Šport > Kolesarstvo
262 ogledov

Sloviti sprinter še tretjič slavil v istem mestu, izjemno delo Mezgeca

Dylan Groenewegen Sportida
Rogaška Slatina je srečen kraj za nizozemskega sprinterja Dylana Groenewegna.

Prva etapa dirke po Sloveniji se je po pričakovanju končala s sprintom glavnine, za zmago pa sta se udarila na papirju daleč najboljša sprinterja tokratne slovenske pentlje. Na koncu je slavil Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) pred Philom Bauhaus (Bahrain Victorious). Nizozemec je zabeležil že svojo tretjo zmago na etapah, ki so se zaključile v Rogaški Slatini.

Tokrat je zanj izjemno delo opravil Luka Mezgec. Ta je moštvenega kolega pripeljal v izjemen položaj, Groenewegen je nato le še planil izza Slovenca, Bauhaus pa velikega tekmeca pred ciljno črto ni uspel ujeti. Zadnji trije ubežniki dneva so bili sicer ujeti le 300 metrov pred ciljem.

Tretje mesto je osvojil Italijan Matteo Moschetti. Slovencev ni bilo povsem v ospredju, najvišje je končal Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic), ki je bil 14.

Pred dirko po Sloveniji smo se pogovarjali z Matejem Mohoričem.

Uvodna etapa ob 30. obletnici prve izdaje slovenske pentlje se je sicer začela v Celju, takoj pa so pobegnili štirje ubežniki, med njimi tudi dva domača predstavnika Boštjan Murn (Adria Mobil) in Teo Pečnik (KK Kranj). Štirje v ospredju so si med etapo nabrali največ tri minute in pol naskoka, a so ekipe najboljših sprinterjev na dirki ves čas nadzorovale položaj v letos s 189,5 km najdaljši etapi dirke po Sloveniji.

dirka po Sloveniji | Avtor: Sportida Sportida

Na gorskem cilju na Žičko Kartuzijo (1,5 km/8,3 %) je edino točko in s tem modro majico najboljšega hribolazca vzel Italijan Andrea Garosio (EOLO-Kometa). S sedmimi bonifikacijskimi sekundami s treh vmesnih sprintov pa se je izkazal tudi Murn, ki je kar nekaj časa vozil povsem sam v ospredju, a ciljne črte ni prečkal z najboljšimi. Posledično je ostal tudi brez majice najboljšega mladega kolesarja.

Čeprav je bila trasa nekoliko razgibana, krajši vzponi kljub hitrejšemu ritmu, nekaterih napadih ter nekaj padcih niso razredčili sprinterskih vrst, zato je ob drugem prečkanju karavane v središču Rogaške Slatine odločal sprint manj številčne glavnine.

Največ moči je imel 29-letni Groenewegen, ki je slavil 68. zmago v karieri, še tretjo na dirki po Sloveniji ter, zanimivo, vselej s ciljem v Rogaški Slatini. Pred tem je namreč dobil lansko drugo etapo, ki se je začela na Ptuju, ter prav tako drugo pred petimi leti s startom v Mariboru.

Dylan Groenewegen | Avtor: Sportida Sportida

Odlično delo je opravil tudi moštveni kolega Nizozemca, slovenski as Luka Mezgec. Kranjčan je odlično pripravil teren za zadnji sprint Nizozemca. Ta je za las ugnal Bauhausa (Bahrain Victorious), precej pa je zaostal tretji Moschetti (Q36.5).

Groenewegen bo v drugi etapi nosil zeleno majico vodilnega, drugi je v skupnem seštevku Bauhaus, ki zaostaja štiri sekunde.

V četrtek bo na vrsti rahlo razgibana etapa od Žalca do Ormoža (163,7 km). Karavana se bo na start podala ob 11.05, najboljše pa organizatorji v cilju pričakujejo okoli 15. ure. Kolesarji bodo morali v etapi premagati dva kategorizirana klanca. Najprej na Stoperce (3 km/5,4 %) 90 km pred ciljem, dobrih 14 km pred Ormožem pa sledi še vzpon na Jeruzalem (4,7 km/2,8 %).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.