Šport > Kolesarstvo
2192 ogledov

Domači adut šokiran, Slovenca dve minuti zadaj

Tadej Pogačar SP v kolesarstvu kronometer Epa
Na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu je bil v nedeljo na sporedu moški kronometer.

Filippo Ganna je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru, potem ko je v Flandriji za pet sekund premagal domačina Wouta van Aerta. Tretji je bil še en Belgijec Remco Evenepoel, zaostal je 43 sekund.

Na 43,3 kilometra dolgi ravninski progi od Knokkeja do Brugga je Ganna poskrbel, kronometer najhitrejši v zgodovini svetovnih prvenstev. Italijan, ki je bil najboljši že lani v domači Imoli, je razočaral številne belgijske navijače, saj je bil Van Aert najhitrejši na obeh vmesnih časih.

"Vem, kako je zmagati v domovini, vem, da sem razočaral Belgijca in njune navijače. A bil sem izredno motiviran, da ponovim lanski uspeh. Potem, ko nisem zmagal doma na evropskem prvenstvu, sem odšel na višinske priprave in izboljšal pripravljenost. Pred dirko sem imel dober občutek, dobre noge. Wout je bil odličen, a me je tudi motiviral. Imel sem podatke, v zadnjem delu se pospešil in ga prehitel. Za naslednje leto si želim novo zmago," je po zmagi dejal Ganna, ki je s povprečno hitrostjo 54,35 km/h izboljšal prejšnji rekord Nemca Tonyja Martina, ki ga je dosegel v Dohi leta 2016. Nemec je prav danes oznanil, da končuje kariero, od katere se je poslovil s šestim mestom.

Chris Anker Sørensen Nesreča Šport Na začetku SP tragedija, smrt kolesarskega asa

Solidni predstavi sta na progi, ki jima zaradi popolne ravnine ni ustrezala, pokazala slovenska tekmovalca. Tadej Pogačar je z zamudo 1:52 zasedel deseto, Jan Tratnik pa z zaostankom 2:04 petnajsto mesto. Več na taki progi nista pričakovala, saj so imeli na njej prednost specialisti za to disciplino, sicer večji in močnejši kolesarji.

"Lahko sem zadovoljen. Od evropskega prvenstva sem napravil napredek. Tako po uvrstitvi kot tudi po občutku na progi. Imel sem dober ritem, vsekakor pa se še nisem počutil tako dobro kot spomladi," je dejal Pogačar, ki bo do cestne dirke naslednjo nedeljo še poizkušal popraviti formo.

Tudi Tratnik je bil zadovoljen: "Mislim, da je bilo to moja najboljša vožnja na takih progah. Bolje ne bi mogel kolesariti, dobro sem porazdelil moči, nisem imel prav nobene krize."

SP v kolesarstvu, kronometer:

1. Filippo Ganna (Ita)	         47:48
2. Wout van Aert (Bel)	         +0:06
3. Remco Evenepoel (Belgium)	  0:44
4. Kasper Asgreen (Denmark)	      0:46
5. Stefan Küng (Švi)	          1:06
6. Tony Martin (Nem)	          1:17
7. Stefan Bissegger (Švi)         1:25
8. Ethan Hayter (VBr)             1:26
9. Edoardo Affini (Ita)	          1:48
10. Tadej Pogačar (Slo)	          1:52
...
15. Jan Tratnik (Slo)             2:04
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice