tudi dirko po Kataloniji.

Slovenec in Belgijec sicer veljata za glavna favorita na dirki, čez mesec in pol pa si bosta nasproti stala še na Giru. Pred tem sta se na tritedenskih dirkah pomerila enkrat, lani na Vuelti, ko je bil uspešnejši Evenepoel. Roglič je lansko dirko po Španiji končal predčasno po padcu v 16. etapi.

V torek kolesarje čaka vzpon na Vallter na 2135 m nadmorske višine. Etapa se bo začela ob 12.50. Dan zatem je na vrsti tretja, kraljevska etapa, ki je prav tako gorska s tremi zahtevnimi vzponi v zadnjih 100 km. Kolesarje sicer čaka sedem etap, tako da se bo dirka v nedeljo končala v okolici Barcelone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice