Šport > Kolesarstvo
17825 ogledov

Mladi šampion navdušil svet: "Ves čas sem mislil le na Primoža!"

Cian Uijtdebroeks Profimedia
Mladi kolesar ekipe Bora-Hansgrohe je razkril, kaj ga je navdihnilo, da se je kljub padcem in uničenim sanjam kot pravi junak boril vse do konca.

"To preprosto ni bil moj teden," je s kislim nasmehom na ustnicah v ciljnem prostoru dirke mladincev na Svetovnem prvenstvu v belgijskem Leuvenu izjavil mladi kolesarski šampion ter veliki osmoljenec minulih dni, Cian Uijtdebroeks.

Potem ko je zaradi poškodb, katere je utrpel v pretepu z vlomilcem, zasedel "šele" šesto mesto na torkovem kronometru Svetovnega prvenstva mladincev, mu je serija padcev na samem začetku cestne dirke uničila še vse preostale sanje o naslovu mladinskega svetovnega prvaka.

Cian Uijtdebroeks | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladi bodoči kolesarski šampion je sicer pred obema preizkušnjama veljal za enega največjih favoritov, a kljub temu da mu ni uspelo uresničiti sanj o naslovu, je naravnost navdušil domače občinstvo, ko je kljub vsem udarcem in padcem kljuboval bolečinam ter vseeno dokončal dirko in s svojo predstavo zasenčil celo zmagovalca in novega svetovnega prvaka Pera Stranda Hagenesa.

Najprej je bil mladi domači favorit ujet v množičen padec v prvem izmed osmih 15-kilometerskih krogov, nato pa je v drugem nanizal še dva padca in dirka je bila izgubljena, sam pa se je v bolečinah in razočaranju komaj še povzpel nazaj na kolo. Toda 18-letnik se preprosto ni želel vdati, njegovemu herojskemu nastopu pa sta botrovala domače občinstvo ter Primož Roglič!

"Po prvem padcu sem naslednjič padel na začetku drugega kroga, toda kolo je bilo še v redu, tudi z mano ni bilo nič hujšega. Ujel sem glavnino, toda že čez 5 kilometrov je padla cela skupina kolesarjev pred mano in kar naenkrat sem se znašel v središču tega ter poletel preko krmila. Kolo je bilo čisto polomljeno, tako da sem moral počakati na novega."

Cian Uijtdebroeks | Avtor: Profimedia Profimedia

Uijtdebroeks se je podal v divji lov, ko je prehiteval odpadle kolesarje enega za drugim, a je zaradi padca in menjave kolesa izgubil več kot dve minuti, moštveni kolegi pa si niso mogli privoščiti, da vse svoje možnosti stavijo nanj in se vrnejo ponj. Tako je moral popolnoma sam loviti glavnino kolesarjev in kmalu je postalo jasno, da bo tudi na cestni preizkušnji ostal brez medalje.

Kljub temu se je boril kot lev, praktično celotno dirko je odvozil sam, brez zavetrja in pomoči sotekmovalcev, v cilj pa je prikolesaril na 70. mestu, z več kot 8 minutami zaostanka.

Po dirki je nato razkril, da ga je za njegov nastop navdihnil prav naš Primož Roglič s svojo herojsko vožnjo na poslednji dan dirke Pariz-Nica, ko je padel kar trikrat, zaradi nešportne poetez nasprotnikov, ki so ga napadli prav v trenutku padca, pa je lahko le spremljal, kako mu že skoraj zagotovljena skupna zmaga polzi skozi prste. A je vseeno popolnoma raztrgan in potolčen uprizoril eno najbolj junaških voženj zadnjih let, ko se je moral popolnoma sam spopasti z glavnino, ki se je združila proti njemu.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na koncu je sicer izgubil dirko, a požel simpatije po celotnem svetu. Verjetno se skorajda nihče več ne spomni, da je dirko "ukradel" Maximilian Schachmann, medtem ko se bomo Primoževo vožnjo spominjali še leta, kot je to potrdil tudi mladi Belgijec.

"Po padcu, ko sem polomil kolo, sem resnično pomislil, da je to konec. Nato pa sem prišel na vrh vzpona Wijnpers ter zagledal tolikšno množico ljudi, ki mi je dala dodatno motivacijo. Takrat sem si rekel, da bom do konca vozil na polno. Do cilja je bilo še tako daleč, šlo je praktično za 100-kilometerski kronometer. Toda dal sem vse od sebe. Ves čas sem mislil le na Rogliča z dirke Pariz-Nica. Kljub številnim padcem je vozil na polno, pa čeprav je izgubljal skupni seštevek."

Cian Uijtdebroeks | Avtor: Profimedia Profimedia

"Rekel sem si, če se pojaviš na startu domačega Svetovnega prvenstva, moraš iti do konca. Tako sem zgolj z močjo volje kolesaril do cilja," je o svoji tragični izkušnji povedal veliki junak letošnjega prvenstva, pred katerim je zelo svetla prihodnost, o čemer priča dejstvo, da je pred prihodnjo sezono pri zgolj 18 letih že podpisal pogodbo z ekipo najvišjega ranga, nemško Boro-Hansgrohe.

"Ko se na koncu dneva ozrem nazaj, tako pač to je. Ničesar se ne da spremeniti, ne more pa tako ostati za vekomaj. Stran se bo obrnila in na vrsto bodo prišle lepe stvari. Ostajam optimističen."

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:17 28.september 2021.

    Ve se kdo je kralj kolesarskega sveta!!!

Sorodne novice