Šport > Kolesarstvo
274 ogledov

Štirikratni svetovni prvak bo po SP sklenil kariero

tony martin Epa
Rogličev pomočnik Martin bo po SP končal tekmovalno kariero.

Nemec Tony Martin, štirikratni svetovni prvak v kronometru, se je odločil, da bo po letošnjem svetovnem prvenstvu v kolesarstvu končal tekmovalno kariero, so danes sporočili iz ekipe Jumbo Visma. Šestintridesetletnik je imel z nizozemsko ekipo, za katero kolesari slovenski as Primož Roglič, veljavno pogodbo do konca leta 2022. Martin je naslove svetovnega prvaka v posamični vožnji na čas osvojil v letih 2011, 2012, 2013 in 2016.

Na najvišji ravni je tekmoval od leta 2008, med letoma 2011 in 2015 je zmagal na petih etapah dirke po Franciji ter na dveh etapah dirke po Španiji. Zmagal je tudi na dirkah Eneco Tour (2010), od Pariza do Nice (2011), dvakrat je osvojil dirko po Pekingu (2011, 2012), trikrat je dobil dirko po Belgiji (2012, 2013, 2014), dvakrat pa je bil skupni zmagovalec dirke po Algarveju (2011, 2013).

"Svetovno prvenstvo v kronometru in mešani štafeti bosta zadnji tekmi v moji karieri," je dejal Martin, ki od leta 2019 dirka za nizozemsko moštvo Jumbo.

"Po letošnjih padcih sem se spraševal, ali sem se pripravljen še naprej soočati s tveganji našega športa. Odločil sem se, da si tega ne želim, še posebej, ker se varnost na dirkah kljub številnim razpravam o nevarnih cestah in ovirah ni izboljšala," je dejal Nemec.

Tony Martin | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Martin je imel veliko težav na letošnjem Touru. Bil je največji osmoljenec prve etape, ko se je kot prvi zaletel v kartonski napis, ki ga je na cesti držala neprevidna navijačica. Martin je padel prek napisa, takrat jo je skupil tudi Roglič, ki je potem padel še v tretji etapi in nato predčasno sklenil dirko. Tour je predčasno sklenil tudi Martin po padcu v obcestnem jarku po manj kot 30 kilometrih etape.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice