Šport > Kolesarstvo
2960 ogledov

Pogi 14 sekund zaostal za bronom

Tadej Pogačar Profimedia
Na sporedu je bil moška cestna dirka evropskega prvenstva. Zmagal je domačin Sonny Colbrelli, peto mesto je osvojil Tadej Pogačar.

Slovensko člansko kolesarsko reprezentanco je danes čakal vrhunec evropskega prvenstva v italijanskem Trentu. Ob 12.45 so se na 179,2 km dolgo traso podali člani. V slovenski izbrani sta bila glavna aduta za visoko uvrstitev Tadej Pogačar in Matej Mohorič v vlogi kapetanov. 26-letni Mohorič je v Trento prispel v boljši formi, potem ko je sijajno dirkal po Beneluksu in na Poljskem. V obeh primerih je osvojil skupno drugo mesto.

"Zagotovo bova zaščitena kolesarja v naši ekipi. Ostali trije se bodo potrudili, da bova čim bolj spočita. Potem bova midva govorila med sabo. Sva dobra prijatelja, nihče ne bo dirkal s figo v žepu in bova se odločila, kako pristopiti do zadnje pol ure, ure dirkanja," je o taktiki in sodelovanju s Pogačarjem pred dirko dejal Mohorič. Poleg njiju so slovenske barve zastopali še Domen Novak, David Per in Žiga Jerman.

Prvi, bolj hribovit del trase je bil dolg dobrih 70 km s tremi krajšimi, a bolj strmimi vzponi, nato pa je sledilo še osem 13-kilometrskih krogov okoli Trenta. Skupaj so morali tekmovalci premagati 3765 višinskih metrov.

V živo:

  • 150 km pred ciljem: V ospredju je četverica ubežnkov (dva Francoza, Španec in Belgijec), ki pa jim glavnina ne dovoli večje prednnosti. Ta se vrti okoli slabe minute. Na čelu glavnine kolesari tudi Jerman. Slovenci sodijo med favorite, zato so tudi najbolj aktivni pri pokrivanju bega.
     
  • 145 km pred ciljem: Četverici ubežnikov se je pridružil tudi Thibaut Pinot, med ubežnki so bili tako že trije Francozi. Kmalu se jim je pridružilo še sedem kolesarjev, od tega kar štirje Španci. Vse skupaj je postajalo nevarno za glavnino. Ta je morala prav tako nekoliko pospešiti. Italijani so za francosko in špansko falango poslali Andreo Bagiolija.
     
  • 140 km pred ciljem: V ospredju so začeli sodelovati, prednost pred glavnino, ki so ji poveljevali Belgijci in Italijani, je znašala okoli 20 sekund. 
     
  • 130 km pred ciljem: Pred naslednjim vzponom je prednost špansko-francoske skupine narastla na 1:20.
     
  • 120 km pred ciljem: Glavnina se je zanašala na delo Portugalca Nelsona Oliveire, v ospredju so prav tako delali samo isti možje, Pinot in ostali vidnejši kolesarji so še hranili moči. Prednost se je stopila že na pol minute, nato je Oliveira začel popuščati. Za tistimi, ki so lovili, sta se pojavila tudi Pogačar in Mohorič. Po slabih 60 kilometrih dirke je prednost ubežnikov znašala okoli 40 sekund.
     

  • 100 km do cilja: Beg je pred drugm delom dirke (osem krogov) ujet. Število kolesarjev v glavnini se je precej skrčilo. V njej sta še vedno bila Pogačar in Mohorič, slednji je sprva nekoliko zaostal in moral loviti tekmece. Svojo skupino je uspešno pripeljal do preostalega dela pelotona.
     

  • 95 km do clja: V beg se je podalo pet novih kolesarjev. Ti so kot prvi vstopili v zadnjih sedem krogov, a je njhova prednost znašala le nekaj sekund. Italijani so povsem nadzirali položaj.
     

  • 87 km do cilja: Iz glavnine je skočil dvakratn zmagovalec dirke po Sloveniji Diego Ulissi. Njegov skok je pokrival Mohorič, ob poizkusu Italijana so bili ubežniki zlahka ujeti. 
     

  • 80 km do cilja: Ulissi je s sabo potegnil še tri kolesarje: Oliveiro, Victorja Campenaertsa in Stana Dewulfa. Omenjena zasedba je bila ujeta, ko je v lov odločno krenil Pogačar. Natanko šest krogov pred ciljem je bila glavnina znova skupaj, v njej je bilo 40 kolesarjev.
     

  • 68 km do cilja: Potegnil je Matteo Trentin, priključili so se mu Pogačar, Campenaerts, Mark Padun in Markus Hoelgaard. V zadnjh pet krogov je peterica vstopila s 26 sekundami prednosti. Na čelo glavnine so se morali postaviti Francoz.
     

  • 62 km do cilja: Francozi so navili tempo, glavnina je razpadla. Dva velika favorita, Remco Evenepoel in Sonny Colbrelli, sta se uspela priključiti ubežnikom, enako edini preostali Francoz Benoît Cosnefroy. Začelo je rahlo deževati.
     

  • 55 km do cilja: Ubežna skupina je narastla na 10 mož. Najboljšim so se pridružili še Ben Hermans, ki je postal tretji Belgijec med bežečimi, Švicar Marc Hirschi in Rus Pavel Sivakov. Ostanki glavnine z Mohoričem so zaostajali nekaj več kot minuto.
     

  • 50 km do cilja: Na čelu je za Evenopela veliko dela opravljal Hermans, ki je narekoval tempo. Kot prvi je popustil rojak slednjih Campenaerts. Preostalima Belgijcema so družbo delali Pogačar, Italijana Colbrelli in Trentin, Cosnefroy, Hirschi, Sivakov ter Hoelgaard.  
     

  • 39 km do cilja: Deveterica je v zadnje tri kroge krenila z 42 sekundami prednnosti pred šesterico: Romain Bardet, Campenaerts, Simon Geschke, Bauke Mollema, Dewulf in Joao Almeida.
     

  • 26 km do cilja: V zadnja dva kroga je deveterca vstopila že z 1:40 prednosti. Pričakovali so se prvi napadi med ubežnki, predvsem kolesarjev, ki niso znani po svoj moči v sprintih. Hermans je še vedno diktiral oster tempo na vzponu in tako dolgo onemogočal napade tekmecev.
     

  • 22 km do cilja: Kot najslabši sprinter je prvi skočil Sivakov, nato pa je z napadom nadaljeval Evenepoel. Sledila sta mu le Cosnefroy in Corbelli. Skupina ubežnikov se je razbila. Za trojico sta najmanj zaostajala moštvena kolega pri UAE Emirates Hirschi in Pogačar, ki pa sta bila prisiljena počakati ostale ubežnike.
     

  • 16 km do cilja: Prednost trojice je znašala 24 sekund.
     

  • 13 km do cilja: Pred zadnjim krogom zasledovalci zaostajajo natanko pol minute.
     

  • 12 km do cilja: Cosnefroy je povsem popustil na vzponu. To je priložnost za Pogačarje in ostale.
     

  • 9 km do cilja: Evenopoel se ni uspel otresti Italijana. 
     

  • Cilj: Colbrelli je zlahka upravičil status boljšega sprinterja in premagal mladega Belgijca. Cosnefoy je zadržal prednost pred zasledovalci in z 1:30 zaostanka osvojil bron. 14 sekund za njim so ciljno črto prečkali zasledovalci. Četrto mesto je osvojl Trentin, peti je bil Pogačar.

EP v kolesarstvu, cestna dirka (179,2 km):

1. Sonny Colbrelli (Italija)          4:19:45
2. Remco Evenepoel (Belgija)         isti čas
3. Benoit Cosnefroy (Francija)         + 1:30
4. Matteo Trentin (Italija)              1:43
5. Tadej Pogačar (Slovenija)         isti čas
6. Marc Hirschi (Švica)
7. Markus Hoelgaard (Norveška)
8. Ben Hermans (Belgija)                 1:45
9. Pavel Sivakov (Rusija)                1:49
10. Victor Campenaerts (Belgija)         5:41
...
13. Matej Mohorič (Slovenija)            5:50
...

- odstop: Domen Novak, Žiga Jerman, David Per (vsi Slovenija)
Komentarjev 1
  • radovednica 14:37 12.september 2021.

    Ja, so pa res med favoriti, pa jih nikjer ni....

Sorodne novice