Šport > Kolesarstvo
6647 ogledov

Na začetku SP tragedija, smrt kolesarskega asa

Chris Anker Sørensen Epa
Žalostna novica s svetovnega prvenstva.

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu v Flandriji se je začelo s tragedijo. Med kolesarjenjem na prizorišču je kombi zbil nekdanjega kolesarja Chrisa Ankerja Sorensena, ki je v Belgijo prišel kot sokomentator danske televizje. Nekdanji zmagovalec etape na Giru in najbolj borbeni kolesar Toura 2012 je umrl.

"Flandrija 2021 in UCI (Mednarodna kolesarska zveza) sta užaloščena ob novici, da je v tragičn nesreči umrl nekdanj kolesar Chris Anker Sørensen. Chris se je udeležil prvenstva kot analitik danske televizje. Naše msli in molitve so z njegovimi najbližjimi," so zapisali organizatorji prvenstva.

"Besede ne morejo opisati moje žalosti, ko sem slišal za tragično smrt nekdanjega profesionalnega kolesarja in zdajšnjega novinarja Chrisa Ankerja Sørensena. Družini, prijateljem in danskemu kolesarstvu izrekam globoko sožalje ob tej tragični izgubi," pa je izjavil predsednk UCI David Lappartient.

Sørensen je kariero sklenil leta 2018, v najvišjem rangu je kolesaril za ekipe CSC, Saxo Bank in Tinkoff-Saxo, leta 2016 pa prestopil v prokontinentalno moštvo Fortuneo-Vital Concept. Športno pot je sklenil v danski kontinentalni ekipi Riwal, nato pa začel komentirati za TV 2 Sport.

Sørensen je bil dober hribolazec in etapni kolesar, med njegove največje uspehe sodijo zmaga na etapi dirke Dauphiné Libéré leta 2008, kasneje je slavil še na Giru leta 2010 in bil odličen pomočnik Andyja Schlecka. Po odhodu slednjega k ekipi Radioshack, je bil Sørensen prvi mož moštva Saxo Bank na Tour de France 2012.

"Ne vem, kaj bi rekel. Včeraj sem dobil sporočilo. Zelo me je prizadelo," je v nedeljo za Cyclingnews dejal Schleck.

"Še na Touru sva bila skupaj na kavi v Andori. Živel je življenje, kolesaril, kolesarstvo je bila njegova religija. V tem športu ne boste našli osebe, ki bi imel slabo besedo zanj. Bil je izjemen človek in odličen prijatelj. To je velika izguba za celotno kolesarstvo. Začel je kot navijač, nato pa živel svoje sanje kot profesionalni kolesar in na koncu ostal v športu, ker mu je želel nekaj vrniti. Bil je pravi vzornik," je nadaljeval Schleck, ki je leta 2010 osvojil Tour po težavah Alberta Contadorja zaradi poztivnih dopinških testov. Sckleck je dirko po Franciji še dvakrat končal kot drugi.

Chris Anker Sørensen | Avtor: Epa Epa

"Skupaj sva kolesarila šest let, bil je vzoren ekipni kolega. Bil je kolesar, ki je za uspeh moštva na stranski tir potisnil svoje ambicije. Bil je perfekten sotekmovalec. Vedel je, da sodi med boljše kolesarje na gorskih preizkušnjah, bil je pravi hribolazec, vndar je vso energijo usmeril v to, da je pomagal prijateljem in moštvenim kolegom," je zaključil Schleck. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice