Šport > Kolesarstvo
682 ogledov

Slovenija s svojim velikim adutom na klasiki vseh klasik

Pariz - Roubaix Epa
Mohorič se podaja v lov za granitno kocko severnega pekla.

Slovenski kolesarski as Matej Mohorič bo edini slovenski predstavnik na današnjem spomeniku kolesarstva, dirki Pariz - Roubaix. Šestindvajsetletnika iz Podblice sicer ni v najožjem krogu favoritov za zmago v slovitem "severnem peklu", a je v zadnjem delu sezone v dobri formi, obenem pa velja za enega najbolj tehnično podkovanih kolesarjev v karavani.

Gre za 118. izvedbo te slovite klasike imenovane "Severni pekel" ter še četrtega izmed petih spomenikov kolesarstva v letošnji sezoni (Dirka po Lombardiji je na sporedu naslednji vikend). Je ena najstarejših, najprestižnejših ter zagotovo najzahtevnejših enodnevnih kolesarskih dirk na svetu.

Pariz - Roubaix | Avtor: Epa Epa

Kolesarje čaka 257,7 km dolga trasa od Compiegna do Roubaixa s 30 tlakovanimi odseki oziroma granitnimi kockami. Ti so razdeljeni v pet različnih težavnosti, s petimi zvezdicami pa se lahko pohvalijo trije peklenski odseki, zadnji od tega 15 km pred ciljem.

Karavana se bo morala spopasti tudi z zahtevnimi vremenskimi razmerami, vremenoslovci namreč napovedujejo nestanovitno ozračje s številnimi plohami (bolj verjetne so v prvi polovici trase) in dokaj močnim vetrom.

Za zmago ter osvojitev znamenitega pokala v obliki granitne kocke bo tako kot vedno potrebna mešanica odličnega pozicioniranja, nadzorovanja kolesa, moči ter taktike in seveda sreče... Glede na razmere bodo namreč tehnične težave neizogibne. Prazna zračnica v napačnem trenutku lahko pomeni, da se sanje o zmagi v trenutku razblinijo.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi favorit današnje preizkušnje, ki se bo začela ob 11.15, je Belgijec Wout Van Aert. Slednji na domačem SP v Flandriji ni upravičil visokih pričakovanj domače javnosti, Pariz - Roubaix pa bo zadnja dirka njegove sezone.

Na stavnicah v lovu za trofejo v podobi granitne kocke sledi Nizozemec Mathieu van der Poel, ki stopnjuje svojo formo, med favoriti pa so še Danca Kasper Asgreen in Mads Pedersen ter Italijan Sonny Colbrelli, Slovak Peter Sagan in Francoz Florian Senechal.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na legendarnega Čeha Zdeneka Štybarja, ki je pravi mojster vožnje po tlakovcih. Na kar šestih izmed zadnjih sedmih preizkušenj je dirko končal v prvi deseterici, a še vedno išče svojo prvo zmago na tej sloviti klasiki, katero je kar dvakrat končal na drugem mestu.

Zmaga Mohoriča na kraljici vseh kolesarskih klasik bi sicer pomenila 50-kratno oplemenitev vloženega evra, kar vseeno kaže na to, da stavnice vendarle računajo tudi na izjemnega Slovenca.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirko so sicer v preteklosti zaznamovali predvsem Belgijci, izmed katerih izstopata legendarna Roger de Vlaeminck in Tom Boonen, ki sta dirko dobila rekordnih štirikrat, medtem ko je zgodovino izpisal še en njun rojak, saj je bil leta 2017 Greg van Avermaet najhitrejši izmed vseh kolesarjev v zgodovini, ko je dirko dobil s povprečno hitrostjo 45,2 km/h.

Predlansko zmago pa bo branil še en Belgijec, Philippe Gilbert, ki bo ob Saganu, van Avermaetu, Johnu Degenkolbu ter Nikiju Terpstri eden izmed petih kolesarjev na startni listi, ki se že lahko pohvali z zmago na tej klasiki vseh klasik.

Dirka bi sicer morala biti na sporedu drugi konec tedna v aprilu, a so jo organizatorji zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na prvi vikend oktobra.

Letos so prvič izpeljali tudi žensko preizkušnjo, ki jo je dobila Britanka Lizzie Deignan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice