Šport > Kolesarstvo
3231 ogledov

Noro! Pogačar razložil, kako mu je največji rival pomagal do zmage

Tadej Pogačar in Mathieu van der Poel Profimedia
Pogačar je začel teden v Ardenih z zmago na dirki Amstel Gold, do katere mu je pomagal tudi večni rival na enodnevnih klasikah, Mathieu van der Poel.

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec dirke Amstel Gold, ki sodi v svetovno serijo kolesarstva. Na največji nizozemski enodnevni dirki je 24-letnik na najboljši možen način začel teden ardenskih klasik in ciljno črto prečkal pred Ircem Benom Healyjem in Britancem Tomom Pidcockom.

Pogačar, prvi mož na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, je imel na dirki nekaj težav z zadnjo gumo, vseeno pa je bil kot običajno napadalno razpoložen. Odločilni napad mu je uspel 28 km pred koncem na vzponu Keutenberg, kjer se je znebil še zadnjih dveh tekmecev.

Slovenec je sicer sprva iz skupine najmočnejših desetih kolesarjev napadel okoli 40 kilometrov pred ciljem na Eyserbosweg, ko je s sabo odpeljal le Toma Pidcocka. Zadnja zmagovalca preizkušnje Strade Bianche sta nato dobila družbo Bena Healyja, razlike do ostalih pa so hitro narasle. Pogačar je nato napadel na Keutenbergu, se najprej znebil Healyja, nato pa še Pidcocka in se 28 km pred ciljem odpeljal novi zmagi naproti.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Neverjetno, nisem pričakoval tako hitrega pobega. Dlje časa sem bil na deloma predrti gumi in dvomil sem, da bom lahko prišel sam do cilja. Bil sem kar frustriran, ker dolgo vmes niso spustili avtomobilov. Potem pa sem le zamenjal kolo pred zadnjimi vzponi. Bilo je kar nervozno, toda iz sebe sem iztisnil vse, da sem prvi prečkal ciljno črto," je dirko in težave za organizatorje opisal Pogačar.

Po dirki pa je Pogačar razkril še eno neverjetno dejstvo. Do zmage mu je namreč pomagal kar njegov največji rival! Prijatelj in tekmec, Nizozemec Mathieu van der Poel, mu je namreč pred nekaj dnevi svetoval, kje naj napade. "Mathieu mi je dejal, naj napadem na Keutenbergu. To mi je povedal pred tremi dnevi, ko mi je poslal sporočilo. Zagotovo se mu bom zahvalil za nasvet. Je nekako najtežji vzpon in mi zato najbolj ustreza," je odločitev za napad slabih 30 km pred ciljem še komentiral slovenski as.

Naslednja dirka svetovne serije bo v sredo, ko bo na vrsti Valonska puščica. Na njej bo od Slovencev znova nastopil Pogačar, družbo pa mu bosta predvidoma delala še Mohorič in Govekar. "Nikoli na Valonski puščici nisem dobro dirkal, toda sem v dobri formi in za sabo imam močno ekipo," je pogovor za organizatorje sklenil Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice