Šport > Kolesarstvo
943 ogledov

Pogačar v velikem slogu potrdil skupno zmago

Tadej Pogačar Profimedia
Aktualni prvi kolesar sveta Tadej Pogačar je drugič zapored osvojil dirko po Združenih arabskih emiratih.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec tako današnje zadnje etape kot celotne dirke po Združenih arabskih emiratih. To je 23-letniku uspelo drugič zapovrstjo, s tem pa je na najboljši možni način začel sezono, v kateri bo njegov največji cilj "hat-trick" zmag na dirki po Franciji.

V današnji etapi od al-Ajna do gorskega cilja na Džebel Hafitu (10,9 km/6,7 %) je najprej odbil oba napada na koncu najbližjega zasledovalca Adama Yatesa (Ineos Grenadiers), na koncu pa v tehničnem zaključku znova premagal 29-letnega Britanca za četrto etapno zmago na tej dirki.

Tretje mesto v etapi je z zaostankom petih sekund osvojil Španec Pello Bilbao (Bahrain-Victorious). S tem je Španec napredoval na tretje mesto v skupnem seštevku, za Pogačarjem pa je zaostal 48 sekund. Yates je osvojil drugo mesto z zaostankom 22 sekund.

Zmago na uvodni dirki svetovne serije je Pogačar začel tlakovati že z dobro predstavo na kronometru v tretji etapi, ko je bil četrti, v četrti etapi pa je na zaključnem vzponu na Džebel Džajs ciljno črto prevozil kot prvi in nase nadel rdečo majico vodilnega. Nato jo je kljub nekaterim tehničnim težavam zanesljivo ohranil v dveh sprinterskih etapah, zadnji dan dirke pa je vnovič pokazal svojo moč in zanesljivo slavil drugo skupno zmago po ZAE.

To je bila Pogačarjeva 33. zmaga v karieri, od tega deveta na večdnevnih dirkah.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je tako kot lansko začel tudi letošnjo sezono, v kateri bo julija vnovič lovil krono na dirki po Franciji. Pred začetkom sezone je imel nekaj težav s prebolevanjem covida-19, a vse kaže, da pravega vpliva na njegovo formo to ni imelo.

Zadnja etapa je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je ubežnikom dovolila določeno prednost, pred prihodom do ciljnega vzpona pa je močno navila ritem in ubežnike lovila enega za drugim.

Na razgretem asfaltu je med favoriti prvi z napadom poskusil Pogačarjev moštveni kolega Rafal Majka. Poljak je dodatno razbil vodilno skupino, tri kilometre pred koncem pa je silovito napadel Yates in s sabo sprva odpeljal zgolj Pogačarja. Nato sta se obema priključila Bilbao in Portugalec Joao Almeida, sicer Pogačarjev moštveni kolega.

Britanec je nato znova napadel kilometer pred ciljem, sledil pa mu je le Pogačar, ki je bil v ciljnem sprintu znova boljši od zdaj že rednega tekmeca na dirki po ZAE. Yates je namreč leta 2020 v skupnem seštevku premagal takrat drugega Pogačarja, ta pa mu je lani vrnil in letos ponovil dosežek.

Mladi slovenski zvezdnik je na Džebel Hafitu slavil tretjič, zato mu je reporter nadel kar Pogačarjevo ime. "To ni moj vzpon, je od ZAE," je v smehu začel 23-letnik. "Ne, res sem zelo vesel, da sem tretjič zmagal na tem vzponu. Očitno mi odgovarja, saj je zelo zahteven. Sprva strm, na koncu pa ima še tehničen zaključek," je še dodal današnji dvojni zmagovalec.

V zaključku etape je imel slovenski as pomoč moštvenega kolega Almeide, ki je celo poskusil z napadom, a se je ta hitro končal po odgovoru Yatesa. Z Britancem sta nato po novem napadu slednjega obračunala v sprintu. "Taktika je bila bolj kot ne podobna kot lani, dodatnih sekund nisem potreboval, zato sem sprva le sledil. Vsi vemo, da so Adamovi napadi res močni. V nekem trenutku sem zelo trpel in na srečo je tudi on malce upočasnil, da sem lahko ostal na njegovem kolesu," je o etapi razlagal dvakratni zmagovalec Toura.

Glede na to, da glavni cilji v tej sezoni še prihajajo, pa je ta začetek dobra motivacija za nadaljevanje sezone in še posebej ponosen trenutek za njegovo ekipo. "To je velik cilj naše ekipe. To je sicer prva dirka svetovne serije, a ena najbolj pomembnih za naše moštvo. Zelo ponosen sem na vse, kar smo dosegli. Zahvala gre mojim moštvenim kolegom in vsem v ekipi za podporo. Vsi so bili v tem tednu izjemni."

Dirka po ZAE
- skupni seštevek (7/7):
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           25:38:16
 2. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                 + 0:22
 3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)               0:48
 4. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe)               0:54
 5. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                0:55
 6. Carlos Verona (Špa/Movistar)                        1:17
 7. Rafal Majka (Pol/UAE Team Emirates)                 1:24
 8. Geoffrey Bouchard (Fra/Ag2r Citroen)                1:46
 9. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                    isti čas
10. David De la Cruz (Špa/Astana Qazaqstan)             1:58
...
89. Luka Mezgec (Slo/Team BikeExchange-Jayco)          29:54
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice