Šport > Kolesarstvo
11058 ogledov

Pogačar na sloviti klasiki zašel v težave, nato razbil konkurenco!

Tadej Pogačar Profimedia
Kdo lahko zaustavi Tadeja Pogačarja na sloviti 253,6 kilometrov dolgi ardenski klasiki Amstel Gold, na kateri kolesarje čaka kar 33 vzponov? Odgovor je: nihče!

Danes je bila na sporedu še 57. izvedba prve izmed treh slovitih ardenskih klasik, dirke Amstel Gold, na kateri so kolesarje na 253,6 kilometrih od Maastrichta do Valkenburga pričakale številne ozke ceste ter kar 33 kratkih, a strmih vzponov.

Zmago z lanske edine prave nizozemske enodnevne klasike v sezoni (drugi dve ardenski klasiki se odvijata v Belgiji) je branil Poljak Michal Kwiatkowski, medtem ko je zaradi trase in odlične forme za prvega favorita dirke veljal naš šampion Tadej Pogačar, svoje načrte pa je imel še en Slovenec Matej Mohorič, ki je v ekipi Bahrain Victorious lahko računal na pomoč še enega Slovenca Matevža Govekarja.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar, kolesar ekipe UAE Emirates, je doslej na "zlati dirki" nastopil le leta 2019, ko ni prišel do cilja. Letos pa je imel precej večje načrte, ob odsotnosti velikih rivalov Mathieua van der Poela in Wouta van Aerta si je želel zgolj zmage.

To mu je na koncu tudi uspelo, čeprav je imel vmes tehnične težave s kolesam, je s silovitima napadoma najprej 40 kilometrov pred ciljem razbil vodilno skupino, nato pa se 28 kilometrov pred ciljem otresel še obeh preostalih zasledovalcev. Sledila je le še suverena vožnja do cilja.

Začetek dirke je sicer popestrila sedmerica kolesarjev, ki se je takoj po začetku dirke podala v beg. Mathias Vacek, Leon Heinschke, Mattéo Vercher, Ward Vanhoof, Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli in Martin Urianstad so si privozili 5 minut prednosti, a je glavnina, v kateri je za svojega kapetana Pogačarja ogromno dela opravila ekipa UAE Team Emirates, ves čas nadzorovala njihovo prednost. Prvi napadalci so bili tako ujeti še pred polovico dirke.

Znotraj zadnjih 90 kilometrov pa se je v ospredju izoblikovala elitna skupina favoritov, ki se je po prvem prečkanju Cauberga zredčila na vsega enajst kolesarjev, v omenjeni skupini pa se nahajal tudi naš Pogačar. Družbo so mu delala sama slovita imena, kot so Tom Pidcock, Aleksej Lucenko, Magnus Sheffield, Stan van Tricht, Ben Healy, Axel Zingle, Gianni Vermeersch, Lars van den Berg, Andreas Kron in Kevin Geniets.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupina favoritov s Pogačarjem si je privozila že prednost 45 sekund, preden je v glavnini narekovanje tempa prevzela Mohoričeva ekipa Bahrain Victorious. Slednja je prednost favoritov uspela zmanjšati že na 20 sekund, a ji je nato preprosto zmanjkalo moči in prednost se je znova povečala.

42 kilometrov pred ciljem pa je silovito iz zasledovalne skupine napadel Matej Mohorič, tako da se je prednost ubežnikov zmanjšala pod dvajset sekund, a vseeno v skupini, kjer je imelo ogromno kolesarjev moštvene kolege v ospredju, ni bilo prave složnosti, da bi se prednost še močneje stopila. Van der Berg je medtem odpadel iz vodilne skupine.

40 kilometrov pred ciljem pa šok! Pogačar se je že mnogo kilometrov držal na samem začelju skupine ter sugeriral, da nekaj ni v redu z njegovim kolesom. Nato pa je končno uspelo ekipnemu vozilu pripeljati do slovenskega šampiona, ki je bil prisiljen v menjavo kolesa. A na srečo se je to zgodilo tik pred krajšim vzponom, tako da je Pogačar nemudoma s silovitim pospeškom nadoknadil zaostanek za ostalimi favoriti. Če bi se to zgodilo na ravnini in bi bili napadalci složni, bi jih Slovenec sam zelo težko ujel.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar pa je nemudoma zatem, ko je ujel vodilno skupino, na vzponu na Eyserbosweg silovito napadel, njegovemu ritmu pa je sprva lahko sledil le Pidcock, kmalu pa ju je uspel ujeti še Ben Healy. V lov za vodilno trojico, za katero sta zaostajala že za več kot deset sekund, sta se nato podala še Lucenko in Kron, ki sta se približala na vsega tri sekunde zaostanka, a se ju je vodilna trojica na vzponu na Kromberg nemudoma znebila.

30 kilometrov pred ciljem ja tako imela ubežna trojica deset sekund prednosti pred prvima zasledovalcema ter več kot minuto pred ostalimi kolesarji.

28 kilometrov pred ciljem pa je na Keutenbergu, enem izmed številnih kratkih in strmih vzponov, Pogačar znova silovito napadel ter se najprej znebil Healyja, tik pod vrhom pa "zlomil" tudi Pidcocka. Na spustu sta zasledovalca sicer združila moči in se skupaj podala v lov za Slovencem, ki pa si je ustvaril že več kot deset sekund prednosti.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

20 kilometrov pred ciljem se je Pogačarjeva prednost pred zasledovalcema povečala že na 22 sekund, medtem ko je prva večja skupina kolesarjev zaostajala dobro minuto. 17 kilometrov pred ciljem pa je Pogačar v zadnji krog zapeljal že z 32 sekundami prednosti.

14 kilometrov pred ciljem pa se je kar nekoliko nepričakovano za močnejšega izmed zasledovalcev izkazal Healy, ki je na enem izmed vzponov uspel streti Pidcocka. Glede na to, da sta zaostajala za Pogačarjem za več kot pol minute, je bilo jasno, da se borita za drugo mesto na stopničkah. Ob silovitem napadu Irca se je prednost Pogačarja sicer nekoliko zmanjšala, a se vseeno ni spustila pod 20 sekund.

Ko pa je Pogačar izvedel, da se mu Healy nekoliko približuje, je Slovenec ponovno dvignil tempo, zadnjih šest kilometrov se je tako lotil s 40-sekundno prednostjo.

Pogačarjev solo-napad je bil tako na koncu uspešen, saj je ciljno črto prečkal z 38 sekundami prednosti pred Healyjem, medtem ko je Pidcock na koncu zadržal svoje mesto na stopničkah, čeprav je ciljno črto prečkal z 2:14 zaostanka za Pogačarjem, z enakim časom pa sta tik za njim ciljno črto prečkala tudi četrti Kron in peti Lucenko.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Pogačarja je bila to 57. zmaga v karieri in že 11. letos. Obenem je postal šele četrti kolesar v zgodovini, ki je v istem letu dobil tako dirko po Flandriji kot preizkušnjo Amstel Gold. Pod ta dosežek so se podpisali še Belgijec Eddy Merckx (1975), Nizozemec Jan Raas (1979) in nazadnje Belgijec Philippe Gilbert (2017).

Pred tem je najvišjo slovensko uvrstitev na Amstel Goldu sicer zabeležil Matej Mohorič, ki je bil leta 2021 deveti. Danes je bil z zaostankom 4:06 minute 33., njegov moštveni kolega Matevž Govekar pa je odstopil.

* Izidi:
- Amstel Gold, Maastricht - Berg en Terblijt (253,6 km):
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             6:02:02
 2. Ben Healy (Irs/EF Education-EasyPost)              + 0:37
 3. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                2:14
 4. Andreas Kron (Dan/Lotto Dstny)                   isti čas
 5. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)
 6. Andrea Bagioli (Ita/Soudal-Quick Step)               3:14
 7. Maxim Van Gils (Bel/Lotto Dstny)                 isti čas
 8. Mattias Skjelmose (Dan//Trek-Segafredo)
 9. Alexander Kamp (Dan/Tudor Pro)
10. Axel Zingle (Fra/Cofidis)
...
33. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)               4:06
...

- odstop: Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice