Šport > Kolesarstvo
4442 ogledov

Pogi zdaj v vlogi navijača, grd padec Slovenke

Urška Žigart Profimedia
Tadej Pogačar na ženskem Touru stiska pesti za zaročenko Urško Žigart.

Tadej Pogačar je v nedeljo sklenil nastope na Dirki po Franciji, po dveh zaporednih skupnih zmagah je tokrat moral priznati premoč Dancu Jonasu Vingegaardu. Za razliko od večine ostalih kolesarjev, ki so po tritedenskih naporih na francoski pentlji hitro napolnili kovčke in se odpravili proti svojim domovom, pa bo slovenski as še nekaj časa prebil na in ob francoskih cestah. Tokrat je vlogo kolesarskega šampiona zamenjal za vlogo navijača.

Na ženski različici Toura, ta je tokrat organizirana prvič, namreč nastopa tudi njegova zaročenka Urška Žigart, ki brani barve moštva Team BikeExchange - Jayco. V prvi etapi, ki se je po vožnji v Parizu v nedeljo končala s sprintom in zmago izjemne nizozemske sprinterke Lorene Wiebes (DSM), je Žigartova osvojila 109. mesto z zaostankom 17 sekund.

Na prvem ženskem Touru nastopata še dve Slovenki, obe kot članici moštva UAE Team ADQ. Eugenia Bujak je bila v prvi etapi 52., Urša Pintar pa 60., v cilj sta prišli v glavnini ter sta tako zabeležili enak čas kot zmagovalka.

Zmaga za legendo, padec Pintarjeve

V ponedeljek je bila na sporedu druga etapa od Meauxa do Provinsa, Pogačar je pred etapo zaželel srečo svoji izbranki.

Za zmago se je na koncu etape sicer pomerila šesterica kolesark, ki si je pred zadnjim kilometrom prikolesarila okoli 40 sekund naskoka pred glavnino, v sprintu pa je bila najmočnejša legendarna Marianne Vos (Jumbo-Visma). Petintridesetletna nizozemska kolesarka, ki so jo mnogi označili za Eddyja Merckxa ženskega kolesarstva, je prevzela tudi rumeno majico, druga je bila že v prvi etapi.

Drugo mesto je z enakim časom osvojila Italijanka Sivia Persico (Valcar), dve sekundi je zaostala Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (Canyon/SRAM), 12 pa četrta Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo). Glavnina se je na koncu nekoliko približala in zaostala 29 sekund.

Prve štiri v drugi etapi so na prvih mestih tudi v skupni razvrstitvi. Vos ima v rumeni majici 10 sekund naskoka pred Persico, 12 pred Niewiadomo in 18 pred Longo Borghini.

Bujakova je ciljno črto druge etape prečkala kot 76. (+3:22), Žigartova kot 100. (+4:17).

Etapo je sicer zaznamovalo kar nekaj grdih padcev, na tleh se je znašla tudi Urša Pintar. Ta je po padcu kot zadnja prišla v cilj, zadnje kilometre pa je prevozilla le z eno roko na krmilu. Zaostala je za časovno zaporo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice