Šport > Kolesarstvo
741 ogledov

Belgijci načrtujejo slavje, to pravijo Slovenci

Tadej Pogačar Profimedia
V nedeljo se bo z moško cestno preizkušnjo končalo 94. svetovno prvenstvo v kolesarstvu v Belgiji.

Ob 100-letnici prve izvedbe SP so vse oči uprte v domačega aduta Wouta Van Aerta, proti kateremu bo tekmovala tudi močna slovenska zasedba na čelu s Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem. Po moči in kolesarskih lastnostih bi lahko prav trojček velikih slovenskih imen ogrozil vnaprej napovedano domače slavje Van Aerta.

"Lahko se razplete na številne načine in iz prav vseh lahko zmaga. Od majhne skupine do sprinta glavnine. Naša naloga je, da ga varno pripeljemo do Leuvna, se izognemo živčnim potezam. Dostaviti ga moramo 200 metrov do ciljne črte," razkriva Remco Evenepoel, Van Aertov reprezentančni kolega in dobitnik bronaste kolajne v vožnji na čas.

Van Aert, prvi favorit na stavnicah, je na domače SP v Flandriji prišel v sijajni formi, dobil je štiri etape dirke po Britaniji, tam slavil tudi skupno zmago, v vožnji na čas pa je minulo nedeljo za las ostal brez zlate kolajne. Zelo dolga, 268,3 km dolga trasa s kratkimi in strmimi vzponi ter odseki z granitnimi kockami mu je pisana na kožo. Na podobnih profilih trase je namreč blestel že v spomladanskem času na takratnih klasikah. V tej sezoni je dobil dirko Amstel Gold ter Gent - Wevelgem, nato pa je junija slavil še na državnem prvenstvu. Okoli sebe bo imel zelo močno moštvo, ki bo delalo izključno zanj. Eni izmed glavnih tekmecev pa bodo prav Slovenci.

Kolesarjenje Med treningom Šport Nova nesreča na prizorišču SP, tokrat avtobus zbil kolesarko

Poleg Pogačarja, Rogliča, Mohoriča bodo na startu cestne dirke še Jan Tratnik, Luka Mezgec, Jan Polanc, Domen Novak in David Per. Slovensko člansko reprezentanco bodo sicer na SP vodili Gorazd Štangelj, Marko Polanc in Andrej Cimprič, obetajo pa si vsaj nekaj železja v ognju ob koncu zahtevne in dolge preizkušnje. Ta se bo začela ob 10.40 v Antwerpnu, končala pa po številnih zahtevnih odsekih v Leuvnu.

Cestna dirka bo zelo razgibana. Kolesarji se bodo spopadli z 2562 višinskimi metri ter številnimi kratkimi in strmimi vzponi. Trasa bo razdeljena v tri dele. Prvi bo tisti začetni krog od Antwerpna do Leuvena. Nato bo morala karavana kombinirano premagati dva zahtevna flandrijska kroga ter osem krajših krogov v okolici Leuvena.

Triindvajsetletni dvakratni zmagovalec Toura Pogačar je letos dobil tudi enega od petih spomenikov sezone na dirki Liège-Bastogne-Liège, v zadnjem času pa se krivulja njegove forme strmo vzpenja. S tem je tudi v ožjem krogu tistih, ki bi lahko kljubovali belgijskemu naskoku na naslov prvaka, ki ga bo sicer branil Francoz Julian Alaphilippe.

"Mogoče nismo država, ki mora nastopati v ospredju. Za to bodo odgovorni Belgijci in Italijani, tako da bomo lahko igrali na različne karte, kot oni. Mislim, da uživamo kar spoštovanje v glavnini. Vsi se znamo dobro voziti v večji skupini, tako da nas to ne sme skrbeti," je za kolesarsko zvezo v četrtek dejal Pogačar.

Tony Martin SP v kolesarstvu Šport Rogličev kolega z zlatom v pokoj

Poleg kolesarja s Klanca pri Komendi je v izvrstni formi tudi Mohorič, ki je v tej sezoni zablestel v polnem sijaju. Z etapnima zmagama na Touru ter odličnimi predstavami na dirki po Poljski in Beneluksu ga stavnice vidijo med desetimi najvidnejšimi kandidati za kolajno.

"Zagotovo je nedelja osrednja dirka moje sezone. Sem pa vesel, da nisem edini, ki lahko upa na dober rezultat in da bosta tam v finalu, upam, vsaj še Primož in Tadej, mogoče celo Luka Mezgec in Jan Tratnik. Več kot nas bo, lažje nam bo vsem, saj imajo tudi druge reprezentance več kot eno žezlo v ognju. Več kot nas bo za pokrivanje napadov, lažje se bomo branili in več izgovorov bomo imeli, da ne sodelujemo v narekovanju ritma ne v ospredju ne v ozadju in varčujemo moči za zaključni sprint," je dejal Mohorič.

Poleg njega so na stavnicah visoko še evropski prvak Italijan Sonny Colbrelli, Alaphilippe, Nizozemec Mathieu van der Poel, Danca Kasper Asgreen in Magnus Cort Nielsen ter še nekateri drugi.

Med njimi je tudi Roglič, ki se je danes pridružil reprezentanci in bo po tretjem zaporednem slavju na dirki po Španiji sproščeno dočakal zaključek sezone. V kakšni formi je nekaj tednov po koncu španske pentlje, sicer ni jasno. Olimpijski prvak v vožnji na čas pa bo zagotovo med tistimi, ki bodo na takšen ali drugačen način krojili razplet dirke.

Komentarjev 1
  • Jerry_Palomo 11:32 25.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦