Šport > Kolesarstvo
6142 ogledov

Spremenil telo za Tour, glede Gira pa: Resnično sem bil vesel za Primoža

Matej Mohorič Sportida
Matej Mohorič je pred dirko po Sloveniji moral 'izklesati' svojo postavo.

Na dirki po Sloveniji bo med glavnimi slovenskimi aduti znova tudi Matej Mohorič, ki se bo na dirke vrnil po skoraj dvomesečnem premoru. Ta čas je izkoristil za preoblikovanje svojega telesa in se iz kolesarja za enodnevne dirke, kjer je na primer na granitnih odsekih Pariz - Roubaixa potrebno imeti nekaj več teže in moči, prelevil v precej lažjega kolesarja za etapne uspehe na Touru, ki je zdaj njegov največji cilj sezone.

Prav nastop na slovenski pentlji bo izkoristil za zadnjo pripravo za Tour de France. "Za mano je naporno obdobje spremembe iz kolesarja za enodnevne klasike v kolesarja za etapne dirke, vse z namenom, da ne bi bilo z mano konec že po kakšni tretji etapi. Priprave niso šle skozi čisto povsem gladko, a mislim, da sem zadovoljivo pripravljen tik pred dirko po Franciji. Bom pa potreboval to dirko po Sloveniji, da končno ujamem tisto pravo formo, takšno s katero bom v Franciji lahko računal v boju za etapne zmage," je slovenskim medijem pred začetkom domače preizkušnje dejal nekdanji svetovni prvak v mladinski ter tudi konkurenci mlajših članov.

O ciljih ekipe Bahrain Victorious na dirki po Sloveniji je dejal: "Tukaj smo z zelo močno sprintersko zasedbo, saj se bo večina etap vseeno razpletla s sprintom glavnine. Vsi smo 'našpičeni'. Komaj čakamo."

Mohoriču se je v preteklih dveh letih etapna zmaga na domačih tleh vselej za las izmuznila. Lani sta se za zmago v Novem mestu udarila s Tadejem Pogačarjem, ki tokrat dirko izpušča zaradi poškodbe zapestja in posledično drugačne priprave na Tour, drugi je bil tudi v etapi od Brežic do Krškega leta 2021, ko ga je v sprintu glavnine ugnal Jon Aberasturi Izaga. "Tudi tokrat mi je na kožo najbolj pisana peta etapa s ciljem v Novem mestu. Všeč mi je vaša matematika, da tokrat ni Tadeja (smeh)," je odvrnil Mohorič.

Tadej Pogačar, Matej Mohorič | Avtor: Sportida Sportida

"Vsaka profesionalna zmaga je pomembna in ti doda nekaj na morali. Etapna zmaga bi mi prav prišla tudi pred dirko po Franciji in bil bi zelo vesel, če bi mi to uspelo v Sloveniji."

Predvideva se sicer, da bo tokrat za skupno zmago odločala sobotna četrta etapa od Ljubljane do Kobarida, ki bo vključevala 2900 višinskih metrov, od tega v zaključku dva vzpona na Kolovrat. "V sklopu priprav sem si ga šel ogledat. Vzpon na Kolovrat je enakomerno strm, zelo zahteven alpski vzpon, dolg je več kot pol ure in je idealen za specialiste za vožnjo v klanec. Sobotno etapo bom odpeljal na polno, ampak mislim, da ne bom povsem v ospredju. Moram pa trenirati za Tour, nazaj se vsekakor ne bom držal."

O favoritih je menil: "Karte so precej odprte, saj ni nekaterih največjih imen in je težko vedeti, kdo je dobro pripravljen, kdo si je dobro opomogel po dirki po Italiji in kdo ne."

Mohorič je na predstavitev dirke sicer prišel z nekoliko odrgnjenim komolcem, a sam pravi, da ga to v času priprav ni motilo: "Ne, ne. Ni šlo za padec. Imel sem drugačne težave. Šlo je za natrgano mišico zaradi preobremenjenosti, a to ni nič takšnega, kar se ne bi dalo rešiti."

V tem času sicer poteka tudi dirka po Švici, ki jo kolesarji prav tako uporabljajo kot odskočno desko za Tour. "Kje boš nastopil, ni odvisno le od kolesarja, ampak tudi od vodstva ekipe. To, da nastopim v Sloveniji, je bila moja osebna želja. Zdi se mi, da ni pretežka. V preteklosti sem že izkusil, da sem bil po dirkah v Švici ali Dofineji nato kar utrujen na začetku Toura in se nisem povsem opomogel od tega napora."

Matej Mohorič | Avtor: Sportida Sportida

Med dvomesečnim tekmovalnim odmorom ga je sicer razveselil nastop Primoža Rogliča na Giru. "Resnično sem bil navdušen nad Primoževo vožnjo na Višarje. Kapo dol! Tudi sam sem bil ponosen na njegov dosežek, bil sem iskreno vesel zanj," je odgovoril na naše vprašanje.

Sledila je še ocena razmerij pred Tourom: "Največja  favorita sta vsekakor Jonas (Vingegaard, op.p.) in Tadej. Mislim, da slednjega zapestje ne bo oviralo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice