Šport > Kolesarstvo
3199 ogledov

Slovenci izstrelili vse naboje, svetovni prvak isti kot lani

Remco Evenepoel Profimedia
Kolesarsko svetovno prvenstvo se je zaključilo z moško cestno dirko. Naslov je ubranil Francoz Julian Alaphilippe.

Slovenija je v zadnjo preizkušnjo svetovnega prvenstva v Flandriji krenila z na papirju eno najmočnejših zasedb v karavani, poleg zmagovalca Toura Tadeja Pogačarja, najboljšega na Vuelti Primoža Rogliča in zmagovalca dveh etap na dirki po Francij Mateja Mohoriča so bili na startu še Luka Mezgec, Jan Tratnik, Jan Polanc, Domen Novak in David Per. 

Slovenci so v prvi četrtini dirke, ki je kolesarje popeljala do krogov v okolici Leuvna, vozili v ospredju glavnine, kjer so ritem predvsem narekovali domači kolesarji, ki so imeli v svojih vrstah tudi prvega favorita dirke Wouta van Aerta. Pri lovljenju osmerice ubežnikov, ki so si pred Leuvenom nabrali šest minut prednosti, so jm pomagali še Danci.

Tik pred vstopom na krožni del trase se je sicer zgodil tudi prvi številčenjši padec, v njem se je znašel tudi Britanec Ethan Hayter, ki je pred dnevi osvojil skupno drugo mesto na dirki po Veliki Britanji, v tem letu pa je v skupnem seštevku slavil tudi na dirki po Norveški in bil drugi na dirki po Algarveju na Portugalskem.

V živo:

  • 200 km do cilja (12.12) - Glavnina je pred izjemnimi množicami gledalcev začela s prvim krogom v Leuvnu, prednost osmerice v begu se je spustila pod pet minut. Med ubežniki sicer ni bilo bolj znanih kolesarskih imen. Prav na čelo so se postavili Slovenci, ki so tako nakazali, da imajo visoke cilje. 
     
  • 185 km do cilja - Na tleh so se znašli trije odlični kolesarji. Trdoto belgijskih cest sta najprej začutila Italijana Matteo Trentin in Davide Ballerini, preko njiju pa je padel svetovni prvak iz leta 2019 Mads Pedersen, ki je v nepravem trenutku klical spremljevalno vozilo in gledal nazaj.
  • 178 km do cilja (12.44) - Dirka se je začela. Iz glavnine je skočil bronasti z evropskega prvenstva Benoit Cosnefroy, ki mu je takoj sledil srebrni z omenjenega tekmovanja Remco Evenepoel, pridružil pa se jima je še Danec Magnus Cort Nielsen, ki je na Vuelti zmagal na kar treh etapah. Trojica si je hitro privozila pol minute naskoka, zadaj so v lov krenli Italijani.
  • 170 km do cilja (12.56) - V naslednjih kilometrih se je trojici poskušalo pridružiti še nekaj kolesarjev, ki pa sprva niso uspeli pobegniti glavnini. Ta se je ob povečanem tempu uspela povsem približati nevarni trojici, kar je bil ugoden položaj za nove skoke iz pelotona.
     
  • 168 km do cilja (12.59) - Nielsnu, Evenepoelu n Cosnefroyju se je tako naposled uspelo priključiti kar lepo število kolesarjev, med njimi tudi Jan Tratnik in Primož Roglič. V ozadju so bili s sestavo ubežnikov presenetljivo zadovoljni tudi Belgijci, ki so upočasnli tempo in blokirali cesto s postavitvijo čez celotno širino ozkega cestišča. 
  • 163 km do cilja (13.04) - V glavnini so bili na čelo prisiljeni stopiti Italijani, pomagali so jim Poljaki. Prišlo je tudi do množičnega padca, še enkrat je bil v njega vpleten tudi Pedersen. Prvotna osmerica ubežnikov je imela dobri dve minuti prednosti pred skupino z Rogličem in Tratnikom, glavnina je zaostajala še dodatno minuto.
  • 134 km do cilja (13.43) - Glavnina je ujela skupino z Rogličem in Tratnikom. V ospedju so imeli ubežniki, ostalo jih je sedem, le 20 sekund naskoka.
     

  • 131 km do cilja (13.48) - Beg sedmerice se je končal, Trentin, ki je vrnil Italijane v igro, je povsem popustil in s počasnm tempom zaostal za glavnino.
     

  • 117 km do cilja (14.06) - V ospredju so se vrstili številni pozkusi, Slovenci so se vselej uspešno priključili z vsaj enim kolesarjem, aktiven je bil predvsem Tratnik. Glavnina se je razredčila, med tistimi, ki so odstopili so bili tudi Ballerini, Trentin in švicarski as Marc Hirschi. Grdo je padel nekdaj odlični nemški sprineter John Degenkolb.
     

  • 111 km do cilja (14.14) - Ob novem prečkanju ciljne črte so bili v ospredju Belgijci, v glavnini je bilo tudi še vsaj sedem Slovencev (toliko smo jih uspeli našteti; op.p.). 
     

  • 95 km do cilja (14.35) - Jan Tratnik je kot prvi začel naslednji, tokrat nekoliko daljši krog. S samostojnim napadom je poskušal Nils Politt, a Nemec ni prišel daleč. V glavnini se je nahajalo le še okoli 60 kolesarjev.
     

  • 90 km do cilja (14.43) - Oddaljiti se je uspelo 11 kolesarjev, med njimi znova tudi Tratnik. Britanci so zamudili beg, zato so poslali kolesarja na čelo glavnine. Razlika je hitro narastla na pol minute, znova je med ubežniki diktiral tempo Evenepoel. Poleg njega in Tranika so močno skupino tvorili še Valentin Madouas (Franciaj), Andrea Bagioli (Italija), Dylan Van Baarle (Nizozemska), Mads Wurtz Schmidt (Danska), Ivan Garcia Cortina (Španija), Robert Stannard (Avstralija), Politt (Nemčija), Rasmus Tiller (Norveška), Neilson Powless (ZDA).
     

  • 78 km do cilja (14.56) - Britancem so na pomoč priskočili Francozi, ki se očitno niso zanašali na Madousa. Vseeno je razlika narastla na 40 sekund.
     

  • 70 km do cilja (15.08) - Prednost ubežnikov, ki je vmes narastla skoraj do minute, je znašala 36 sekund. V glavnini z okoli 40 kolesarjev je bilo še pet Slovencev, manjkala sta le Per in Novak, ki sta odstopila.
     

  • 66 km do cilja (15.14) - po vzponu na izjemno strmem klancu se je ubežna skupina prepolovila, odpadel je tudi Tratnik. Razpoke so se pojavile tudi v glavnini. Slovenci so morali stopiti na pedala, Mohorič je dvignil roko in poslal na čelo za nekaj trenutkov tudi Rogliča in Pogačarja. Zaostanek je bil pol minute za Evenepoelom, Madouasom, Van Baalejem, Powlessom in Bagiolijem.
     

  • 58 km do cilja (15.26) - Napadel je svetovni prvak Julian Alaphilippe, sledili so mu van Aert, Sonny Colbrelli, pa tudi Mohorič. Priključiti je uspel za trenutek tudi Mezgec, a nato vseeno zaostal. Ta skupina se je uspela približati peterici pred njimi. V ozadju so lovili Danci. Ko sta se obe skupini združili, je bilo na čelu 16 kolesarjev, vendar je glavnina s Pogačarjem, Polancem in Rogličem zaostajala le nekaj sekund. 
     

  • 49 km do cilja (15.35) - Na novem vzponu je znova napadel Alaphilippe, priključil je sprva le Cobrelli. A Belgijci v zasledovalni skupini so z Jasperjem Stuyvenom izničili poizkus Francoza, ki je ob skoku med drugim gledalcu ob progi iz rok izbil mobilni telefon. Prednost je pred glavnino narastla na 45 sekund.
     

  • 40 km do cilja (15.47) - Očitno bo treba iskati zmagovalca v ubežni skupini, glavnina zaostaja za več kot minuto. Evenepoel se je podredil van Aertu in sam narekoval tempo. Mohoriča je v konkurenci treh Italijanov, Francozov in Belgijcev čakalo težko delo. Slovenca so kamere morda tudi zato ujele v pogovoru z moštvenim kolegom Cobrellijem.
     

  • 31 km do cilja (15.57) - Vodilnih 17 kolesarjev je vstopilo v zadnja dva kroga. Kmalu zatem je 'odvil' Evenepoel, ki se povsem iztrošil. Ritem v ubežni skupini je po odhodu Belgijca znatno popustil.
     

  • 21 km do clja (16.11) - Alaphilippe je s pomočjo Madouasa znova poskušal razredčiti skupino. Sam je luknjo moral zakrpati van Aert, žal je odpadel Mohorič. Slovenec je še poskušal priključiti, a so si v ospredju sledili napadi za napadom.
     

  • 17 km do cilja (16.16) - Alaphilippe je uprizoril še en odločen napad in sam krenil v zadnji krog. Z nekaj sekundami zaostanka so mu sledili le Stuyven, sicer domačin iz Leuvna, van Baarle, Powless in Danec Michael Valgren. Odpadla sta tudi van Aert in Colbrelli.
     

  • 12 km do cilja (16.22) - Francoz je imel 11 sekund prednosti pred četverico in 34 sekund pred največjima favoritoma.
     

  • 8 km do cilja (16.27) - Alaphilippe je povečal prednost na 24 sekund, van Aert in Colbrelli (+0:47) sta se že poslovila od možnosti za naslov. Tudi četverica zadaj se je sprijaznila s tem, da se bo morala udariti za srebrno odličje. Med slednjimi je uspel za hip pobegniti Valgren, a so se mu kasneje ostali uspeli prdružiti. Vseeno je Danec izgledal najmočnejši.

  • 3 km do cilja (16.34) - Le še okvara na kolesu bi Alaphilippu lahko preprečila ubranitev naslova svetovnega prvaka.
     

  • Cilj: Dobili smo novega/starega svetovnega prvaka. Boj za srebro je odločil sprint četverice. Srebro je osvojili Nizozemec Van Baarle, bron Valgren, Belgija pa je na veliko razočaranje večtisočglave množice ostala brez odličja s četrtim Stuyvenom. Peti je bil Powless, le malce za četverico pa je ciljno črto prečkal še Britanec Tom Pidcock.

    Mohorič je preizkušnjo zaključil na 14. mestu (+4:00), Polanc na 18. (+5:25). Mezgec je bil 30. (+6:27), Pogačar 37. (+6:27), Roglič pa 48. (+6:31). Tratnik, Per in Novak so odstopili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice