Šport > Kolesarstvo
4563 ogledov

Pogačarju se je zgodilo to, nato ni bil več konkurenčen

Tadej Pogačar Profimedia
"Mislim, da sem se spet naučil nekaj novega," pravi Pogačar.

Tadej Pogačar je na evropskem prvenstvu v vožnji na čas za zmagovalcem Stefanom Küngom zaostal za 1:21 minute in na koncu osvojl 12. mesto. Poleg Švicarja sta kolajni na 22,4 kilometra dolgem ravninskem kronometru osvojla še svetovni prvak Filippo Ganna in Remco Evenepoel.

Pogačar je bil na edinem vmesnem času po polovici trase deveti z zaostankom 33 sekund za vodilnim, do konca pa je izgubil še več časa, na cesti pa ga je nekaj kilometrov pred ciljem prehitel Ganna. 

Na trasi je imel zmagovalec Toura ogromno težav, najprej se mu je pokvarila radijska zveza, zaradi česar se je hitro znašel v neprijetnem položaju. "Crknila je radijska zveza, videl sem tudi, da se mi Ganna in Evenepoel približujeta zelo hitro, in mi je vse skupaj malce padlo dol. Ko se to zgodi in se želiš pobrati, ni več pravega ritma. Mislim, da sem se spet naučil nekaj novega. Vseeno je bil kronometer zelo hiter. Solidno sem se odrezal, ne najslabše," je po preizkušnji dejal Pogačar.

"Na kronometru je fino, ko te kdo spodbuja, da ti kdo pravi, kje je kdo, kje se moraš voziti v ovinkih, kje pritiskati. Ko enkrat nimaš več postaje, to pri meni postane kot trening. Takrat pa vedno trpim na kolesu za kronometer. V tistem prvem delu sem bil še vzhičen in res mi je bilo v užitek voziti, potem pa preklopiš, kot na treningu, nihče te več ne žene. Ampak tako je, ni panike," je še o spodletelem kronometru dejal Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub očitno ne najboljši formi, glavni cilj ostajajo jesenske italijanske klasike. "Glavni cilj zaključnega dela so italijanske klasike z zaključkom po Lombardiji. Bomo videli, če bo prišla forma do takrat. Če ne, se ne bom sekiral. Sezona je bila več kot odlična. Uživam tudi ob takih dnevnih, kot je danes, ko se naučim kaj novega. Bomo videli, kaj bo do konca sezone. Vesel sem, da lahko nastopam za reprezentanco in dam vse od sebe na vseh tekmovanjih."

Kolesar s Klanca pri Komendi sicer obožuje vožnjo na čas, a ravninski kronometri ostajajo težava. "Včasih sem mislil, da so mi ravni kronometri zelo všeč, ampak očitno mi niso najbolj po godu. Fizika dela svoje, je bolje če so malo klančki. V nedeljo mi bo trasa malo bolj pisana na kožo, ampak še vedno se zna zgoditi, da bodo hitrejši kolesarji pretrpeli do konca. Zelo zanimiva bo dirka," je še optimistično pred nedeljo pristavil Pogačar.

Za formo upa, da jo bo našel pravi čas, prihaja namreč tudi svetovno prvenstvo. "Že od nekdaj se mi pojavlja kot težava ta poletni premor. Sploh letos je bilo dirkanje dolgo v poletje, v vročini, kar me je zelo izčrpalo. Nekako sem hitro startal s treningi, ampak na njih sem se počutil v redu, na dirkah pa manjka nekaj tekmovalnega ritma. Najprej s Plouayjem in s tem kronometrom nekako pridobivam nazaj ta pulz. Upam, da se bo izšlo že v nedeljo," ostaja pozitivno naravnan 22-letnik.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Švicar Küng je ubranil evropski naslov iz Plouayja 2020, potem ko je v drugem delu pridobil 11 sekund v primerjavi s svetovnim prvakom in ciljno črto prečkal 7,7 sekunde pred Ganno. Dobrih 14 sekund je zaostal Evenepoel.

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:24 10.september 2021.

    Lošem kurcu i dlaka smeta?

Sorodne novice