Šport > Kolesarstvo
67468 ogledov

Kolesarski svet besen zaradi Pogačarja, imel naj bi nedovoljeno pomoč

Tadej Pogačar Reševalni pas/Twitter
Mnogi ljubitelji kolesarstva so bili po razpletu dirke Amstel Gold jezni na zmagovalca Tadeja Pogačarja in organizatorja dirke, ki naj bi Slovencu z avtom nudil zavetrje in nedovoljeno pomoč.

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je na nedeljski največji nizozemski kolesarski klasiki Amstel Gold naravnost odpihnil vso konkurenco, potem ko je premagal drugouvrščenega Bena Healyja za 38 sekund, medtem ko je tretji najmočenjši kolesar dirke Tom Pidcock zaostal že za 2:14 minute, kar je bila največja razlika med prvo in tretjeuvrščenim kolesarjem na dirkah najvišjega ranga v letošnji sezoni.

Pogačar se je s predrto zračnico celo uspel več kilometrov držati vodilne deseterice, preden je bil prisiljen v menjavo kolesa, a je nemudoma na naslednjem vzponu ujel vse največje rivale ter jih hkrati tudi napadel. Sledila sta mu lahko le Healy in Pidcock, katera se je kasneje (po nasvetu največjega rivala) otresel 28 kilometrov pred ciljem med vzponom na Keutenberg.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred zasledovalcema si je nato privozil 30 sekund prednosti, ko pa je Healy napadel Pidcocka, se je Slovenčeva prednost pred Ircem stopila na 20 sekund, preden je Pogačar ponovno dvignil tempo ter si tako privozil zanesljivo prednost, da je lahko mirno prikolesaril v cilj.

Glede na ogromne razlike v cilju bi človek zagotovo pomislil, da je bil Pogačar preprosto z "drugega planeta" ter toliko močnejši od vseh svojih nasprotnikov, a vseeno so se nemudoma po dirki in že med dirko oglasili številni kolesarski poznavalci, ki so napadli Pogačarja ter ga obtožili, da je imel nedovoljeno pomoč.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri so se celo obregnili ob Pogačarjevo menjavo kolesa, ko so organizatorji dirke dovolili avtomobilu ekipe UAE Team Emirates, da je priskočil na pomoč Pogačarju, čeprav je bilo med vodilno deseterico in glavnino zgolj pol minute razlike, načeloma pa se ekipnim vozilom dovoli, da se nahajajo med obema skupinama le, če je razlika večja od minute.

Še bolj pa je ljubitelje kolesarstva zmotil drugi incident, ko je v zadnjih kilometrih preizkušnje direktor dirke Leo van Vliet s svojim vozilom nudil zavetrje Pogačarju, potem ko ga je brez pravega razloga prehitel in vozil tik pred njim. Pogačar je tako v zadnjih kilometrih trošil dosti manj energije od Healyja, čigar zaostanek se je v ozadju začel skokovito povečevati.

Pogačar je bil sicer nedvomno najboljši kolesar dirke in bi brez težav zmagal tudi brez pomoči direktorja dirke, ki je tako Slovencu napravil medvedjo uslugo, saj je omenjeni incident popolnoma zasenčil novo spektakularno zmago Pogačarja. Na koncu je moral odlični Slovenec celo odgovarjati na neprijetna vprašanja o pomoči s strani direktorja dirke. Kot pravi šampion ni iskal izgovorov ali se delal nevednega, temveč je priznal, "da je bilo direktorjevo vozilo v določenem trenutku resnično zelo blizu."

"Ni mi bilo všeč. Toda to se dogaja ves čas, ko si v vodstvu. Vozilo te prehiti, nato pa počasi zdrsne nazaj. Tako pač je tekom dirke. In nič ne morete storiti glede tega. Lahko samo dirkate še naprej na vso moč. Avtomobil je bil zagotovo preblizu, toda ne verjamem, da je to trajalo predolgo," je o incidentu izjavil Pogačar, ki seveda ni mogel vplivati na dodatno pomoč, ki jo je prejel s strani direktorja dirke.

In tako se na žalost po izjemno spektakularni predstavi Pogačarja bolj kot o njegovi vožnji piše o nedovoljeni pomoči. Med drugimi je bil zelo glasen tudi športni direktor drugouvrščenega Healyja pri EF Education-EasyPost Jonathan Vaughters, ki se je še med dirko oglasil preko socilanih omrežij ter delil posnetek Pogačarjeve vožnje v zavetrju, zraven pa pripisal: "Mislim, pa dajte no!"

Znanstvenik Bert Blocken pa je preko socialnih omrežij celo delil znanstveni članek, v katerem je pojasnjeno, kako zavetrje avtomobila vpliva na kolesarja za njim. Po njegovi analizi naj bi z vožnjo v takšni bližini avtomobila pridobil celo po 36 sekund na kilometer.

Nekateri so se ob priložnosti ponorčevali, da je želel Van Vliet z vožnjo tik pred Pogačarjem zgolj narediti dobro reklamo glavnemu sponzorju, po katerem se tudi imenuje dirka, pivu Amstel, katero je bilo reklamirano na njegovem vozilu. Prav tako so si mnogi dali duška, ko je ob podelitvi nagrad Van Vliet stopil na stopničke k Pogačarju, saj so se norčevali, da sta bila oba zaslužna za Pogačarjevo prvo mesto. Eden izmed najbolj izvirnih komentarjev pa se je glasil: "Zato torej pravijo Tadeju 'PogaCAR'."

Nedvomno je sicer na dirki Pogačar dobil nekaj nedovoljene pomoči, a je slednja na koncu še najbolj škodila prav njemu, saj bi v vsakem primeru suvereno odpihnil nasprotnike, tako pa je bila ob kontroverzni potezi direktorja dirke njegova fantastična predstava postavljena povsem v drugi plan.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar pantani
    pantani 09:27 18.april 2023.

    Me prav zanima,če bi bila reakcija ista v primeru,da bi bil spredaj eden od Belgijcev?!!!

  • Pepe007 08:31 18.april 2023.

    1. Teh avtov na dirki je enostavno preveč. 2. Direktor dirke bi naj poznal pravila in jih spoštoval. Ampak jih očitno ni. Kolesar lahko presneto malo naredi, ker ne more nekje še povleči pol kw in potegniti mimo avta.

  • dare326 08:18 18.april 2023.

    Oglašajo se predvsem navijači Irca Bena Healeyja, ki ga imajo za novega Seana Kellyja. Tudi mi bi enako pi.dili v obratnem primeru. Pogi je nedvomno eden največjih kolesarjev in direktor dirke se je hotel slikati z največjim (vseh časov), če ...prikaži več mu bo zdravje držalo.

Sorodne novice