Šport > Kolesarstvo
265 ogledov

Jonas odličen, bi moralo Pogačarja skrbeti?

Jonas Vingegaard Epa
Jonas Vingegaard v Baskiji še enkrat pokazal svojo moč.

Danski kolesar Jonas Vingegaard je zmagovalec šestdnevne kolesarske dirke svetovne serije po Baskiji. Kolesar Jumbo-Visme je pokazal, da je odlično pripravljen na sezono, v kateri bo branil zmago na dirki po Franciji, kjer bo ob Tadeju Pogačarju znova največji favorit za skupno zmago.

Danec je v Baskiji dobil tri od šestih etap, tudi zadnjo, 137,8 kilometra dolgo s startom in ciljem v Eibarju, ki je bila najtežja na dirki.

Vsebovala je sedem kategoriziranih vzponov, od tega so bili trije prve kategorije. Vingegaard v njej ni le branil vodstva po petih etapah, ampak je uspešno izvedel načrtovan napad. Na predzadnjem vzponu, 27 kilometrov pred ciljem je napadel tekmece, nekaj takega se je tudi pričakovalo, saj je Jumbo-Visma pred tem v glavni beg poslala kar dva svoja kolesarja, in sicer Stevena Kruijswijka in Attilo Walterja.

Slednji je prvi počakal na Vingegaarda in mu nekaj časa pomagal, nato je isto storil še Kruijswijk, a Danec je bil premočan, da bi dlje časa ob sebi potreboval moštvenega kolega. Odpeljal se je naprej, se znebil najbližjega zasledovalca v skupnem seštevku, Španca Mikela Lande, nato prehitel še najvztrajnejšega izmed 12 ubežnikov, Kolumbijca Estebana Chaveza, in do cilja kolesaril sam.

Jonas Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Imel je že minuto in pol prednosti, v zadnjih kilometrih pa je malo zmanjšal ritem, ciljno črto je prečkal 47 sekund pred Britancem Jamesom Knoxom, ki je v skupini zasledovalcev napadel tekmece in si priboril nekaj prednosti. Sprint za tretje mesto je dobil Španec Ion Izagirre, ki si je s tem zagotovil tudi tretje mesto v skupnem seštevku, za zmagovalcem je zaostal minuto in 29 sekund, za drugouvrščenim Lando pa 17.

Edini slovenski predstavnik Domen Novak je tokrat zaostal točno 11 minut, zasedel je 65. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice