Gorenjska
11540 ogledov

V Slovenijo prihaja sloviti Tour de France

Peter Šalamon
Kranj bo prihodnje leto gostil L'Étape Slovenia by Tour de France.

3. in 4. septembra 2022 bo v Sloveniji premierno gostovala najbolj razširjena kolesarska dirka za rekreativne kolesarje pod blagovno znamko najprestižnejše kolesarske preizkušnje na svetu Tour de France. Gre za pravi kolesarski spektakel, ki ga bo gostil Kranj. Po vzoru dirk pod znamko L'Étape by Tour de France pričakujejo množico rekreativnih kolesarjev iz vse Slovenije in tujine.

»Amaterji na teh dirkah lahko resnično doživijo, kako je dirkati na pravem Tour de France. Tradicija teh dirk je dolga že 10 let, potekajo pa v 21 državah in 24 mestih po celem svetu,« je ob današnji predstavitvi dogodka povedal predstavnik agencije ASO, organizator slovitega Toura, Kevin Quiniou. V Kranju tako prihodnje leto pričakujejo od 1500 do 2000 rekreativnih kolesarjev. »V soboto bo dogajanje za najmlajše, pripravljamo pa tudi tekmovanja za starodobnike, električna kolesa, kolesarjenje veleposlaništev. Velika dirka bo sledila v nedeljo. Na voljo bosta dve trasi, krajša 70 km, na kateri bo treba premagati 1000 višinskih metrov, ter daljša 120 do 130 km, kjer pa bo treba premagati kar 2000 višinskih metrov. Točna trasa sicer še ni znana, zagotovo pa bo speljana skozi Komendo, domačo vas dvakratnega zmagovlaca Toura Tadeja Pogačarja, in Podblico, domačo vas Mateja Mohoriča, ki je ambasador dirke,« je povedal direktor dirke L'Étape Slovenia Aleš Hostnik. Prijave se bodo odprle sredi novembra, že sedaj pa so možne predprijave. Predprijave, po besedah Hostnika, prinaša tudi številne ugodnosti.

Tadej Pogačar UCI Šport Pogačar spet na prestolu, Slovenija zdrsnila

Odlična priložnost za Kranj

Kot rečeno, bo L'Étape Slovenia by Tour de France gostil Kranj z okolico. »Kranj ima močno tradicijo v kolesarstvu. Pohvalimo se lahko s številnimi uspehi članov kranjskega kolesarskega kluba. Na Mestni občini Kranj se v zadnjih letih intenzivno ukvarjamo tudi z rekreativnim kolesarstvom. Trenutno imamo urejenih kar 60 km kolesarskih povezav, imamo največje elektrificirano omrežje izposoje koles v Sloveniji. Veliko delamo, da se kolesarstvo čim bolj prime tudi med ljudmi, da v čim večji meri za svoja potovanja uporabljajo kolesa,« je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec. Ob tem je dodal, da bo gostovanje dirke tudi odlična priložnost za promocijo Kranja in okolice. »Verjamem, da se bo prepoznavnost Kranja povečala in k nam pripeljala nove goste iz celega sveta,« dodaja Rakovec.

Občina bo sicer dejavno vključena v organizacijo dogodka, tudi finančno. »Dokončna številka zaenkrat še ni znana, vendar pa lahko zagotovim, da bo manjša kot pol evra na prebivalca občine,« je pojasnil Rakovec.

Ambasador dirke bo odličen kolesar Matej Mohorič, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu kot najboljši Slovenec tekmo končal na 14. mestu, letos pa je osvojil tudi dve etapni zmagi na Tour de France. »Kranj je športno mesto. Kot kolesarska lokacija je idealna, ceste so odlične. Zato je tudi odlična lokacija za takšno dirko. Takšen dogodek bo prinesel večjo prepoznavnost te destinacije. Verjamem, da je vreden vložka in verjamem, da bodo ljudje Kranj prepoznali kot odlično turistično in predvsem kolesarsko destinacijo,« je povedal Mohorič.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Ob tej priložnosti je župan Matjaž Rakovec Mateju Mohoriču za izjemne dosežke na področju športa izročil tudi Plaketo Mestne občine Kranj za leto 2021, ob tej priložnosti pa se je Mohorič vpisal tudi v protokolarno knjigo gostov Mestne občine Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice