Šport > Kolesarstvo
2760 ogledov

Ob koncu številni padci, na tleh tudi Slovenec

Tour de France Profimedia
Jasper Philipsen do druge etapne zmage.

V četrti etapi dirke po Franciji se dolgo ni zgodilo nič zanimivega, kolesarji so se v strnjeni gruči vozili skozi večji del etape, šele 86 kilometrov pred ciljem sta v beg krenila Francoza Benoit Cosnefroy (AG2R-Citroen) in Anthony Delaplace (Arkea-Samsic). Ubežnika sta bila ujeta po približno šestdesetih kilometrih, nato pa so se na čelo znova postavile ekipe s sprinterji.

Etapa se je končala na dirkališču Paul Armagnac, nanj je kot prvi vstopil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je ob ozkem vstopu na stezo precej raztegnil kolono in opravljal delo za Phila Bauhausa. V ospredju sta bila še tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec.

Sledila sta dva kilometra in pol na široki stezi, a to ni preprečilo padcev, v enega je bil udeležen tudi Mohorič. V zadnjem kilometru so se zgodili kar trije, na tleh se je znašel tudi eden od favoritov za etapno zmago Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step). Ostali izjemni sprinterji so se udarili za zmago, do druge na tokratnem Touru pa je prišel Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ki je tokrat za las premagal Caleba Ewana (Lotto Dstny). Tretji je bil Bauhaus. Zmagovalec je bil torej enak kot v tretji etapi, Avstralec in Nemec pa sta zamenjala mesti.

Jasper Philipsen | Avtor: Profimedia Profimedia

Mezgec, ki je izgubil svojega kolega Dylana Groenewegena, ta je prvi sprinter moštva Jayco–AlUla, je bil udeležen v zaključni sprint, na koncu je osvojil 8. mesto.

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. V rumeni majici ostaja Adam Yates, ki ima šest sekund prednosti pred moštvenim kolegom Pogačarjem in bratom Simonom Yatesom (Jayco–AlUla). Lanski zmagovalec, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) na šestem mestu zaostaja 17 sekund. Mohorič in Mezgec sta v skupnem seštevku daleč zadaj, saj sta v uvodnih etapah opravljala vlogo pomočnikov.

V sredo bo na sporedu prva pirenejska etapa na letošnjem Touru, tudi zato so kolesarji hranili moči v današnji etapi. Trasa med Paujem in Larunsom bo dolga 162,7 km, predvsem na Laruns pa ima slovensko kolesarstvo lepe spomine. Tam sta namreč v letih 2018 in 2020 na francoski pentlji etapno zmago slavila Primož Roglič in Pogačar.

Kolesarji bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone, prvi in zadnji pa sta zelo zahtevna. Vrh prelaza Soudet (15,2 km/7,2 %) prihaja 75,2 km pred ciljem, vrh prelaza Marie Blanque (7,7 km/8,6 %) pa z bonifikacijskimi sekundami vsega 18,5 km pred ciljem.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice