Šport > Kolesarstvo
24273 ogledov

Pogačar s precejšnjimi tehničnimi težavami, novo razočaranje za Jumbo-Vismo

Jasper Philipsen Profimedia
Philipsenu sprint za zmago v tretji etapi, Adam Yates ostaja v rumenem, Tadej Pogačar kljub precejšnjim tehničnim težavam še vedno na drugem mestu.

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) je zmagovalec sprinta tretje etape dirke po Franciji. Po dobrih 193 kilometrih etape od Amorebiete-Etxana do Bayonna, ki je v prvem delu postregla z nekaj vzponi, v drugem pa je bila pretežno ravninska, je o zmagovalcu odločal sprint glavnine, v katerem je Belgijec Philipsen premagal Phila Bauhausa (Bahrain Victorious) in Caleba Ewana (Lotto-Dstny).

Zmaga Philipsena je bila sicer malce kontroverzna, saj so se pri Jumbo-Vismi pritožili, da naj bi kolesar Alpecina zaprl njihovega favorita Wouta van Aerta ter mu tako onemogočil boj za zmago. Po koncu etape je bilo tako potrebno čakati kar nekaj časa na uradne rezultate, saj so komisarji preverjali Philipsenov manever, a mu na koncu vendarle dosodili zmago. Pri Jumbo-Vismi bodo tako še drugi dan zapored precej nezadovoljni.

Večina favoritov, vključno z nosilcem rumene majice Adamom Yatesom in našim junakom Tadejem Pogačarjem (oba UAE Team Emirates), je ciljno črto prečkala v času zmagovalca, tako da v skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb. Pogačar je sicer imel tekom etape kar nekaj tehničnih težav in je moral kar dvakrat zaradi menjave kolesa loviti glavnino, etapo pa je vseeno končal v zmagovalni skupini na 58. mestu. V skupnem seštevku ima na drugem mestu še vedno šest sekund zaostanka za moštvenim kolegom Adamom Yatesom.

Številni kolesarji so znova imeli težave s predrtimi gumami. Ob večjem številu menjav koles v San Sebastianu/Donostii je Kazahstanec Aleksej Lucenko med menjavo kolesa pokazal, da so nepridipravi na cesto znova odvrgli risalne žebljičke, ki so že ob zaključku 2. etape v istem mestu zakrivili kopico predrtih gum.

Etapo sta sicer popestrila nosilec pikčaste majice za najboljšega hribolazca Neilson Powless in domačin Laurent Pichon, ki sta sestavljala današnji beg. Skupaj sta si privozila prednost treh minut, Powless pa je pobral maksimalno število točk na vseh štirih današnjih gorskih ciljih, ki so bili vsi zgoščeni v prvo polovico dirke. Kmalu po zadnjem gorskem cilju je Powlessu zmanjkalo motivacije, saj je vedel, da beg nima možnosti, zato je popustil, Pichon pa je ostal osamljen v begu. 38 kilometrov pred ciljem je bil tudi on ujet.

V ozadju so sicer sprinterske ekipe ves čas nadzorovale dogajanje, etapo je nekoliko popestril le vmesni leteči cilj, ko je vse presenetil nosilec zelene majice za najboljšega po točkah Victor Lafay, ki si je z zgodnjim napadom privozil ravno dovolj točk, da bo tudi po današnji etapi nosil zeleno majico.

Na ulicah Bayonna je nato sledil pričakovani sprint glavnine, v katerem je odlično delo opravil Mathieu van der Poel, ki je svojemu moštvenemu kolegu Philipsenu pripravil odlično pozicijo za sprint, katere Belgijec ni zapravil. Z zmago se je tudi izenačil po točkah z Lafayem, a bo Francoz zaenkrat še ostal v zelenem.

V torek je pričakovati še eno sprintersko etapo, ko bodo kolesarji opravili s 184 večinoma ravninskih kilometrov od Daxa do Nogara.

 

* Izidi, 3. etapa (Amorebieta-Etxano - Bayonne, 193.5km):
  1. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck) 4:43:15
  2. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious) isti čas
  3. Caleb Ewan (Avs/Lotto Dstny)
  4. Fabio Jakobsen (Niz/Soudal - Quick Step)
  5. Wout Van Aert (Bel/Jumbo Visma)
  6. Mark Cavendih (VBr/Astana Qazaqstan)
  7. Jordi Meeus (Bel/Bora - Hansgrohe)
  8. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco AlUla)
  9. Mads Pedersen (Dan/Lidl Trek)
 10. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
...
 25. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) isti čas
 58. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
 88. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)

- skupno (3/21):
  1. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates) 13:52:33
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) +0:06
  3. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla) +0:06
  4. Victor Lafay (Fra/Cofidis) +0:12
  5. Wout Van Aert (Bel/Jumbo Visma) +0:16
  6. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo Visma) +0:17
  7. Michael Woods (Kan/Israel Premier Tech) +0:22
  8. Jai Hindley (Avs/Bora Hansgrohe) +0:22
  9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) +0:22
 10. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl Trek) +0:22
...
 52. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) +11:59
121. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) +28:13

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice