Šport > Kolesarstvo
11759 ogledov

Prvi operativec UAE: Nimamo izbire, Tadej ni edini kapetan

Pogačar Profimedia
Dvakratni zmagovalec Toura bo imel sokapetana.

Mauro Gianetti, generalni direktor ekipe UAE Team Emirates,  je za L'Equipe izjavil, da so se zaradi nejasnosti v povezavi s formo Tadeja Pogačarja odločili, da bo slovenski as na tokratni dirki po Franciji tekmoval le kot sokapaetan. Zadeve v moštvu mu tako ne bodo povsem podrejene, kolesarilo se bo tudi za Adama Yatesa.

Pogi si je na enodnevnem 'spomeniku' Liege - Bastogne - Liege konec aprila zlomil kosti v zapestju, zaradi okrevnja pa nato nekaj časa ni smel na cestno kolo, priprave na Tour pa so bile tako precej spremenjene in okrnjene. Izpustil je tudi vse dirke vključno z nastopom na slovenski pentlji, vrnil se je šele minuli teden za nastopa na državnem prvenstvu, kjer pa je zanesljivo slavil najprej v vožnji na čas, nato še v cestni preizkušnji. 

Slednja nastopa očitno nista prepričala vodilnih pri UAE Team Emirates. "Adam na Touru ne bo nastopil le kot Tadejev pomočnik, ampak v vlogi sokapetana. Pravzaprav nismo imeli izbire. Tadej pet tednov ni mogel trenirati na cestah, v kolesarstvu pa se čudeži ne dogajajo. Prevoziti je potrebno določeno število kilometrov," je izjavil Gianetti.

"Zelo se je trudil, imamo ogromno zaupanje vanj, a o ničemer ne moremo biti prepričani. Zmagal je na slovenskem državnem prvenstvu in to prepričljivo. A to še ne pomeni, da bo stoodstoten na začetku Toura v soboto."

Tadej Pogačar | Avtor: twitter UAE Team Emirates twitter UAE Team Emirates

"Posledice Tadejeve poškodbe so še prisotne. Moramo biti previdni. Še pred mesecem dni nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Če vidimo na pol poln kozarec, lahko rečemo, da na Tour prihaja precej bolj svež, a konkurenca bo to leto zelo močna."

Yates je lanski Tour skupno sicer končal na devetem mestu, čeprav mu je bila pri Ineos Grenadiers namenjena vloga pomočnika Geraintu Thomasu. Leta 2020 je štiri dni nosil rumeno majico, najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku pa je zabeležil leta 2016, ko je bil četrti, ob tem je osvojil še belo majico za najboljšega mladega kolesarja. V tej sezoni je slavil na dirki po Romandiji, na kriteriju po Dofineji pa je zaostal le za Jonasom Vingegaardom. Slednji, branilec lovorike, bo tudi tokrat poskušal osvojiti Tour.

Pri UAE-ju so želeli v ekipo za Tour vključiti tudi Tima Wellensa, ki pa si je v aprilu ob padcu zlomil ključnico. Vijaki, ki so mu jih vstavili ob operaciji, se niso obnesli, zato je sledil še en kirurški poseg, Belgijec pa je ostal brez nastopa. 
 dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 06:39 29.junij 2023.

    Ma kakšen Yates, ki za kruh nima!!! Pogi, očitno bo tudi za tebe čas,da zamenjaš ekipo!!! To nikakor ni dobra napoved za tour!!!

  • miroslav0 20:59 28.junij 2023.

    Mogoče bi moral Pogačar poiskati drugo ekipo.

Sorodne novice