Šport > Kolesarstvo
21487 ogledov

Strokovnjak odpisal Pogačarja: "On ni več Vingegaardov glavni tekmec"

Tadej Pogačar Epa
Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) sta po oceni strokovnjakov dobila resno konkurenco za skupno zmago na dirki po Franciji.

Prva gorska etapa letošnje dirke po Franciji je premešala karte v skupni razvrstitvi in prevetrila scenarij, po katerem naj bi o končnem zmagovalcu odločal dvoboj dvakratnega zmagovalca Toura Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in branilca naslova Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma). 

Z odlično predstavo se je ob prvem obisku Pirenejev izkazal novopečeni nosilec rumene majice Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), ki je slekel Adama Yatesa (UAE Team Emirates) in si privozil lepo prednost pred konkurenti v skupni razvrstitvi, kjer ima 47 sekund naskoka pred drugouvrščenim Vingegaardom, medtem ko je Pogačar nazadoval na šesto mesto, njegov zaostanek znaša že 1:40 minute. 

Tadej Pogačar Izjava Šport Tako je Pogi razmišljal po porazu v peti etapi

Vingegaard | Avtor: Epa Epa
Z razpletom sredine zahtevne preizkušnje je bil zadovoljen tudi Vingegaard, potem ko je na zadnjem prelazu Marie Blanque (7,7 km/8,6 %) strl odpor Pogačarja in mu v skupnem seštevku pobegnil na 53 sekund razlike.

"Želel sem preizkusiti Pogačarja. Na zadnjem klancu sem se počutil dobro. Seppu Kussu sem dejal, naj pritisne, nato sem napadel. Zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo pridobiti toliko časa. Prav gotovo bomo morali paziti na Hindleyja. Razmišljali smo o tem, da bi ga pomagali loviti, vendar se nismo odločili za to. Vsekakor ga bo treba imeti na očeh, ker je zelo nevaren."

Pogačar je v odločilnem delu prve gorske etape pokazal nekaj šibkosti, kar je znova okrepilo ugibanja o fizičnem stanju po poškodbi zapestja na dirki Liege-Bastogne-Liege. Slovensi as je zgolj teden dni pred začetkom Toura priznal, da "zapestje ni idealno", ob tem pa izrazil upanje, da bo sklep zdržal tritedenske napore na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu.

Tadej Pogačar Slab dan Šport Pogi po novi slabi novici: Zaostanek minute za Jonasom je manj pomemben od tega

Čeprav Pogačar ostaja v igri za končni uspeh, v kar je kljub neugodnemu razpletu pete etape še naprej prepričan tudi vodja ekipe UAE Team Emirates Mauro Gianetti, pa se nekateri strokovnjaki že bolj nagibajo k aktualnemu nosilcu rumene majice.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa
"Menim, da Pogačar ni več Vingegaardov največji konkurent. Po mojem je to Jai," je v studiu televizijske mreže Eurosport ocenil nekdanji vrhunski kolesar in vodja ekipe EF Education-EasyPost Jonathan Vaughters.

"Hindleyja bo občutno težje zriniti s prvega mesta in mu odvzeti rumeno majico, kot vsi mislijo," je dodal Vaughters in se nato dotaknil še danskega aduta. "Zagotovo je Vingegaard še vedno z naskokom najmočnejši kolesar na dirki. V zgolj enem kilometru je pridobil minuto napram Pogačarju, obenem pa je vzel veliko časa tudi Hindleyju."
 
"Peta etapa je pokazala, da bo letošnja dirka ponudila več razburljivega dogajanja kot samo medsebojni obračun med Pogačarjem in Vingegaardom. Hindley zna biti močan v zadnjem tednu tritedenskih dirk. Ima tudi nekaj zaloge, dodaten zagon pa mu bo dala še 'čarobna moč' rumene majice. Mislim, da nas čaka bolj zanimiva dirka, kot smo pričakovali," je prepričan Vaughters.

Pomisleke glede Pogačarjeve fizične pripravljenosti je izrazil tudi nekdanji belgijski kolesar Philippe Gilbert. "Bojim se, da smo vsi že kar malce pozabili, da je Pogačar zlomil zapestje na Liege-Bastogne-Liege, kar je zmotilo njegove priprave na Tour. Še vedno ga obkrožajo številne neznanke, njegova forma je uganka. V prvih etapah se je zelo dobro odrezal, še posebej prvi dve sta mu bili pisani na kožo. Toda že pri prvem gorskem preizkusu smo lahko videli posledice pomanjkanja treninga v tednih pred začetkom dirke. Zna se zgoditi, da na tem Touru ne bomo videli najboljšega Tadeja," je opozoril.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar pantani
    pantani 06:54 07.julij 2023.

    Rad bi slišal te "strokovnjake" po včerajšni etapi, idioti!!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 19:37 06.julij 2023.

    ”Strokovnjaki“ pa taki,oni ne vedo kaj pomeni slovenska trma in zagrizenost

  • softundsicher 19:03 06.julij 2023.

    Hudi strokovnjaki. Skoraj tako, kot strastni igralci stav. Vsi se na vse spoznajo in vsi mastno služijo. Dokler jim ne pridejo rubit hiše...