Šport > Kolesarstvo
24727 ogledov

Nekdanji odlični kolesar: "To je razlog, zakaj bo Pogačar izgubil Tour!"

Tadej Pogačar dirka po Andaluziji Epa
Nekdanji češki kolesar verjame, da bi kljub suverenemu začetku sezone Tadej Pogačar lahko plačal ceno številnih napornih dirk ravno na Touru.

Potem ko je lani z Jonasom Vingegaardom Jumbo-Visma sploh prvič v svoji zgodovini osvojila slovito dirko po Franciji, ni nobenega dvoma, kaj je tudi letos glavni cilj sezone nizozemske ekipe. Po drugi strani pa bodo njihovi največji rivali UAE Team Emirates ubrali povsem drugačno strategijo, kar bi jih po besedah nekdaj odličnega češkega kolesarja Leopolda Königa znalo še drago stati.

Najboljši kolesar sveta ter paradni konj ekipe UAE Team Emirates Tadej Pogačar je sicer na začetku sezone naravnost nepremagljiv, saj mu je na šestih dirkah najslabši rezultat četrto mesto, od tega je suvereno dobil obe sloviti tedenski etapni dirki Pariz-Nico in Ruto del Sol, obenem pa blesti tudi na enodnevnih klasikah, kjer je zmagi na klasiki Jaen Paraiso Interior dodal četrto mesto na Milanu-San Remu in tretje na E3 Saxo klasiki, vse skupaj pa je kronal s še svojim tretjim izmed petih slovitih kolesarskih spomenikov, zmago na dirki po Flandriji.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

A če sta mu na enodnevnih klasikah vseeno dokaj enakovredna Mathieu van der Poel in Wout van Aert (ob Filippu Ganni edina kolesarja, ki sta ga v celi sezoni uspela premagati), pa je vsaj na začetku sezone deloval povsem brez konkurence na etapnih dirkah, kjer se je na dirki Pariz-Nica udaril tudi s svojim največjim rivalom Vingegaardom, a ga povsem deklasiral. Pogačar ponovno na etapnih dirkah deluje nepremagljivo!

Toda po mnenju prej omenjenga Königa vseeno obstaja dober razlog, zakaj bi Vingegaard na dirki vseh dirk ponovno lahko vzel Pogačarjev skalp. Iz Jumbo-Visme so namreč po Jonasovi fantastični predstavi na dirki po Baskiji razkrili, da Vingegaard ne bo do kriterija Dauphine, ki bo generalka pred Tourom, nastopil več na nobeni dirki, temveč bo naslednja dva meseca posvetil zgolj pripravam na največjo dirko sezone.

Po drugi strani pa ima Pogačar pred sabo povsem drugačen tekmovalni načrt, saj se bo pred pripravami na Tour posvetil še enemu vrhuncu sezone, to so slovite ardenske klasike. Pogačar naj bi namreč nastopil na vseh treh najslovitejših ardenskih dirkah, najprej to nedeljo na Amstel Gold dirki, nato v sredo na Valonski puščici in za konec še četrtemu velikemu kolesarskemu spomeniku sezone, dirki Liege-Bastogne-Liege. König je tako mnenja, da so sicer dosežki Pogačarja nekaj neverjetnega, a bi ga na koncu lahko stali nove zmage na Touru.

"To je razlog, zaradi katerega verjamem, da bi znal Pogačar kljub svoji dominanci še drugič zapored izgubiti Tour de France proti Vingegaardu. Vsekakor kaže pravo srce, toda Jumbo-Visma kaže, da je ves njihov fokus na Touru," je svoj pogled razkril kolesar, ki je veljal za odličnega kolesarja za velike tritedenske dirke (etapna zmaga na Vuelti ter skupno deveto mesto, sedmo mesto ob svojem prvem nastopu na Touru ter šesto mesto na Giru), a so njegovo kariero na žalost predčasno končale poškodbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 19:49 13.april 2023.

    Prazno nakladanje,kr neki. Tudi če bo odpeljal vse tri klasike,ki so še na sporedu,mu še vedno ostaneta dobra dva meseca počitka do začetka toura!!!

Sorodne novice