Šport > Kolesarstvo
4014 ogledov

Bomba! Bo Roglič v prihodnje vozil za arabske denarce?

Jumbo-Visma Profimedia
Bogati investitorji iz Savdske Arabiji naj bi bili med glavnimi kandidati za novega glavnega sponzorja kolesarske ekipe Jumbo-Visma.

Nizozemska veriga supermarketov Jumbo je nedavno potrdila, da bo najkasneje po sezoni 2024 končala svoje sponzorstvo s slovito nizozemsko kolesarsko ekipo Jumbo-Visma, za katero nastopata tudi slovenska šampiona Primož Roglič in Jan Tratnik.

Glede na to, da za ekipo vozijo nekateri najboljši kolesarji sveta, vodstvo ekipe upa, da bo našlo novega glavnega sponzorja, ki bo vsaj izenačil ali celo povečal trenutni proračun ekipe, da se bo slednja lahko še naprej merila z UAE Team Emirates za primat najmočnejše ekipe na svetu.

Jumbo-Visma | Avtor: Profimedia Profimedia

Visma in Cervelo želita še naprej ostati zelo pomembna sponzorja, vendar mora menedžer ekipe Richard Plugge najti novega glavnega sponzorja, da bi zapolnil proračun v višini 35-40 milijonov evrov, ki je potreben za financiranje moške, ženske in razvojne ekipe.

Zdaj pa so se pri WielerFlitsu razpisali, da naj bi se za sponzorstvo nizozemske ekipe resno zanimali pri savdskoarabskem razvojnem projektu Neom. Plugge se je na govorice odzval in razkril, da sodeluje s številnimi stiki in agencijami, da bi našel novega sponzorja, a da še ni bil neposredno seznanjen z zanimanjem Neoma. Zanimanje naj bi sicer pokazali tudi nekateri drugi potencialni sponzorji.

"Njihovo zanimanje za sponzoriranje naše ekipe je zame novo. Možno je, da je eden od naših stikov ali agencij, ki smo jih angažirali, da nam poiščejo novega sponzorja, stopil v kontakt z njimi," je Plugge povedal za WielerFlits, potem ko je nizozemska spletna stran objavila novico o možnem sponzorstvu. "Trenutno smo v resnih pogovorih z več mednarodnimi stranmi, vendar ni še ni nič konkretnega.”

Projekt Neom je ogromen razvojni projekt, katerega cilj je postaviti Savdsko Arabijo na svetovni trg in zmanjšati odvisnost države od prihodkov od nafte. Vključuje tudi projekt Line, opisan kot 110 km dolgo "pametno mesto". Načrti vključujejo tudi številne druge obsežne gradbene projekte, vključno s plavajočim industrijskim kompleksom, svetovnim trgovskim središčem, turističnimi počivališči in ogromno linearno mestno stavbo, katere bodo vse poganjali obnovljivi viri energije.

Projekt Neom je bil označen za največji arhitekturni načrt na svetu in ga v veliki meri financira Savdskoarabski javni investicijski sklad (PIF) z ocenjenim proračunom 500 milijard dolarjev.

Neom | Avtor: Profimedia Profimedia

Katar in Združeni arabski emirati so v zadnjih 20 letih sledili podobni razvojni strategiji, Savdska Arabija pa si želi pod vladavino prestolonaslednika Mohameda bin Salmana iti po njuni poti.

Savdska Arabija je bila sicer v preteklosti, tako kot njene sosede, večkrat obtožena zlorabe svetovnega zanimanja za šport, da bi preusmerila pozornost s stanja na področju človekovih pravic. Savdski nogometni klubi trenutno trošijo milijone za podpisovanje velikih imen za svoje vodilne ekipe, savdski vlagatelji pa so lani v Angliji kupili nogometno moštvo Newcastle United

Savdska državna naftna družba Aramco je podpisala dolgoročno globalno sponzorsko pogodbo s formulo 1 in pomagala ustvariti VN Savdske Arabije na dirkališču Jeddah. Turistično območje Savdske Arabije AlUla pa že ima pomembno vlogo v kolesarstvu in sponzorira avstralsko ekipo Jayco-AlUla, za katero nastopa naš Luka Mezgec.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

Amnesty International je pogosto opozarjala na stanje človekovih pravic v Savdski Arabiji in trdila, da so protestniki kaznovani nepravično in da so delavci migranti še naprej zlorabljeni in izkoriščani. Ženske naj bi bile diskriminirane, smrtna kazen se v Savdski Arabiji še vedno redno izvaja.

Umor savdskega novinarja Jamala Khashoggija leta 2018 je med drugim vrgel senco na vladavino prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Poročilo Združenih narodov meni, da je Khashoggijeva smrt "predstavljala izvensodni umor, za katerega je odgovorna država Savdska Arabija".

Spet drugi pa prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu pripisujejo zasluge za ponovno oživitev Savdske Arabije in ustvarjanje novih projektov, kot je Neom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice