Šport > Kolesarstvo
5763 ogledov

To kolesarje čaka v spektakularni prvi etapi: Pogačar že prvi dan v rumenem?

Tadej Pogačar Profimedia
V baskovskem Bilbau se začenja 110. francoska pentlja.

S prvo etapo v okolici Bilbaa v Baskiji se bo danes začela 110. kolesarska dirka po Franciji. Na njej bodo nastopili trije Slovenci, Tadej Pogačar, Matej Mohorič in Luka Mezgec, eden od dveh glavnih favoritov za osvojitev francoske pentlje pa je prav Pogačar.

Član ekipe UAE Team Emirates je poleg lanskega zmagovalca, Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), glavni favorit za skupno zmago ter tudi že visoko današnjo uvrstitev in prvo rumeno majico na dirki.

Trasa 1. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Prva etapa v Baskiji v Španiji bi namreč že lahko ponudila določene odgovore glede pripravljenosti najboljših, saj bo treba na 182 km dolgi trasi po okolici Bilbaa premagati kar 3300 višinskih metrov, številni vzponi pa so kratki, a strmi.

Pet od teh je kategoriziranih, v zadnjih 50 km pa bodo morali kolesarji premagati prelaz Morga (3,9/4,1 %), Cote de Vivero (4,2 km/7,3 %) in za konec še brutalno zahtevni zid na Pike (2 km/10 %), ki bo zagotovo poskrbel za pravi "ognjemet". Vrh tega klanca kolesarji prečkajo vsega 9,6 km od cilja v Bilbau, kjer jih bo pričakal vse prej kot lahek zaključek, saj se trasa v zadnjem kilomteru dviguje s 4,6-odstotnim naklonom in ustreza kolesarjem, ki si lastijo močan sprint navkreber.

Trasa 1. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Gre za traso, ki spominja na enodnevne spomladanske klasike, zato je pričakovati napadalno dirkanje od samega začetka. Pogačar je sicer do svoje poškodbe zapestja na dirki Liege-Bastogne-Liege na začetku sezone deloval praktično nepremagljiv na podobnem terenu, ko je dobil dirko po Flandriji, Amstel zlato dirko in Valonsko puščico, v svoji zbirki pa ima že od prej dve zmagi na dirki po Lombardiji ter zmago na Liege-Bastogne-Liegu, na katere spominja današnja preizkušnja.

Trasa bi tako morala ustrezati Pogačarju in že prva etapa bo dala prvi odgovor, v kakšni formi je naš šampion po poškodbi zapestja in koliko ga slednja še muči. Seveda se mnogi sprašujejo, ali si Pogačar sploh želi obleči rumeno majico že po prvem dnevu, a glede na njegov napadalen stil dirkanja, smo lahko skoraj prepričani, da bo napadel, če se bo le počutil dovolj pri močeh.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Pogačarja bi lahko imel na razgibani trasi lepe možnosti za vrhunsko uvrstitev tudi Mohorič (Bahrain Victorious), med favoriti pa so poleg Pogačarja in Vingegaarda še Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Francoz Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Anglež Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) in Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma). V širšem krogu kandidatov za prvo rumeno majico pa so praktično še vsi ostali kandidati za visoko uvrstitev v skupnem seštevku.

 Etapa se bo začela ob 12.55, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo okoli 17.30.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice