Šport > Kolesarstvo
1952 ogledov

Mohorič: "Enostavno je zmanjkalo ..."

SP v kolesarstvu 2021 Reševalni pas/Twitter
Slovenska kolesarska reprezentanca se s svetovnega prvenstva v Flandriji vrača brez kolajne.

Zadnjo priložnost za medaljo so Slovenci imeli na cestni dirki, ki pa se ni razpletla po njihovih željah. V najboljši skupini je dolgo časa vozil na koncu najboljši Slovenec Matej Mohorič, ki pa je za RTV Slovenija priznal, da mu je na koncu zmanjkalo moči.

Dvakratni zmagovalec etape na dirki po Franciji Mohorič je dirko končal na 14. mestu in dokazal, da je ta trenutek zelo dobro pripravljen, vseeno pa ni mogel slediti številnim napadom svetovnega prvaka, Francoza Juliana Alaphilippa. V predzadnjem krogu trase v Leuvnu je storil, kar je lahko, na koncu pa v cilj prišel štiri minute za zmagovalcem.

Remco Evenepoel SP v kolesarstvu Šport Slovenci izstrelili vse naboje, svetovni prvak isti kot lani

"Danes sem imel super dan, odlično sem se počutil, noge pa so se vrtele, tako kot sem pričakoval in kot so se na najboljših dirkah letos. Tisto selekcijo na moč sem dokaj enostavno preživel, bil zelo zadovoljen in motiviran za finale. Na zadnjem flandrijskem krogu pa sem začutil, da sem blizu konca 'bencina', da so se noge že pripravljale na krče," je za RTV Slovenija po 268,3 km dolgi preizkušnji priznal Mohorič.

Šestindvajsetletnik iz Podblice je nato opisal, kaj se je dogajalo v zaključku trase. "Na koncu je bila tako težka dirka, leuvenski krog pa tako 'iskren', da je šel vsak na mesto, ki mu pripada. Že v prvem izmed zadnjih dveh krogov mi je popolnoma zmanjkalo energije v nogah, nisem mogel več pritiskati na pedala, kaj šele da bi šel na vso moč," je pristavil danes najboljši Slovenec. Nekaj razočaranja je po dirki vseeno občutil. "Seveda sem razočaran, ker sem videl, da sem bil dovolj močan, da grem s prvimi. Ne vem, če bi šlo na moč ... Enostavno je zmanjkalo 'bencina', ampak mislim, da je bilo tako tudi z ostalimi v prvi skupini," je dodal.

Za prihodnja leta je reprezentančnim kolegom že obljubil pomoč v lovu na visoke uvrstitve in tudi medaljo, ki si jo želi za to uspešno generacijo. "Lahko smo ponosni na način, na katerega smo dirkali, kako smo se s fanti povezali. Zagotovo bom to uslugo, za vso pomoč, ki sem je bil deležen, v naslednjih letih vrnil tem fantom. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih spet prišli s podobno močno zasedbo in mogoče na trasi, ki nam bo še bolj pisana na kožo. Upam, da naša generacija uspe pripeljati domov kolajno."

Naslednje svetovno prvenstvo bo v avstralskem Wollongongu prihodnje leto.

Preostali Slovenci so po hitri in kaotični dirki v zadnji tretjini trase ostali brez boja za najvišja mesta. Med njimi je najvišje posegel Jan Polanc, ki je bil kot drugi najboljši Slovenec 18. (+5:25). Luka Mezgec je bil 30. (+6:27), Tadej Pogačar 37. (+6:27), Primož Roglič pa 48. (+6:31). Jan Tratnik, David Per in Domen Novak so odstopili.

"Načrt je bil, da sledim napadom. Treba je biti aktiven. Super težko je bilo zame. Nisem niti vedel, kje je bolj težko, spredaj, kje v skupini ali bolj zadaj. Povsod je bilo ogromno nekih pospeševanj, sprintov. Precej drugačna dirka kot vse etapne preizkušnje v Španiji, kjer sem bil nazadnje. Super izkušnja, bili smo zelo aktivni s celotno ekipo, tudi Mateja smo imeli na koncu v prvi skupini. Vedno so sicer lahko izboljšave, ampak moramo biti zadovoljni s položajem, v kakršnem smo bili," je po dirki za RTV Slovenija dejal Roglič, trikratni zaporedni zmagovalec dirke po Španiji.

Tokrat ne Roglič ne zmagovalec Toura Tadej Pogačar nista mogla slediti ritmu najboljših. Med njimi pa je imel največ moči zdaj dvakratni svetovni prvak Alaphilippe. "Že lani so se mi z naslovom svetovnega prvaka uresničile sanje. Bilo je zelo težko, zato je zmagati tu še toliko bolj fantastičen občutek," je organizatorjem prvenstva po osvojeni zlati kolajni dejal 29-letni Francoz.

"Vem, kako je eno leto dirkati z mavričasto majico. Da ti ogromno motivacije, vseeno pa pred obrambo naslova nisem čutil pritiska. Imel sem dobre noge, dobro treniral, trasa pa mi je ustrezala. Napravil sem selekcijo. S kolegi smo se med dirko poglobili v taktiko in jo izpeljali do potankosti. Zjutraj si nisem predstavljal, da bi se to lahko zgodilo. Veselim se že dirkanja prihodnje leto s to majico," je še zaključil Alaphilippe.

Na koncu je ugnal drugega Nizozemca Dylana van Baarleja in tretjega Danca Michaela Valgrena. Brez moči pa je bil v zaključku tudi glavni favorit, domačin Wout van Aert. Ciljno črto je prečkal kot enajsti, za las pa je brez kolajne na četrtem mestu ostal domačin iz Leuvna Jasper Stuyven.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice