Šport > Kolesarstvo
47501 ogledov

To je resnica o škandalozni potezi Rogličevega rivala

miguel loepz Epa
Po koncu dirke po Španiji v kolesarskem svetu še naprej močno odmeva protestni odstop Miguela Angela Lopeza, sicer enega glavnih konkurentov Primoža Rogliča v boju za skupno zmago.

Miguel Angel Lopez (Movistar Team) je z zmago v kraljevski etapi napovedal ogorčen boj za skupno lovoriko na Vuelti, se je dirka zanj končala neslavno, potem ko je 15 kilometrov pred koncem predzadnje preizkušnje protestno sestopil s kolesa in kljub prigovarjanju ekipe, naj vendarle nadaljuje, vrgel puško v koruzo.

Kolumbijec je bil pred sobotno etapo na visokem tretjem mestu, vendar so mu stopničke vztrajno polzele iz rok, potem ko je 55 kilometrov do cilja zamudil napad skupine, v kateri je bilo več favoritov za končno zmago - Primož Roglič (Jumbo-Visma), Enric Mas (Movistar), Adam Yates (Ineos Grenadiers) in Jack Haig (Bahrain Victorious).

Miguel Angel Lopez Sramotno Šport Rogličev veliki nasprotnik sredi etape protestno odstopil z dirke

 | Avtor: Epa Epa
Lopez je bil ob odsotnosti moštvenih kolegov prisiljen sam loviti skupino favoritov, a se je ob peklenskem tempu dveh kolesarjev moštva Bahrain Victorious, ki sta se uspela pridružiti Rogliču in druščini, njegov zaostanek vztrajno povečeval.

Približno 30 km do konca etape je zaostajal že štiri minute, zmagovalni oder pa se mu je z vsakim nadaljnjim kilometrom še bolj oddaljeval, dokler ni 15 km pred ciljem obupal. Neuradno naj bi Lopez odstopil zaradi favoriziranja moštvenega kolega Enrica Masa, sicer drugega v skupni razvrstitvi, ki je uspel slediti napadu Rogličeve skupine, čeprav je Kolumbijec v opravičilu moštvu, navijačem in pokroviteljem navedel druge razloge.

Pojasnil je, da je bitko zapustil, ker je bila "tako rekoč izgubljena", da so bile "noge utrujene" in da ni imel "zadostne pomoči" v lovu za tekmece. Masa poimensko ni izpostavil, je pa zato njegov trener Rafael Acevedo v pogovoru za kolumbijski El Tiempo odkrito priznal, da je Lopeza k odstopu spodbudilo navodilo športnih direktorjev.

Ekipa namreč ni želela, da bi Lopez zasledovalno skupino približal favoritom, saj bi s tem otežil delo Masu v boju za končno drugo mesto. 

Miguel Angel Lopez Nekaj ur kasneje Šport Superman spregovoril o svojem odstopu

"Ukazali so mu, naj jih ne poskuša uloviti," je povedal Acevedo, nekdanji profesionalni kolesar in Lopezov tast. "Niso hoteli, da bi ubežnike povlekel naprej. Miguelu to ni bilo všeč. Dirko je končal na neslavno, ker se ni strinjal z odločitvijo športnih direktorjev," je pojasnil.

"Bali so se, da bo Lopez odpeljal dober kronometer in Masu odrekel drugo mesto, a to samo šekulacije z moje strani. Miguel je v solzah poklical mojo hčer. Ko sta se slišala po telefonu, je bil ves objokan, saj je po treh tednih garanja ostal brez zmagovalnega odra zaradi ukazov moštva. To se mi ni zdelo pošteno," je povedal Acevedo in dodal, da je moral Lopez "žrtvovati svojo uvrstitev, da bi s tem zaščitil Masa."

"Če ga nočejo na zmagovalnem odru, potem ga nočejo na dirki. Tako je razmišljal, ko so mu prepovedali napad," je še pojasnil Acevedo.

Komentarjev 1
  • dare326 13:54 06.september 2021.

    Bil je superman, sedaj je bolj superpussy. Videl je da so pred njim skočili in ni reagiral. Ali je bil brez energije ali pa z mislimi na Majorki? Jasno, da nihče ni hotel pomagati. Zakaj le? Lahko bi Bernalu ali ...prikaži več komu drugemu ponudil nagrado in bi ga povlekli. Ni, raje je odstopil. Pussy.