Šport > Kolesarstvo
1802 ogledov

Slovenski šampion z epskim napadom do zmage na največji jesenski klasiki!

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je zmagovalec slovite kolesarske klasike, Dirke po Lombardiji, Roglič je končal na četrtem mestu.

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je med svoje največje zmage dodal še drugi veliki spomenik kolesarstva, saj je po dirki Liege-Bastogne-Liege dobil še slovito jesensko klasiko, Dirko po Lombardiji.

Za zmago je v sprintu dvojice ugnal domačina Fausta Masnado (Deceuninck Quick Step), ki se je na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Do ključnega napada je prišlo na poslednjem večjem vzponu, Passo di Gandi, ko je Pogačar s silovitim napadom pustil vse zasledovalce daleč za sabo, a ga je domačin Masnada, ki je odlično poznal današnjo traso, uspel ujeti na spustu.

O zmagi je tako odločal sprint na ulicah Bergama, kjer pa Pogačar ni dovolil nobenega presenečenja. Adam Yates (Ineos Grenadiers) je v ozadju tik pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) dobil sprint zasledovalne skupine za zadnje mesto na stopničkah. Za Pogačarjem je zaostal 51 sekund.

Primož Roglič "Kolesarstvo je..." Šport Roglič glavni junak ene najbolj legendarnih športnih izjav vseh časov

V začetku te 239 kilometrov dolge klasike od Coma do Bergama pa je dirko zaznamoval še tretji Slovenec, saj je Domen Novak (Bahrain Victorious) skupaj s še devetimi kolesarji tvoril današnji beg, ki si je privozil več kot šest minut prednosti, preden je glavnina, v kateri je medtem trčil in odstopil eden izmed favoritov Benoit Cosnefroy, vzela vajeti v svoje roke.

Iz glavnine so si sledili tudi številni napadi, ki pa so bili vsi pokriti, se je pa zato prednost ubežnikov, izmed katerih je imel eno najbolj vidnih vlog prav naš Novak, začela močno topiti. 55 kilometrov pred ciljem so bili tako tudi ujeti.

Favoriti dirke so tako lahko nemoteno med seboj obračunali na najzahtevnejšem vzponu dneva, Passo di Gandi. Prvi je poizkusil Vincenzo Nibali, a so ga Pogačar, Pavel Sivakov in Romain Bardet uspeli ujeti.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Nato pa je 35 kilometrov do cilja sledil napad Pogačarja, ki si je nemudoma pred zasledovalci privozil pol minute prednosti. Iz zasledovalne skupine se je nato za Pogačarjem izstrelil Masnada ter ga na spustu tudi ujel.

V ozadju se je uspela oblikovati skupinica osmih zasledovalcev, v kateri je bil ob Yatesu, Bardetu, Julianu Alaphilippu, Alejandru Valverdeju, Michaelu Woodsu, Davidu Gauduju in Jonasu Vingegaardu tudi naš Roglič  ki je po ravnem delu trase uspela prednost ponovno stopiti pod pol minute.

A nato v ključnih trenutkih ni bilo več prave složnosti in prednost obeh zasledovalcev se je ponovno povzpela na eno minuto, kar je bilo dovolj, da sta v samem zaključku mirno lahko obračunala za zmago.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

To je bila že Pogačarjeva jubilejna 30. zmaga v poklicni karieri, obenem pa je še drugič letos dobil enega od petih spomenikov kolesarske sezone. Konec aprila je bil najboljši še na dirki Liege - Bastogne - Liege.

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je postal eden od le treh kolesarjev, ki so ob dirki po Franciji v isti sezoni osvojili tudi Lombardijo. To so bili Italijan Fausto Coppi (1949), Belgijec Eddy Merckx (1971, 1972) in nazadnje Francoz Bernard Hinault leta 1979.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Z dirko po Lombardiji se je tudi končala moška sezona svetovne serije, ki so jo, kar se tiče Slovencev, v največji meri zaznamovali Pogačar, Roglič in Matej Mohorič. Prva dva sta se podpisala pod uspeha na Touru in Vuelti, Mohorič pa se je po najboljši sezoni v karieri v letu 2021 povzpel med najboljšo deseterico lestvice Ucija.

* Izidi:
- Como - Bergamo (239 km):
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                 6:01:39
 2. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-Quick-Step)           isti čas
 3. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      + 0:51
 4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      isti čas
 5. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)
 6. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step)
 7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)
 8. Romain Bardet (Fra/Team DSM)
 9. Michael Woods (Kan/Israel Start-Up Nation)
10. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo)                  2:25
...
77. Domen Novak (Slo/Bahrain Victorious)                    17:13
...

- odstop:
Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Jan Polanc (UAE Team Emirates)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice