Šport > Kolesarstvo
4013 ogledov

UAE prevzel največjo slovensko ekipo, Tadej bi bil vesel predvsem te okrepitve

UAE Team Emirates Epa
UAE Team Emirates je potrdil prevzem ženske kolesarske ekipe Ale BTC Ljubljana, ki je nastopala na najvišjem nivoju, v svetovni seriji. Pojavile pa so se tudi govorice o vrnitvi Urške Žigart.

Kolesarsko moštvo UAE Team Emirates je danes na uradni spletni strani potrdilo, da je prevzelo licenco italijansko-slovenske ženske ekipe Ale BTC Ljubljana in bo dirkalo v svetovni seriji v sezoni 2022.

Novica o tem je prišla le nekaj dni potem, ko so vzniknile govorice, da naj bi se moštvo, za katerega dirkata tudi slovenski as Tadej Pogačar in njegov rojak Jan Polanc, odločilo za vlaganje v ženski program kolesarstva.

Danes je namero o prevzemu licence italijansko-slovenske ekipe razkril menedžer ekipe UAE Švicar Mauro Gianetti. "Z zadovoljstvom lahko naznanimo namero, da ustvarjamo žensko ekipo, ki bo nastopala v svetovni seriji pod imenom UAE Team Emirates. Naša namera je, da razvijamo kolesarstvo kot del globalnega projekta, ki smo ga začeli leta 2017," je dejal švicarski funkcionar in nekdanji kolesar.

Ale BTC Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

"Skupaj z Ale BTC Ljubljana smo našli pravo priložnost, skupaj z Mednarodno kolesarsko zvezo pa bomo pripravili vso potrebno dokumentacijo, da v svetovni seriji ženskega kolesarstva začnemo novo zgodbo s 1. januarjem 2022," je še dodal Gianetti. Ko bodo vsi dokumenti urejeni, bo moštvo iz Združenih arabskih emiratov predstavilo projekt in ekipo za prihodnjo sezono.

Ta naj se po nedavnih navedbah Cyclingnews, za kolesarstvo specializiranega portala, ne bi preveč spremenila. Letos sta bili del moštva Ale BTC Ljubljana tudi dve slovenski kolesarki, Urša Pintar in Eugenia Bujak, a obema po koncu letošnje sezone poteče pogodba.

Različni mediji, med njimi tudi Velonews, poročajo, da naj bi mesto v ekipi zasedla tudi Urška Žigart, zaročenka Tadeja Pogačarja. Slednja je v letošnji sezoni zelo uspešno nastopala za avstralsko ekipo BikeExchange, potem ko se je pred sezono 2021 v "ekipo tam spodaj" preselila prav iz ljubljanskega moštva.

Tadej Pogačar in Urška Žigart | Avtor: Twiter Twiter

V letošnji sezoni sicer ekipa Ale BTC Ljubljana na lestvici Ucija zaseda četrto mesto, najboljša posameznica pa je Švicarka Marlen Reusser na šestem. Specialistka za vožnjo na čas bo sicer v letu 2022 dirkala za najboljšo žensko ekipo na svetu SD Worx.

Naj bi pa zato ostali drugi dve veliki zvezdnici, Italijanka Marta Bastianelli, ki ima sicer tudi kar nekaj drugih ponudb, in španska državna prvakinja Mavi Garcia. Za zdaj je tudi že znano, da se bo ekipi na novo pridružila še ena Italijanka, Sofia Bertizzolo.

Ekipa pa bo spremenila tudi svojega dobavitelja koles, saj bo Cipollinija zamenjal Colnago, na katerem vozi že tudi moški del ekipe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.