Šport > Kolesarstvo
4542 ogledov

Pogačar z veličastno predstavo zaprl usta dvomljivcem

Tadej Pogačar
1/7
Epa
Tadej Pogačar se je na zaključnem vzponu druge gorske etape, šeste skupno, mojstrsko otresel Jonasa Vingegaarda in prišel do desete etapne zmage na dirki po Franciji. Vingegaard je prevzel rumeno majico in ima v skupnem seštevku samo še 25 sekund prednosti pred Slovencem, ki je drugi.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na najboljši možni način odgovoril skeptikom, ki so po njegovem slabem dnevu v peti, prvi gorski pirenejski etapi, napovedovali, da se ne bo mogel kosati z Dancem Jonasom Vingegaardom.

Že dan pozneje je pokazal drugačen obraz, dobil drugo pirenejsko etapo, kar je že njegova deseta zmaga na Touru.

Vingegaarda, ki je sicer prevzel skupno vodstvo, saj je nosilec rumene majice Avstralec Jai Hindley omagal že 50 kilometrov pred ciljem današnje etape, je z napadom tri kilometre pred ciljem premagal za 24 sekund, skupaj z bonifikacijskimi sekundami pa zaostanek za njim zmanjšal za 28 sekund. Pogačar, kolesar ekipe UAE Emirates, ki mu v današnji etapi ni kaj dosti pomagala, je zdaj skupno drugi, za vodilnim zaostaja 25 sekund. Hindley na tretjem mestu zaostaja minuto in 34 sekund.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Po zahtevni peti etapi, ki je povzročila veliko dvomov o tem, ali se lahko dvakratni zmagovalec Toura enakovredno kosa z branilcem naslova, je karavano čakala še zahtevnejša etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi, med njimi tudi kultni vzpon na prelaz Tourmalet, drugo najvišjo točko letošnje dirke, in zaključni, 16 kilometrov dolg vzpon na Cauterets. Slovenskemu asu so napovedovali še eno trpljenje, mnogi so govorili, da bo lahko zadovoljen, če bo lahko držal Vingaarda, da mu ta spet ne bi ušel.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa
A očitno se je Slovenec počutil precej bolje kot dan prej, Danec pa kljub fenomenalni podpori ekipe ni bil tako razpoložen. Poskušal je sicer še enkrat streti največjega konkurenta, prvič že na vzponu na Tourmalet, a je bil pri tem neuspešen. Ko pa sta kandidata za skupno zmago ostala sama, je napadel Slovenec, izkoristil je nepozornost tekmeca, ko pa si je nabral nekaj prednosti, je postalo jasno, da bo tudi zmagal. Vprašanje je bilo le, s kakšno razliko.

Etapa je sicer imela zelo podoben potek kot prejšnja. Pobegnila je velika skupina, v kateri sta bila spet Francoz Julian Alaphilippe in Vingegaardov moštveni kolega pri Jumbo-Vismi Belgijec Wout Van Aert. Skupina se je postopoma zmanjševala, po Tourmaletu jo je zapustil tudi van Aert, ki je dobil nalogo, da počaka danskega kolega in mu pomaga v boju s Pogačarjem.

Že pred tem je svojo nalogo pomočnika pri ekipi odlično opravil Američan Sepp Kuss, ki je z močnim ritmom poskrbel, da je odpadel nosilec rumene majice Hindley. Skupina z Van Aertom, ki je do zadnjih pet kilometrov narekoval ritem, nato pa povsem izčrpan popustil - Kuss je omagal že prej, je prehitela zadnje ubežnike, kljub ekipnim poskusom pa Jumbo-Visma Slovenca ni zlomila.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca v težki etapi pričakovano ni bilo med najboljšimi. Mohorič je zaostal 32 minut in 17 sekund, zasedel je 147. mesto, Mezgec pa je bil 154, zaostal je še sedem sekund več kot reprezentančni kolega. V skupnem seštevku je Mohorič 96. (+1:12:13), Mezgec pa 138. (+1:28:34).

* Izidi, 6. etapa (Tarbes - Cauterets, (144,9 km):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)              3:54:27
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)           +   0:24
  3. Tobias Halland Johannessen (Nor/UnoX Pro)        1:22
  4. Ruben Guerreiro (Por/Movistar)                   2:06
  5. James Shaw (VBr/EF Education-EasyPost)           2:15
  6. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                 2:39
  7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)
  8. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla)                isti čas
  9. Adam Yates (VBr/UAE Emirates)                    3:11
 10. Romain Bardet (Fra/dsm-firmenich)                3:12
...
147. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)          32:17
154. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                   32:24

- skupno (6/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)           26:10:44
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            0:25
  3. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                 1:34
  4. Simon Yates (VBR/Jayco AlUla)                    3:14
  5. Crlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)           3:30
  6. Adam Yates (VBr/UAE Emirates)                    3:40
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                   4:03
  8. Romain Bardet (Fra/dsm-firmenich)                4:43
  9. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)        isti čas
 10. Sep Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                       5:28
...
 96. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)        1:12:13
138. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                 1:28:34

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • prijatelj 21:26 06.julij 2023.

    francek ... tolk si pameten da ti skoraj verjamem... BEDAK KAVČARSKI to ti z kavča vosel....

  • francek 19:01 06.julij 2023.

    Pogačar je kolesaril v zaveterju Jumbo Visme in potem napadel že videno, naredili so napako morali bi ga spustiti naprej, saj on zaostaja Thomasom.